Μια νέα κλινική μελέτη έρχεται να ρίξει φως σε ένα παραδοσιακό συστατικό με μακρά ιστορία στη φυσική ιατρική: τους σπόρους μαύρου κύμινου. Ενώ το συγκεκριμένο βότανο χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες σε διάφορες θεραπείες, τα πρόσφατα δημοσιευμένα ευρήματα στο Food Science & Nutrition δείχνουν ότι μπορεί να έχει μια διακριτική, αλλά ουσιαστική επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης.
Οι επιστήμονες δεν μιλούν για «θαύματα», αλλά για μετρήσιμες βελτιώσεις σε βασικούς δείκτες λιπιδίων – αλλαγές που για άτομα με οριακή ή αυξημένη χοληστερόλη μπορούν να αποτελέσουν σημαντική υποστήριξη.
Τι έδειξαν τα αποτελέσματα
Συμμετέχοντες που κατανάλωναν καθημερινά αλεσμένους σπόρους μαύρου κύμινου για αρκετές εβδομάδες εμφάνισαν:
μείωση της συνολικής χοληστερόλης,
πτώση της LDL («κακής») χοληστερόλης,
βελτίωση της αναλογίας LDL/HDL.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι οι αλλαγές αυτές καταγράφηκαν χωρίς παράλληλες παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής ή στη διατροφή. Οι σπόροι φαίνεται πως λειτούργησαν μόνοι τους, «καθοδηγώντας» τον μεταβολισμό της χοληστερόλης προς πιο υγιείς ισορροπίες.
Γιατί λειτουργεί το μαύρο κύμινο
Το μαύρο κύμινο (Nigella sativa) είναι πλούσιο σε θυμοκινόνη – μια ένωση με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις. Η μείωση του οξειδωτικού στρες συμβάλλει συχνά σε καλύτερη διαχείριση της χοληστερόλης από τον οργανισμό.
Οι ερευνητές επισημαίνουν επίσης την παρουσία:
φυτικών στερολών, που μειώνουν την απορρόφηση χοληστερόλης,
φυσικών λιπαρών οξέων, που στηρίζουν πιο υγιές προφίλ λιπιδίων,
αντιοξειδωτικών συστατικών που προστατεύουν τα αγγεία από φθορά.
Ο συνδυασμός αυτών των ιδιοτήτων εξηγεί τις μικρές αλλά αξιοσημείωτες βελτιώσεις που καταγράφηκαν.
Μαύρο κύμινο: τι είναι – και τι δεν είναι
Η μελέτη αφορά αποκλειστικά το μαύρο κύμινο (Nigella sativa) και όχι το κοινό κύμινο της κουζίνας (Cuminum cyminum). Παρότι συχνά συγχέονται, πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά φυτά με εντελώς διαφορετική δράση. Το δημοφιλές καφέ μπαχαρικό δεν φαίνεται να έχει αντίστοιχα οφέλη για τη χοληστερόλη.
Πώς χρησιμοποιείται στην πράξη
Οι πιο συνηθισμένες μορφές κατανάλωσης είναι:
ολόκληροι σπόροι στο μαγείρεμα,
αλεσμένοι σπόροι σε φαγητά, ροφήματα ή γιαούρτι,
έλαιο σπόρων μαύρου κύμινου σε μικρές ημερήσιες ποσότητες.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι η συνέπεια έχει μεγαλύτερη σημασία από τη μορφή: η καθημερινή μικρή δόση φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματική από την περιστασιακή κατανάλωση.
Σε ποιους χρειάζεται προσοχή
Όσοι λαμβάνουν φάρμακα για διαβήτη, πίεση ή ρευστότητα αίματος καλό είναι να συμβουλευθούν γιατρό πριν προσθέσουν συμπληρώματα μαύρου κύμινου στη ρουτίνα τους.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Black Friday σε μοριοδοτούμενα σεμινάρια και Πιστοποιήσεις Ξένων Γλωσσών για έξτρα 20 μόρια
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/11
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ
Μαρία Δούση