Υλικά:
1 συσκ. χωριάτικο φύλλο
4 γεμάτες κ.σ. γιαούρτι
3/4 φλ. ελαιόλαδο
3/4 φλ. νερό
2 αυγά
4 κ.σ. ελαιόλαδο
3 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 καρότα, τριμμένα
500 γρ. κιμάς
1 κ.σ. μπουκόβο
1 κ.σ. γλυκιά πάπρικα
1 πρέζα κανέλα
1 πρέζα μπαχάρι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2-3 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
Εκτέλεση:
Σε κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα κρεμμύδια. Τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 7-8 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν χωρίς να ροδίσουν.
Προσθέτουμε τον κιμά μαζί με το τριμμένο καρότο, δυναμώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε να σοτάρουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα ο κιμάς.
Ρίχνουμε το μπουκόβο, την πάπρικα και τα υπόλοιπα μπαχαρικά. Σιγομαγειρεύουμε μέχρι ο κιμάς να απορροφήσει τα υγρά του και να μείνει σχεδόν μόνο με το λάδι του, που θα έχει πάρει κόκκινη απόχρωση από την πάπρικα και το καρότο.
Τέλος, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει ελαφρά πριν τη χρησιμοποιήσουμε.
Προετοιμασία μίγματος για τα φύλλα
Σε ένα μπολ χτυπάμε με σύρμα το 1 αυγό, το γιαούρτι, το ελαιόλαδο και το νερό μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μίγμα. Αυτό θα το χρησιμοποιήσουμε για να ραντίζουμε τα φύλλα και να γίνουν αφράτα και ζουμερά.
Επιλέγουμε ταψί με διάμετρο όσο περίπου το άνοιγμα του χωριάτικου φύλλου. Ιδανικά δεν πρέπει να περισσεύει φύλλο έξω από τις άκρες. Αν το ταψί είναι μικρότερο, κόβουμε το φύλλο στη διάμετρό του και τα κομμάτια που περίσσεψαν τα χρησιμοποιούμε ανάμεσα στις στρώσεις.
Λαδώνουμε ελαφρά το ταψί και στρώνουμε το πρώτο φύλλο.
Απλώνουμε πάνω του 2 κουταλιές από το μίγμα αυγού–γιαουρτιού–λαδιού–νερού, ώστε να πάει παντού στην επιφάνεια.
Στρώνουμε το δεύτερο φύλλο, φροντίζοντας να μην εξέχει από τις άκρες. Μοιράζουμε ένα μέρος από τη γέμιση του κιμά σε όλη την επιφάνεια.
Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο:
3ο φύλλο, μίγμα υγρών, γέμιση
4ο φύλλο, μίγμα υγρών, γέμιση
Ανάλογα με τα φύλλα που έχουμε, συνεχίζουμε τις στρώσεις, τελειώνοντας με 1-2 φύλλα στην κορυφή. Ανάμεσα στα τελευταία φύλλα ραντίζουμε πάλι με λίγο από το μίγμα και απλώνουμε μια ελαφριά στρώση κιμά για έξτρα γεύση.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε την επιφάνεια της πίτας σε τετράγωνα κομμάτια.
Στη γέμιση κιμά που έχει απομείνει, προσθέτουμε το δεύτερο αυγό, ανακατεύουμε καλά και περιχύνουμε με αυτό το μίγμα την επιφάνεια της πίτας, φροντίζοντας να καλυφθεί ομοιόμορφα.
Ψήνουμε την κιμαδόπιτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο:
στους 180°C στις αντιστάσεις, ή
στους 160°C στον αέρα
για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει όμορφα η επιφάνεια και να γίνει τραγανή.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ChatGpt για όλους: Παρέχεται σε 100.000 υποψήφιους πανελλαδικά ως 20/11
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 20/11
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ