Ξεκάθαρη θέση για τα αυξανόμενα κρούσματα στρεπτόκοκκου στα σχολεία πήρε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, σε παρέμβασή του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, εξηγώντας ότι το κλείσιμο σχολικών μονάδων δεν αποτελεί ενδεδειγμένο μέτρο.
«Καμία συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ» για τα σχολικά λουκέτα
Ο κ. Χατζηχριστοδούλου εξέφρασε την έκπληξή του για το γεγονός ότι κάποιοι δήμοι, όπως της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, έκλεισαν σχολεία επικαλούμενοι δήθεν «συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ». Όπως ξεκαθάρισε: «Καμία συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το φαινόμενο ξεκίνησε από τον Δήμο Αθηναίων, όταν – λανθασμένα – αποδόθηκε σε κρούσμα μηνιγγίτιδας ο θάνατος παιδιού, που τελικά αποδείχθηκε εγκεφαλίτιδα.
«Δεν επιβιώνουν στο περιβάλλον – Δεν έχει νόημα η απολύμανση»
Αναφερόμενος στη χρησιμότητα των απολυμάνσεων, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ επεσήμανε πως «αυτά τα μικρόβια… δεν επιβιώνουν στο περιβάλλον. Σε μισή με μία ώρα έχουν σκοτωθεί... Χρειάζεται η συνήθης καθαριότητα… και δεν υπάρχει λόγος να κλείσουν τα σχολεία».
Επισήμανε ότι οι πρακτικές μαζικών απολυμάνσεων με στολές και ψεκασμούς είναι αδικαιολόγητες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδέχεται να θέτουν και σε κίνδυνο τα παιδιά, λόγω των υπολειμμάτων χημικών.
Στρεπτόκοκκος: Συχνός και κατά βάση ήπιος
Ο καθηγητής εξήγησε πως «πάντα είχαμε κρούσματα στρεπτόκοκκου… Είναι μια συνηθισμένη λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού… Πολύ, πολύ σπάνια η διεισδυτική μορφή».
Αν και από το 2023 ο ΕΟΔΥ ξεκίνησε να καταγράφει επίσημα και τα περιστατικά διεισδυτικού στρεπτόκοκκου, τα στοιχεία δείχνουν μείωση: 90 κρούσματα το 2023, 68 το 2024, και μόλις 25 ως τα τέλη Μαΐου.
Ο κ. Χατζηχριστοδούλου κατέκρινε τις αποφάσεις δημάρχων που οδηγούν σε κλείσιμο σχολείων, λέγοντας: «Είναι μια πρακτική η οποία δεν ωφελεί και μάλιστα μπορεί να βάλει τα παιδιά σε κίνδυνο».
Αντί να προστατεύσουμε τα παιδιά, είπε, τα εκθέτουμε περισσότερο καθώς συγχρωτίζονται αλλού. Μάλιστα, για μικρόβια όπως ο μηνιγγιτιδόκοκκος, η μετάδοση είναι συχνότερη από ενήλικες προς παιδιά και όχι μεταξύ παιδιών.
Τι πρέπει να κάνουν γονείς και σχολεία
Απαντώντας στο ερώτημα για τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ προτείνει «να ενισχύσουμε τα μέτρα ατομικής υγιεινής. Καλό πλύσιμο των χεριών… Δεν μοιράζονται αντικείμενα».
Επιπλέον, η τήρηση ενός λογικού αριθμού παιδιών στην τάξη και η έγκαιρη ιατρική εκτίμηση των συμπτωμάτων είναι βασικά προληπτικά μέτρα.
«Αν θέλετε, κάντε αγιασμό…»
Με χιουμοριστικό τόνο αλλά σαφή διάθεση να επικρίνει τις υπερβολές, ο κ. Χατζηχριστοδούλου θυμήθηκε: «Πριν από αρκετά χρόνια είχαμε δύο θανάτους από μηνιγγιτιδόκοκκο στα Μέγαρα… Πήγα και είπα στους γονείς: αν θέλετε κάντε αγιασμό. Περισσότερο όφελος θα έχουν τα παιδιά απ’ αυτό παρά από τους ψεκασμούς».
Συμπτώματα που πρέπει να κινητοποιήσουν τους γονείς
Ο ΕΟΔΥ συνιστά στα παιδιά που νοσούν να παραμένουν στο σπίτι 24-48 ώρες αφού ξεκινήσουν αντιβίωση.
Τα σημάδια που θα πρέπει να προκαλέσουν ανησυχία είναι:
Πυρετός και πονόλαιμος
Εξαιρετική κόπωση
Έλλειψη όρεξης και γενική κακουχία
Σε τέτοιες περιπτώσεις, άμεση επίσκεψη στον παιδίατρο είναι επιβεβλημένη για να αποφευχθεί κάθε πιθανότητα επιπλοκής από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο – έστω κι αν πρόκειται για εξαιρετικά σπάνια μορφή.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 47.000 υποψήφιους ως 28/5 με τις λύσεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 28/05
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ