Υπάρχουν ιστορίες που δεν διαβάζονται απλώς – σε κάνουν να σταθείς, να σκεφτείς και να συγκινηθείς βαθιά. Μια τέτοια είναι η ιστορία της Χριστίνας Σαρρή, μιας γυναίκας που αρνήθηκε να αφήσει την τύφλωση να καθορίσει τη ζωή της.
Η Χριστίνα δεν σταμάτησε ποτέ να ονειρεύεται. Σπούδασε ψυχολογία, ειδικεύεται στη συμβουλευτική της χρόνιας νόσου και της αναπηρίας, εκπαιδεύτηκε στη συνθετική ψυχοθεραπεία και μοιράζεται δημόσια τις σκέψεις και τις εμπειρίες της ως συγγραφέας και ομιλήτρια. Μέσα από το έργο της, μιλά για όσα συχνά μένουν στο περιθώριο: την τυφλότητα, τις προκλήσεις, αλλά κυρίως τη δύναμη που κρύβεται στο να συνεχίζεις να ζεις ολοκληρωτικά.
«Πώς λες σε κάποιον που θέλει να σου κόβει συνεχώς τα φτερά ότι η ζωή είναι πολύ περισσότερη από τις δυσκολίες;» γράφει η ίδια. Η Χριστίνα απάντησε σ’ αυτό το ερώτημα με την ίδια της τη ζωή: ταξιδεύει μόνη, φλερτάρει, ερωτεύεται, γράφει βιβλία και συνεχίζει να σχεδιάζει νέα όνειρα – το επόμενο ταξίδι της είναι στην Πορτογαλία.
Η ιστορία της Χριστίνας δεν είναι απλώς μια ιστορία υπέρβασης. Είναι μια υπενθύμιση ότι οι αληθινές μάχες δίνονται εσωτερικά – και ότι η δύναμη να προχωρήσεις, ακόμα και όταν όλα μοιάζουν σκοτεινά, είναι ο μεγαλύτερος θρίαμβος της ανθρώπινης ψυχής.
Αυτή είναι η ιστορία της, όπως την μοιράστηκε:
«Είπαν πως δεν θα μπορούσα να πάω σε «κανονικό» σχολείο. Πήγαινα πάντα σε τυπικό σχολείο, ποτέ σε ειδικό, και ήμουν πάντα αριστούχος, απουσιολόγος και συχνά σημαιοφόρος.
Είπαν πως δεν θα μπορούσα να μάθω αγγλικά. Πήρα proficiency στα 15 μου.Μου είπαν πως γράφω παλιομοδίτικα και πως δεν είναι απλό πράγμα να γίνεις συγγραφέας. Εγώ κέρδισα πρώτο πανελλήνιο βραβείο δύο φορές στη ζωή μου, μία για διήγημα και μία για μυθιστόρημα, και εξέδωσα το πρώτο μου βιβλίο στα 18 μου.
Μου είπαν να μη ζήσω ποτέ σε μεγαλούπολη γιατί είναι επικίνδυνα. Επέλεξα την Αθήνα.
Μου είπαν πως δεν θα άντεχα μόνη και θα γυρνούσα πίσω κλαίγοντας. Φέτος κλείνω στην Αθήνα 8 χρόνια.
Μου είπαν να βρω έναν τυφλό σύντροφο για να μπορεί να με βοηθάει, γιατί κι οι βλέποντες είναι μισανάπηροι. Τα περισσότερα φλερτ και σχέσεις μου ήταν με βλέποντες.
Μου είπαν πως δεν θα κατάφερνα να σπουδάσω. Πέρυσι αποφοίτησα με άριστα και φέτος ξεκινάω τετραετή μετεκπαίδευση.
Είπαν πως τα τυφλά άτομα δεν μπορούν να γίνουν δημιουργοί περιεχομένου και να τραβούν φωτογραφίες και βίντεο. Εγώ έφτιαξα μια σελίδα και εδώ και οχτώ χρόνια ανεβάζω υλικό καθημερινά, αρκετές φορές τη μέρα.
Μου είπαν πως ένα βιβλίο που αφηγείται την καθημερινότητα των τυφλών γυναικών ήταν βλακεία, δεν θα ενδιέφερε κανέναν και δεν θα πήγαινε καλά. «Το ημερολόγιο μιας τυφλής γυναίκας» πέρασε το 2025 στην τελική δεκάδα των non-fiction για τα βραβεία βιβλίου Public.
Μου είπαν πως στα ταξίδια μου πρέπει να υπάρχει πάντα κάποιος βλέποντας. Έχω ταξιδέψει μόνο με τυφλούς στη Νάξο, στην Κρήτη και φέτος θα κάνω το ίδιο στην Πορτογαλία.
Μου είπαν πως, εντάξει, τουλάχιστον ήταν κάποιος μαζί μου, αλλά μόνη δεν θα μπορούσα να το κάνω. Κι εγώ μόλις επιστρέφω από το πρώτο μου σόλο ταξίδι, έχοντας περάσει τέσσερις καταπληκτικές ημέρες στον Πόρο και ήδη ανυπομονώ για τις επόμενες σόλο διακοπές μου!
Εσένα τι σου έχουν πει πως δεν μπορείς να κάνεις; Μην τους αφήνεις να σε κάνουν να πιστεύεις τα ψέματά τους!»
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Οδήγηση τέλος για ηλικιωμένους: Ποιοι χάνουν το δίπλωμα στα 65 και ποιοι στα 67
Voucher ΔΥΠΑ 750 ευρώ: - Πότε οι πληρώνεστε και που ξεκινάτε πρώτοι
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 25/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ