Μερόπη Τζούφη για το Bullying: Ναι σε διάλογο, αποδοχή, συμμετοχή. Όχι στις επικοινωνιακές και αυταρχικές λύσεις
«Η ενίσχυση του δημοκρατικού σχολείου της αλληλεγγύης, του σεβασμού και της συμμετοχής, αλλά και της αλληλοκατανόησης και της αποδοχής της διαφορετικότητας, αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της εκπαιδευτικής κοινότητας για την αντιμετώπιση του bullying», όπως τόνισε στη Βουλή η αναπλ. τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη.

«Αν και πρόσφατα καταγράφηκαν αρκετά περιστατικά σχολικής βίας και εκφοβισμού, το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο. Ήδη από το 2014 υπάρχουν επίσημες καταγραφές περιστατικών παρενόχλησης εντός του σχολικού περιβάλλοντος, με την οικονομική κρίση, τη φτώχεια και τον αποκλεισμό να συμβάλλουν στην μεγέθυνση του προβλήματος». είπε.

Η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε επίσης πως «το 2016 υπήρξε νομοθετική ρύθμιση για την ποινική αντιμετώπιση του ζητήματος. Ωστόσο, αυτό αποτελεί μια μερική λύση και για το λόγο αυτό, το υπουργείο Παιδείας μερίμνησε για την πρόσληψη ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών, θεσμοθέτησε το Σύμβουλο Καθηγητή στα ΕΠΑΛ, οργάνωσε σχετικές επιμορφώσεις και εισήγαγε τη Θεματική Εβδομάδα στα Γυμνάσια, με σκοπό την ενεργοποίηση των μαθητών γύρω από ζητήματα ανθρώπινων δικαιωμάτων, έμφυλων ταυτοτήτων και πρόληψης του εθισμού και των εξαρτήσεων». Στο πλαίσιο αυτό, απηύθυνε ερώτημα προς την αρμόδια υφυπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη για τις προθέσεις του υπουργείου σχετικά με τη συνέχιση ή μη του επιτυχημένου αυτού προγράμματος, καθώς μια σειρά από δημοσιεύματα κάνουν λόγο για την κατάργηση ή τη διαφοροποίηση των συγκεκριμένων θεματικών.

Ειδική αναφορά έκανε στην εκπαίδευση προσφύγων και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, οι οποίες αποθαρρύνουν την ένταξη των συγκεκριμένων μαθητών και ενισχύουν τα ρατσιστικά αντανακλαστικά. «Το προηγούμενο σχολικό έτος είχαν ενταχθεί 13.000 παιδιά προσφύγων και μεταναστών εντός των δημόσιων σχολείων. Σήμερα, ο αριθμός αυτός είναι ασαφής παρά το γεγονός ότι όλοι οι διεθνείς οργανισμοί (ΟΗΕ, UNICEF, ΔΟΜ) ζητούν τα επίσημα στοιχεία».

Παράλληλα, υπογράμμισε πως η πρόσφατη απομάκρυνση των 8 προσφυγόπουλων από το νηπιαγωγείο στα Βρασνά είναι λαθεμένη, βαραίνει την κυβέρνηση και δε βοηθά στην απαραίτητη διαδικασία της συμπερίληψης.

Κλείνοντας, επεσήμανε πως το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με αυταρχικές λύσεις, αλλά με αλλαγή του σχολικού κλίματος, διάλογο και συνεννόηση, αποδοχή και συμπερίληψη, ενώ παρουσίασε το θετικό παράδειγμα των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων, όπου τα επίπεδα σχολικού εκφοβισμού είναι ιδιαίτερα χαμηλά, καθώς οι μαθητές καλούνται να συνεργαστούν και να συντονιστούν, παραμερίζοντας τις όποιες συγκρουσιακές συμπεριφορές.

Δείτε την ομιλία της

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αφρικανικη
Η αφρικανική σκόνη ήρθε για να… μείνει: Οι λόγοι που εμφανίζεται συχνότερα – Τι εξηγεί καθηγητής του ΑΠΘ
Το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο στη χώρα μας, όμως τα στοιχεία δείχνουν πως η παρουσία της αφρικανικής σκόνης τα τελευταία χρόνια είναι πιο έντονη
Η αφρικανική σκόνη ήρθε για να… μείνει: Οι λόγοι που εμφανίζεται συχνότερα – Τι εξηγεί καθηγητής του ΑΠΘ