Αν ψάχνετε ένα πιάτο που να είναι ταυτόχρονα απλό, χορταστικό και γεμάτο γεύση, τα φουρνιστά ζυμαρικά είναι η ιδανική επιλογή. Μπορείτε να τα ετοιμάσετε από νωρίς, να τα ψήσετε λίγο πριν το σερβίρισμα και να τα απολαύσετε ζεστά, με το τυρί να λιώνει απολαυστικά πάνω τους.
Το πιάτο σηκώνει άπειρους πειραματισμούς: δοκιμάστε να προσθέσετε μπρόκολο, αρακά ή σπανάκι για μια πιο λαχταριστή και θρεπτική εκδοχή, ενώ για έξτρα νοστιμιά συνδυάστε διαφορετικά τυριά όπως γκούντα, ένταμ ή χαλούμι. Ένα φαγητό που κερδίζει πάντα τις εντυπώσεις – και μικρούς και μεγάλους.
Υλικά για τη Συνταγή
- 2 μέτρια κολοκυθάκια, τριμμένα στη μεσαία ή τη χοντρή μεριά του τρίφτη
- 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο δυόσμο
- Αλατοπίπερο κατά βούληση
- 450 γραμμάρια πέννες (ή άλλα κοντά ζυμαρικά της επιλογής σας)
- 100 γραμμάρια τριμμένο τσένταρ (ή άλλο τυρί που λιώνει)
Για τη μπεσαμέλ
- 480 ml χλιαρό γάλα (πλήρες κατά προτίμηση)
- 100 γραμμάρια τσένταρ, γκούντα ή ένταμ, τριμμένο
- 45 γραμμάρια βούτυρο
- 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι γ.ο.χ.
Εκτέλεση
- Αρχικά βάλτε τα τριμμένα κολοκυθάκια σε ένα τρυπητό, πασπαλίστε τα με αλάτι και αφήστε τα να στραγγίσουν έτσι για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, στύψτε τα για να φύγουν τα νερά και αφήστε τα στην άκρη.
- Βάλτε ελαιόλαδο σε μια φαρδιά κατσαρόλα ή τηγάνι και σοτάρετε τα κολοκυθάκια με το σκόρδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 5-6 λεπτά. Αλατοπιπερώστε και προσθέστε τον αποξηραμένο δυόσμο, ανακατέψτε καλά και αφήστε τα στην άκρη να κρυώσουν.
- Βράστε τα ζυμαρικά al dente (όπως αναγράφεται στη συσκευασία τους), στραγγίστε τα και βάλτε τα σε ένα μεγάλο μπολ. Ραντίστε τα με λίγο ελαιόλαδο και ανακατέψτε για να μην κολλήσουν. Αφήστε τα κι αυτά στην άκρη.
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.
- Ετοιμάστε τη μπεσαμέλ λιώνοντας το βούτυρο σε ένα μεσαίου μεγέθους σκεύος, σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε καλά, να μαγειρευτεί και να μυρίσει. Ξεκινήστε να ρίχνετε σιγά – σιγά το χλιαρό γάλα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πετύχετε μια λεία υφή κρέμας. Μαγειρέψτε για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα και να σχηματίζει η κουτάλα κύκλους (στροβίλους).
- Προσθέστε στη μπεσαμέλ τα σοταρισμένα κολοκυθάκια και το τυρί και ανακατέψτε καλά. Αποσύρετε από τη φωτιά.
- Ενώστε τα 2 μίγματα δηλαδή τη μπεσαμέλ με τα μαγειρεμένα ζυμαρικά σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατέψτε καλά.
- Απλώστε το μίγμα σε ένα ταψί 30×25 εκατοστών περίπου, πασπαλίστε με το τριμμένο τυρί και ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο για 18-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από πάνω. Αφήστε το να κρυώσει για 10 λεπτά, κόψτε σε φέτες και σερβίρετε με μια δροσιστική σαλάτα εποχής.
Πηγή: topontiki.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 7/11
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ
Alfavita Newsroom