Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 - 1 - 2020 στις 12:30 συνάντηση του Δ. Σ. της Δ. Ο. Ε. με την υφ. Παιδείας Σ. Ζαχαράκη και την Γεν. Γραμματέα του ΥΠΑΙΘ. Σ. Γκίκα. Στη συνάντηση τέθηκαν μια σειρά από τα επίδικα της περιόδου και τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο και το Δημόσιο Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο. Σε γενικές γραμμές οι απαντήσεις της υφυπουργού Παιδείας στα θέματα που μπήκαν και στις ερωτήσεις που τις απευθύνθηκαν επιβεβαίωσαν την σκληρή νεοφιλελεύθερη γραμμή που προτίθεται να ακολουθήσει η κυβέρνηση της Ν. Δ. σε θέματα εκπ/κής πολιτικής, ενώ απέφυγε συνειδητά να απαντήσει σε κάποια κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν στο μέλλον χιλιάδων αναπληρωτών εκπαιδευτικών και του δημοσίου σχολείου.
- Μεγάλο μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε στα θέματα που αφορούν στους αναπληρωτές, στις προσλήψεις, στους μόνιμους διορισμούς, τους πίνακες και το ν. 4589 (προσοντολόγιο).
Από τη μεριά μας ξεκαθαρίσαμε τη σαφή εναντίωση μας στο ν.4589/19 δηλώνοντας την αποφασιστικότητα και ομοφωνία του εκπαιδευτικού κινήματος για την άμεση κατάργησή του (που αποτελεί και θέση της ΔΟΕ). Ξεκαθαρίσαμε ότι δε θα επιτρέψουμε με αυτό το νόμο που αλλάζει ριζικά το DNA του δημόσιου σχολείου και των εργασιακών δικαιωμάτων να συνθλιβούν τα εργασιακά δικαιώματα που απορρέουν από το πτυχίο και να πεταχτούν στα σκουπίδια δεκάδες μήνες προϋπηρεσίας. Απαιτήσαμε να μάθουμε ποια είναι τελικά η στάση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ και της κυβέρνησης της ΝΔ για τον ν.4589/19 και το προσοντολόγιο. Επιπλέον, αναφερθήκαμε στα ζητήματα που προκύπτουν λόγω της εφαρμογής του νόμου Γαβρόγλου από το ΥΠΑΙΘ και την πολιτική ηγεσία, και αφορούν τόσο στην χαμένη προϋπηρεσία της φετινής και περσινής χρονιάς, όσο και στον αποκλεισμό χιλιάδων εκπαιδευτικών που δεν γράφτηκαν στους περσινούς πίνακες, των νέων απόφοιτων και των απορριφθέντων. Τονίσαμε ότι όλα τα παραπάνω απορρέουν από τη χρόνια αδιοριστία, καταθέτοντας για άλλη μια φορά το αίτημα του εκπαιδευτικού κινήματος για άμεσο διορισμό/μονιμοποίηση ΟΛΩΝ των αναπληρωτών που έχουν έστω και μία μέρα σύμβαση αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία. Ζητήσαμε το ακριβές χρονοδιάγραμμα του ΥΠΑΙΘ για τους πίνακες, τους μόνιμους διορισμούς (ειδικής αγωγής) και τις προσλήψεις αναπληρωτών, τους εξαγγελθέντες διορισμούς (γενικής αγωγής) και την κατανομή αυτών για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών που έχουν τα σχολεία μας. Τέλος, εκτενής αναφορά έγινε και στις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες και τα προβλήματα στέγασης, μετακίνησης, γραφειοκρατίας κ.λπ. που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί μας αναπληρωτές, απαιτώντας από την πολιτική ηγεσία να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αξιοπρεπή διαβίωση των εκπαιδευτικών των παιδιών του λαού. Αυτές άλλωστε είναι και οι αιτίες για τις οποίες μήνα Ιανουάριο παρατηρούνται ακόμα χιλιάδες κενά, ενώ χιλιάδες συνάδελφοι που προσλαμβάνονται παραιτούνται ή δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία. Τέλος, θέσαμε το πάγιο αίτημα μας για εξίσωση των εργασιακών, ασφαλιστικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων μονίμων – αναπληρωτών και ζητήσαμε να τοποθετηθεί το υπουργείο σχετικά με την κομμένη προϋπηρεσία των αναπληρωτριών συναδελφισσών Δινοπούλου Ευαγγ. – Μαργαρίτη Ελ. λόγω βραχυχρόνιων συνδικαλιστικών αδειών που δικαιούνταν με βάση το νόμο.
Σχετικά με αυτά, η υφ. Παιδείας δήλωσε τα παρακάτω:
Οι οριστικοί πίνακες της Ειδικής Αγωγής (3ΕΑ – ν.4589) αναμένονται να είναι έτοιμοι το Μάρτιο του 2020, από τους οποίους θα πραγματοποιηθούν και οι μόνιμοι διορισμοί (4500 της Ειδικής Αγωγής). Η πολ. ηγεσία του ΥΠΑΙΘ θεωρεί ότι ο αριθμός και η κατανομή είναι αρκετά μεγάλος ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, θριαμβολογώντας μάλιστα για τους διορισμούς αυτούς ως δικό τους επίτευγμα.
Για τη Γενική Εκπαίδευση δεν υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα, καθώς οι 1ΓΕ και 2ΓΕ τρέχουν μέχρι και αρχές Μαρτίου, δε γνωρίζουν πότε ο ΑΣΕΠ θα μπορεί να εκδώσει πίνακες. Με βάση την πρόσφατη εμπειρία από την 3ΕΑ αυτό μπορεί να κρατήσει πολύ περισσότερο από ένα έτος, με αποτέλεσμα να καθυστερήσουν φυσικά και οι εξαγγελθέντες υποτιθέμενοι 5250 μόνιμοι διορισμοί και στη Γενική Αγωγή. Στα επιχειρήματά μας ότι δεν υπάρχουν πουθενά στον προϋπολογισμό πρόβλεψη ή κονδύλια για αυτούς τους διορισμούς, τους οποίους κατά τα άλλα δημόσια σε δηλώσεις της η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ επιμένει για επικοινωνιακούς λόγους να τοποθετεί εντός του 2020, απάντησαν ότι έχουν προφορικές (και μόνο!) διαβεβαιώσεις από το ΥΠΕΣ (κ. Θεοδωρικάκος) ότι μπορούν να πραγματοποιηθούν, ρίχνοντας την ευθύνη μόνο στις χρονοβόρες διαδικασίες του ΑΣΕΠ. Όσο αφορά στους φετινούς - κλειστούς πίνακες που απορρέουν από τη διάταξη του ν. 4589 (προσοντολόγιο), υπεραμύνθηκε της εφαρμογής του νόμου 4589, καθώς «δεν είχε άλλη επιλογή». Μας άφησε να εννοηθεί ότι στη Γενική Αγωγή αυτοί θα παραμείνουν κλειστοί, έως ότου εκδοθούν και οι πίνακες της 1ΓΕ και 2ΓΕ προχωρώντας σε κάποια νομοθετική ρύθμιση. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ούτε η περυσινή ούτε η φετινή προϋπηρεσία θα προσμετρηθεί το Σεπτέμβριο του 2020 στις προσλήψεις αναπληρωτών!
Σχετικά με το θέμα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των αναπληρωτών και της εξίσωσής τους με αυτά των μονίμων, καθώς και το ζήτημα των συνδικαλιστικών αδειών και της περικοπής της προϋπηρεσίας των συναδελφισσών (αναπληρωτριών) - συντροφισσών μας Ευαγγ. Δινοπούλου (πρώην μέλος του Δ. Σ. της Δ.Ο.Ε.) και Ε. Μαργαρίτη (γραμματέας ΣΕΠΕ Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου - Φυλής) δεν φάνηκε ιδιαίτερα ενημερωμένη και ενώ εξέφρασε γενικώς την πρόθεση να ενημερωθεί για το ζήτημα, δε δεσμεύτηκε για το αν θα παρέμβει ώστε να αναγνωριστεί η παράνομα περικομμένη προϋπηρεσία των συναδέλφων, ούτε για το τι «μέλλει γενέσθαι» με τις φετινές περιπτώσεις των εκλεγμένων αναπληρωτών στα ΔΣ ΔΟΕ – ΟΛΜΕ.
- Για το νομοσχέδιο που εξισώνει τίτλους κολλεγίων με Πανεπιστημιακά πτυχία και επαναφέρει αυστηρές τιμωρίες στους εκπαιδευτικούς και το υπό ετοιμασία πολυνομοσχέδιο του ΥΠΑΙΘ για Δομές Εκπαίδευσης, Κρίσεις Στελεχών, Αυτό-αξιολόγηση – αξιολόγηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών.
Για το επίμαχο προς ψήφιση νομοσχέδιο (αναγνώριση πτυχίων ιδιωτικών κολλεγίων κ.λπ.) για το οποίο εκφράστηκε η κάθετη αντίθεση της Δ.Ο.Ε. η υφυπουργός υπεραμύνθηκε των ρυθμίσεων της κυβέρνησης επικαλούμενη το ευρωπαϊκό δίκαιο και την σχετική οδηγία με βάση την οποία είχε καταδικαστεί η Ελλάδα μη αποδεχόμενη κανένα από τα επιχειρήματα που αντιτείναμε. Για τις ρυθμίσεις τιμωρητικού χαρακτήρα στους εκπαιδευτικούς που δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία ή παραιτούνται διευκρινίστηκε αρχικά ότι αφορά σε αυτή τη φάση μόνο τους μόνιμους διορισμούς (και όχι τους αναπληρωτές). Ωστόσο, έκανε ξεκάθαρη την πρόθεσή της να επαναφέρει τις ποινές και σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς προβάλλοντας το επιχείρημα ότι έτσι προστατεύεται το συμφέρον των μαθητών ακριτικών περιοχών που θα έχουν δασκάλους στα σχολεία τους, χωρίς να μας απαντήσει στο επιχείρημα ότι τα φαινόμενα μη – ανάληψης οφείλονται στην πλήρη απαξίωση της προϋπηρεσίας. Αντίθετα ισχυρίστηκε ότι το ταβάνι των 120 μηνών είναι το μεγαλύτερο δυνατό, και αποκάλεσε ανεύθυνους (!) τους αναπληρωτές που δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία (εν μέσω ή και τέλους χρονιάς, με έξοδα μεγαλύτερα από το μισθό τους – δικό μας σχόλιο).
Ύστερα από ερωτήματα του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. μας ανακοίνωσαν ότι τον Φεβρουάριο του 2020 θα κατατεθεί νομοσχέδιο του ΥΠΑΙΘ στη Βουλή που θα αφορά τις ΔΟΜΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ και ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΟΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ αποκλειστικά, ενώ για την αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών (με βάση τις δηλώσεις του Προέδρου του ΙΕΠ- και παλαιότερες της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ) μας είπαν ότι δεν έχουν καταλήξει ακόμα ποια μορφή θα έχει και πότε θα κατατεθεί. Δε δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει σε διάλογο με τον κλάδο ή την ομοσπονδία πριν την κατάθεση ή ψήφιση, καθώς θεωρούν ότι λαμβάνουν υπόψη κάθε άποψη που έρχεται στην αντίληψή τους από κάθε συνάδελφο ξεχωριστά δείχνοντας για άλλη μια φορά την απαξίωσή τους προς το συνδικαλιστικό και εκπαιδευτικό κίνημα συνολικά. Εδώ όμως παρατηρούμε μια σαφή μεταστροφή (έστω και επικοινωνιακού χαρακτήρα) της υφυπουργού: Ενώ από την πρώτη κιόλας στιγμή η νέα κυβέρνηση της ΝΔ μίλησε και έπραξε πεντακάθαρα για την εκπαιδευτική πολιτική που θα ασκήσει, έκλινε τη λέξη αξιολόγηση σε όλες τις πτώσεις, ανέστειλε την υποχρεωτική δίχρονη σε 13 δήμους, κατήργησε το άσυλο, αμφισβήτησε την ανάγκη διορισμών, επιχειρεί να εφαρμόσει με τους χειρότερους όρους το προσοντολόγιο – κανίβαλο, με την προώθηση της εκπαίδευσης της αγοράς, του σχολείου επιχείρηση δια μέσου της σχολικής αυτονομίας, της αποκέντρωσης, της αξιολόγησης εκπαιδευτικών και σχολικών μονάδων, τώρα δυσκολεύεται να μιλήσει με την ίδια αυτοπεποίθηση για την πρόθεσή της να φέρει την αξιολόγηση εκπαιδευτικών. Προφανώς, υπολογίζει και διαβάζει τις αντιδράσεις του εκπαιδευτικού κινήματος και των 74 ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ που έχουν ήδη πάρει απόφαση για απεργία – αποχή.
Στο ίδιο πλαίσιο εντάχθηκαν και οι απαντήσεις της Γενικής Γραμματέως του ΥΠΑΙΘ στις παρατηρήσεις μελών του Δ. Σ. της Δ.Ο.Ε. για έλλειψη διαλόγου με την πολιτική ηγεσία, αφού η προηγούμενη συνάντηση του Δ. Σ. της ΔΟΕ με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ έγινε στις 30 – 8 – 2019 και η συνάντηση της 17 – 1 – 2020 έγινε κατόπιν δύο επίμονων γραπτών αιτημάτων του Δ. Σ. της Δ.Ο.Ε. και αφού είχε κατατεθεί νομοσχέδιο του ΥΠΑΙΘ στη Βουλή χωρίς καν να το γνωρίζει η ΔΟΕ, επιχειρώντας να επιρριφθούν ευθύνες στο Δ. Σ. της Δ.Ο.Ε. που είχε αρνηθεί συνάντησή του μόνο με την Γενική Γραμματέα του ΥΠΑΙΘ (χωρίς την παρουσία των Υφυπουργού και Υπουργού Παιδείας).
3. Για την Δίχρονη Υποχρεωτική Δημόσια και Δωρεάν Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση.
Η υφυπ. Ζαχαράκη δήλωσε ότι θα γίνουν όλες οι απαιτούμενες προσπάθειες ώστε να εφαρμοστεί η Δίχρονη του χρόνου (2020 – 2021) σε όλους τους εναπομείναντες Δήμους της χώρας στη βάση του νόμου 4521. Για τα τεράστια προβλήματα και την έλλειψη προετοιμασίας και συνθηκών που παρατηρούνται σε διάφορους δήμους (έλλειψη κτηριακών υποδομών, σχεδιασμού, κονδυλίων), με χαρακτηριστικότερη αυτή των Δ. Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, προσπάθησε να αποποιηθεί των ευθυνών της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ, επιχειρώντας να ρίξει όλο το βάρος της ευθύνης στην κατάσταση που κληρονόμησε από την προηγούμενη κυβέρνησης και να δικαιολογήσει τη μη ρητή της δέσμευση ότι θα εφαρμοστεί καθολικά από το Σεπτέμβρη του 2020 με βάση την απροθυμία ή ανετοιμότητα των Δήμων και της ΚΤΥΠ, νομιμοποιώντας παράλληλα τον αποφασιστικό ρόλο των Δήμων. Τονίσαμε και τονίζουμε από την πλευρά μας την αταλάντευτη και ανυποχώρητη απόφασή μας να υπερασπιστούμε το Δημόσιο και Δωρεάν Νηπιαγωγείο διεκδικώντας την άμεση και καθολική εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπ/σης (άμεσα και παντού) για όλα τα νήπια και προνήπια (ηλικίας 4 – 6 ετών). Καμία νέα αναστολή δε θα γίνει αποδεκτή από το εκπαιδευτικό κίνημα, το 2020 όλα τα προ-νήπια της χώρας να φοιτούν σε Δημόσια Νηπιαγωγεία!
……………………………………..
Είναι πασιφανές ότι η κυβέρνηση της ΝΔ και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ ακολουθούν κατά γράμμα τις πιο ακραία νέο-φιλελεύθερες και νέο-συντηρητικές επιταγές που επιτάσσουν οι βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, σε βάρος πάντα του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης και των εργασιακών & μορφωτικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζόμενων. Όλες οι δηλώσεις τους άλλωστε είναι γεμάτες από «αυτονομία και εξωστρέφεια», «επιχειρηματικότητα» και «ανταγωνισμό» σε όλες τις βαθμίδες. Καμία απολύτως αυταπάτη δεν δικαιολογείται. Ο δημόσιος χαρακτήρας της εκπαίδευσης καθώς και το σύνολο των εργασιακών και μορφωτικών δικαιωμάτων είναι στο στόχαστρό της. Η προώθηση της εκπαίδευσης της αγοράς, του σχολείου επιχείρηση δια μέσου της σχολικής αυτονομίας, της αποκέντρωσης, της αξιολόγησης εκπαιδευτικών και σχολικών μονάδων, της μεταφοράς αρχικά της προσχολικής αγωγής στους δήμους, της επίθεσης στα δικαιώματα όπως το ωράριο, το σχολείο των «αρίστων» σε βάρος του δημόσιου σχολείων των όλων, των ίσων, των διαφορετικών, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, η κατάργηση του ασύλου, η διεύρυνση της ελαστικής εργασίας χωρίς δικαιώματα, κι όλα αυτά σε περιβάλλον αυταρχισμού και εργοδοτικής τρομοκρατίας, αποτελούν προτεραιότητες της. Άλλωστε το έδαφος είναι στρωμένο. Η μνημονιακή πολιτική όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων 10 χρόνων που έστρωσαν το έδαφος για την εφαρμογή και το προχώρημα όλων των συντηρητικών αναδιαρθρώσεων και των κατευθύνσεων ΟΟΣΑ - Ε.Ε. στην εκπαίδευση έχουν συμβάλει σε αυτό.
Εμείς ως Παρεμβάσεις – Κινήσεις – Συσπειρώσεις Π.Ε. δηλώνουμε ότι με όπλο την μαχητικότητα κι αποφασιστικότητα του εκπαιδευτικού κινήματος, την ενότητα και τον αγώνα των εργαζόμενων εκπαιδευτικών θα πιάσουμε το νήμα ξανά:
- Θα υπερασπιστούμε το δημόσιο σχολείο, τη μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα για όλους.
- Θα θέσουμε ξανά στη σημαία μας τους μαζικούς μόνιμους διορισμούς αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία σαν την μόνη εφικτή λύση στην ασφυξία των σχολείων μας!
- Θα επιβάλλουμε την εφαρμογή της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά 4 – 6 ετών αποκλειστικά στο δημόσιο Νηπιαγωγείο, για το σχολείο των όλων, των ίσων και των διαφορετικών!
- Η αξιολόγηση – χειραγώγηση – υποταγή δεν έχει θέση στα σχολεία μας, όπως και στο παρελθόν, έτσι και τώρα θα αποτρέψουμε τις προσπάθειες κυβέρνησης και ΥΠΑΙΘ για την εφαρμογή της, με όπλο τους αγώνες του εκπαιδευτικού – λαϊκού κινήματος και του κλάδου, αλλά και το συντονισμό και τη δράση των δεκάδων πρωτοβάθμιων εκπαιδευτικών σωματείων που έχουν πάρει ανάλογες αποφάσεις!
Την ίδια στιγμή η υπουργός Κεραμέως (που αγνοεί ακόμα και το ποσοστό του ΑΕΠ για την Παιδεία) αποκαλεί χωρίς ντροπή αφερέγγυους τους εκπαιδευτικούς που για 5-10-15 χρόνια έχουν κρατήσει όρθια τη δημόσια παιδεία υπηρετώντας σε κάθε εσχατιά τη χώρα με προσωπικό και οικονομικό κόστος! Επιμένει με σαθρά επιχειρήματα στη ρύθμιση για τα κολλέγια ενεργώντας ως εκπρόσωπος των σχολαρχών και των ιδιωτικών συμφερόντων, επιχειρώντας να μετατρέψει το αγαθό της μόρφωσης και της δημόσιας Παιδείας σε εμπόριο με όρους αγοράς και ταξικών ανισοτήτων. Υποβαθμίζει τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών που απορρέουν από το πτυχίο και την προϋπηρεσία, προσθέτοντας και τιμωρητικές διατάξεις. Η κυβέρνησή της χτυπάει με ΜΑΤ και δακρυγόνα, αναπληρωτές, εκπαιδευτικά σωματεία και φοιτητικούς συλλόγους που αντιστέκονται και αγωνίζονται δείχνοντας εκ των προτέρων τη μορφή και το περιεχόμενο της προωθούμενης αξιολόγησης και αριστείας τους.
Καλούμε τις πλειοψηφίες των ομοσπονδιών να προκηρύξουν ΤΩΡΑ ΑΠΕΡΓΙΑ, η πρόταση για τη μέρα ψήφισης του ν/δίου (23/1) και για τις 31/1 παραμένει επιτακτικά στο τραπέζι από το εκπαιδευτικό κίνημα. Αρνούμαστε τις επετειακές πρακτικές του κρατικού κυβερνητικού συνδικαλισμού της συναίνεσης και της υποταγής να κηρύττει την ημέρα ψήφισης των νομοσχεδίων μια άσφαιρη στάση εργασίας, παραδίδοντας έτσι τα εργατικά δικαιώματα αμαχητί στα σχέδια κυβέρνησης και κεφαλαίου:
- Τα Δ. Σ. των ΔΟΕ-ΟΛΜΕ να προκηρύξουν άμεσα απεργιακές κινητοποιήσεις πριν από την ημέρα ψήφισης (22-23 Ιανουαρίου) του νέου αντ-εκπαιδευτικού νομοσχεδίου, με προοπτική απεργιακής κλιμάκωσης μέχρι τέλη Ιανουαρίου (31 Ιανουαρίου), και συγχρόνως
- Γενικές Συνελεύσεις με πρόταση για απεργιακό αγώνα, πανεκπαιδευτικό/παλλαϊκό.
- Σε πανεκπαιδευτικό - πανεργατικό αγωνιστικό απεργιακό συντονισμό για την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 11/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη