Ουτε ενας και δύο, ούτε 100 και 200, αλλά περίπου ...2.500 εκπαιδευτικοί έχουν παραπεμφθεί σε πειθαρχικά συμβούλια επειδή επειδή αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην αξιολόγηση ή την παρεμπόδισαν!
Αυτό αναφέρει εφημερίδα «Καθημερινή» σε σημερινό της ρεπορτάζ, γεγονός που ερμηνεύει τόσο τη στάση της υπουργού Παιδείας που δήλωσε ότι «δεν θα υπάρξει καμία υπαναχώρηση για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών», όσο και δικαιολογεί απολύτως την απόφαση της ΟΛΜΕ για κινητοποιήσεις για τις πειθαρχικές διώξεις που ασκούνται σε βάρος εκπαιδευτικών για τη συνδικαλιστική τους δράση την Τρίτη 20 Μαΐου 2025.
Το πρωί της ίδιας ημέρας, στις 09:00, η εκπαιδευτικός Σοφία Καψαλάκη καλείται σε απολογία ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Αττικής με το ερώτημα της δυνητικής αργίας.
Την ίδια ώρα, στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά έχει προγραμματιστεί η εκδίκαση της Αίτησης Αναστολής της απόφασης αργίας της Χρύσας Χοτζόγλου, μετά την αρχική δικαστική απόφαση που δικαίωσε την εκπαιδευτικό.
Οπως αναφέρει επιπροσθέτως η εφημερίδα, κατά τη χθεσινή τρίωρη συζήτηση της Σοφίας Ζαχαράκη με τη ΔΟΕ, από πλευράς της ΔΟΕ τέθηκε εμφατικά το ζήτημα της αξιολόγησης και των πειθαρχικών διαδικασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Για το θέμα η κ. Ζαχαράκη επανέλαβε ότι «η αξιολόγηση δεν έχει τιμωρητική διάσταση, αλλά αποσκοπεί στη βελτίωση και την ενδυνάμωση του δημόσιου σχολείου». Η ηγεσία του υπουργείου εξετάζει μόνον επιμέρους αλλαγές που αφορούν το γραφειοκρατικό σκέλος της διαδικασίας. Αλλωστε, η διαδικασία για τους μονίμους εκπαιδευτικούς έχει «βαλτώσει». Οι αιτίες είναι δύο: πρώτον, ο μεγάλος φόρτος των αξιολογητών, οι οποίοι έδωσαν βάρος στην αξιολόγηση των περίπου 30.000 νεοδιόριστων την τελευταία διετία, οι οποίοι πρέπει να αξιολογηθούν στο τέλος της πρώτης διετίας τους στο σχολείο για να μονιμοποιηθούν και, δεύτερον, η μεγάλη γραφειοκρατία στη διαδικασία.
Ενδεικτικά, πρέπει να γίνουν τρεις συναντήσεις του αξιολογητή με τον αξιολογούμενο: η συνάντηση προετοιμασίας, η συνάντηση της αξιολόγησης (σε συμφωνημένη ώρα – ημέρα ο αξιολογητής παρακολουθεί τον αξιολογούμενο σε δύο διδασκαλίες) και η συνάντηση για αποτίμηση της διαδικασίας. Ετσι, σε πολλές περιπτώσεις η διαδικασία εξελίχθηκε προσχηματικά και βιαστικά.
Μείωση χρόνου
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» και με βάση τις προτάσεις που έχουν ήδη τεθεί από τα στελέχη της εκπαίδευσης, για τη μείωση της γραφειοκρατίας σχεδιάζονται οι εξής αλλαγές:
• Η σύνδεση δύο πεδίων αξιολόγησης των εκπαιδευτικών: του πεδίου 1 (αξιολογείται το διδακτικό και παιδαγωγικό έργο του εκπαιδευτικού στο πλαίσιο της γενικής και ειδικής διδακτικής του γνωστικού του αντικειμένου) και του πεδίου 2 (το παιδαγωγικό κλίμα και η διαχείριση της τάξης).
• Η αξιολόγηση να μη γίνεται κάθε δύο χρόνια, αλλά κάθε τέσσερα.
• Η επικοινωνία του συμβούλου με τον υπό αξιολόγηση εκπαιδευτικό να γίνεται διαδικτυακά, ενώ διά ζώσης μόνο η αξιολόγηση της διδασκαλίας στην τάξη.
• Οι αξιολογούμενοι εκπαιδευτικοί να αναρτούν την έκθεση αυτοαξιολόγησής τους στην ειδική ψηφιακή εφαρμογή μία φορά για όλες τις αξιολογήσεις και όχι κάθε φορά πριν αξιολογηθούν.
Παράλληλα, στόχος της κ. Ζαχαράκη είναι να αυξηθεί ο αριθμός των 750 συμβούλων Εκπαίδευσης, που είναι αρμόδιοι μαζί με τον διευθυντή κάθε σχολικής μονάδας για την αξιολόγηση. «Γεγονός που θα βελτιώσει τους χρόνους απόκρισης, θα κάνει πιο ουσιαστική τη σχέση με τον εκπαιδευτικό και θα μπορέσει να ενισχύσει και την επιμορφωτική αξία της διαδικασίας», όπως δήλωσε η ίδια στην «Κ». Ενδεικτικό είναι ότι, καθώς την τελευταία διετία έγιναν περίπου 30.000 διορισμοί, οι 750 σύμβουλοι Εκπαίδευσης που έχουν επωμιστεί την αξιολόγηση δεν επαρκούν.
Την ίδια στιγμή, οι επιφυλάξεις των εκπαιδευτικών να αξιολογηθούν τροφοδοτούν το κλίμα γενικής αναβλητικότητας, ενώ δεν λείπουν και όσοι απέχουν για πολιτικούς λόγους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της κ. Χρύσας Χοτζόγλου, η οποία είχε τεθεί σε αργία επειδή ακολούθησε την απόφαση της ΟΛΜΕ για απεργία – αποχή κατά τη διαδικασία επιβολής ατομικής αξιολόγησης σε νεοδιόριστη εκπαιδευτικό στο σχολείο της.
Προ ημερών το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά έκανε δεκτή την αίτηση προσωρινής διαταγής αναστολής της κ. Χοτζόγλου. Ωστόσο, στο δικαστήριο δεν εκπροσωπήθηκε το κράτος, με ευθύνη, όπως ανέφερε το υπουργείο Παιδείας, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Το υπουργείο δήλωσε ότι «είχε ενεργήσει εγκαίρως και σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, καθώς από τις 30 Μαρτίου είχε διαβιβάσει το σύνολο των δικογράφων στην αρμόδια υπηρεσία του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για τις απαιτούμενες ενέργειες δικαστικής εκπροσώπησης». Η συζήτηση της αίτησης αναστολής έχει προσδιοριστεί για τις 20 Μαΐου ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά.
Νέοι διορισμοί
Στη συνάντηση με τη ΔΟΕ, επίσης, η κ. Ζαχαράκη επανέλαβε τη δέσμευση για 10.000 νέους διορισμούς εντός του καλοκαιριού, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, με δίκαιη κατανομή. Παράλληλα, σημείωσε ότι η πρώτη φάση πρόσληψης αναπληρωτών τα τελευταία χρόνια υλοποιείται εγκαίρως, πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, γεγονός που επιτρέπει την ομαλή έναρξή της. Στο ίδιο πλαίσιο, υπογράμμισε την πρόθεση του υπουργείου να μειωθεί το χρονικό διάστημα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης φάσης προσλήψεων για την κάλυψη των κενών.
Τέλος, διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξει αύξηση των ωρών διδασκαλίας των αγγλικών στις πρώτες τάξεις του δημοτικού. Κάτι που θα περιόριζε τις ώρες των δασκάλων, με πιθανή συνέπεια κάποιοι να αναγκάζονταν να διδάξουν σε όμορο σχολείο για να καλύψουν το ωράριό τους.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 70.000 υποψήφιους ως 14/5 με τις λύσεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 19/05
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ