«Έχετε ένα έγγραφο να παραλάβετε». Με αυτή τη λιτή φράση καλούνται εκπαιδευτικοί σε αρκετές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να παραστούν αυτοπροσώπως για να λάβουν –χωρίς καμία άλλη πληροφορία– ένα έγγραφο που αφορά… την κλήση τους σε πειθαρχικό συμβούλιο.
Πρόκειται, κατά τα φαινόμενα, για μια νέα πρακτική που αντικαθιστά την έντονα επικριθείσα τακτική της αποστολής της αστυνομίας στα σχολεία για την επίδοση κλήσεων. Όμως πόσο πιο "διακριτική" και θεσμική είναι αυτή η μέθοδος;
Τι αλλάζει στη διαδικασία επίδοσης – και γιατί
Μετά τον δημόσιο σάλο που προκάλεσαν περιπτώσεις εκπαιδευτικών οι οποίοι δέχθηκαν την επίσκεψη της ΕΛ.ΑΣ. στις σχολικές μονάδες για να παραλάβουν πειθαρχικές κλήσεις (σε αρκετές περιπτώσεις για άρνηση συμμετοχής στην αξιολόγηση), φαίνεται ότι ορισμένες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης επέλεξαν μια διαφορετική, «πιο ήπια» μέθοδο: καλούν τους εκπαιδευτικούς τηλεφωνικά ή μέσω γραμματείας και τους ζητούν να μεταβούν αυτοπροσώπως για να παραλάβουν ένα "εμπιστευτικό έγγραφο", χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.
Στόχος, σύμφωνα με πηγές, είναι να παρακαμφθεί η άμεση αντιπαράθεση και να μειωθεί η κοινωνική ένταση που δημιουργείται από την παρουσία της αστυνομίας στον σχολικό χώρο.
Η πρακτική αυτή, αν και αποφεύγει το θεαματικό στοιχείο της αστυνομικής επίδοσης, εγείρει σοβαρά ερωτήματα:
Έχει δικαίωμα ο υπάλληλος να μην αποκαλύπτει το είδος του εγγράφου;
Πώς μπορεί ο εκπαιδευτικός να προετοιμαστεί ή να προστατεύσει τα δικαιώματά του χωρίς να γνωρίζει το αντικείμενο της κλήσης;
Όπως τονίζουν νομικοί κύκλοι, εφόσον πρόκειται για διοικητική πράξη που αφορά τον ίδιο τον εκπαιδευτικό, υπάρχει έννομο συμφέρον ενημέρωσης, τουλάχιστον για τη γενική φύση του εγγράφου. Το επιχείρημα περί "εμπιστευτικότητας" μπορεί να προκαλέσει σύγχυση και αίσθηση αυθαιρεσίας.
Η νέα μέθοδος έρχεται σε μια συγκυρία όπου η κυβέρνηση επιχειρεί να ολοκληρώσει τη διαδικασία αξιολόγησης με επιμονή και ταχύτητα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει πίεση από ανώτερα κλιμάκια να κλείσουν οι "εκκρεμότητες" πριν το κλείσιμο της σχολικής χρονιάς – κάτι που εξηγεί και την χρονική συγκυρία των κλήσεων, παρότι οι μαθητές έχουν ήδη αποχωρήσει από τις σχολικές αίθουσες.
Η επίσπευση, ωστόσο, δεν φαίνεται να συνοδεύεται από την απαιτούμενη θεσμική διαφάνεια ή διάλογο με τους άμεσα εμπλεκόμενους.
Αξίζει να σημειωθεί πως δεν ακολουθούν όλες οι Διευθύνσεις την ίδια προσέγγιση. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι υπάλληλοι ενημερώνουν τον εκπαιδευτικό με σαφήνεια για τη φύση της κλήσης και δίνουν επιλογές:
«Θέλετε να έρθετε να παραλάβετε την κλήση ή να σας την επιδώσουμε με άλλο τρόπο;»
Η διαφοροποίηση αυτή αποκαλύπτει το έλλειμμα ενιαίας πολιτικής αντιμετώπισης και την αμηχανία που επικρατεί στη διοίκηση της εκπαίδευσης απέναντι στην αντίσταση ενός μέρους του εκπαιδευτικού κόσμου στην αξιολόγηση.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 70.000 υποψήφιους ως 19/5 με τις λύσεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 19/05
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ