Εκπαιδευτικοί: Γιατί λέμε όχι στα πρότυπα - πειραματικά σχολεία

Ανακοίνωση σχετικά με τη διαδικασία ένταξης σχολείων στα πρότυπα και πειραματικά εξέδωσε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Κερατσινίου - Περάματος «Νίκος Πλουμίδης».

Ο σύλλογος καλεί τα σχολεία του Συλλόγου καθώς και τους Συλλόγους Διδασκόντων να μην καταθέσουν αίτημα για να ενταχθούν στα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία, αφού όπως ισχυρίζεται, στα πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία εφαρμόζονται πρώτα οι αντιεκπαιδευτικές αλλαγές, η αντιδραστική εξοντωτική Αξιολόγηση, υποχρεωτική εφαρμογή Ευρωπαϊκών και άλλων Προγραμμάτων, προωθείται η λογική της Αριστείας και τελικά της κατηγοριοποίησης των σχολικών μονάδων.

Επιπλέον, στα σχολεία αυτά όλοι οι εκπαιδευτικοί της σχολικής μονάδας χάνουν την οργανική τους θέση και αποδέχονται την ατομική αξιολόγησή και την επιχειρούμενη εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση της σχολικής μονάδας.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου

Στα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία εφαρμόζονται πρώτα οι αντιεκπαιδευτικές αλλαγές, η αντιδραστική εξοντωτική Αξιολόγηση, υποχρεωτική εφαρμογή Ευρωπαϊκών και άλλων Προγραμμάτων, προωθείται η λογική της Αριστείας και τελικά της κατηγοριοποίησης των σχολικών μονάδων.

Η θέση του Συλλόγου μας είναι ότι η αναγκαία επιστημονική έρευνα και η πιλοτική εφαρμογή μεταρρυθμίσεων πρέπει να εφαρμόζονται σε γενικά και ειδικά σχολεία που λειτουργούν σε πραγματικές συνθήκες, ώστε τα αποτελέσματα να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τις αρνητικές επιπτώσεις για μαθητές και  εκπαιδευτικούς που θα αποφασίσουν ένταξη των σχολείων τους στα πρότυπα και πειραματικά σχολεία:

1. Όλοι οι εκπαιδευτικοί της σχολικής μονάδας ΧΑΝΟΥΝ την ΟΡΓΑΝΙΚΗ τους θέση (άρθρο 19 παρ. 15 του Ν.4692/2021).
  2. Αποδέχονται την ατομική αξιολόγησή τους και την επιχειρούμενη εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση της σχολικής μονάδας.
  3. Μετατρέπεται ο ρόλος του συντονιστή εκπαιδευτικού έργου σε αξιολογητή αφού αυτός είναι που θα διενεργεί την ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών (άρθρο 20 παρ. 3β του Ν. 4692/2020).
  4. Τα εργασιακά δικαιώματα ακόμα και το διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών τίθεται υπό αμφισβήτηση αφού το ΥΠΠΑΙΘ μπορεί να το τροποποιεί κατά το δοκούν (παράγραφο 23 του Άρθρου 19).
  5. Η επιλογή των μαθητών δε θα γίνεται σύμφωνα με τη διεύθυνση κατοικίας αλλά με κλήρωση.
  6. Τέλος, για τα σχολεία αυτά θεσμοθετείται η προσέλκυση χορηγών (άρθρο 23), η συμμετοχή του δήμου, του συλλόγου γονέων, συλλόγων αποφοίτων, αλλά και εξωσχολικών «προσωπικοτήτων» μέσω του Συμβούλιου στήριξης του σχολείου (Άρθρο 22).

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Φροντιστήρια: Στον "αέρα" το άνοιγμά τους

Διορισμοί Εκπαιδευτικών: Πότε θα γίνουν προσλήψεις, πόσες αναμένονται

Σχολεία: Self-test, τηλεκπαίδευση και άνοιγμα φροντιστηρίων στον ορίζοντα

ΑΣΕΠ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΕΩΣ C2 με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listening (Ούτε προφορικά - ούτε έκθεση!) - ΓΙΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ, ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ

ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ του Παν.Αιγαίου ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ!

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ για ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ 97% ΕΠΙΤΥΧΙΑ