Όλοι γνωρίζουμε ότι για 220 ευρώ καθαρά, ένας διευθυντής περίπου θα πρέπει να κάνει μερικά απ’ όλα αυτά που θα αναφέρω παρακάτω:
Τα τελευταία χρόνια, μεταβιβάστηκε στους διευθυντές η αρμοδιότητα πρόσληψης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να συγκεντρώνουν, να ελέγχουν τους φακέλους, να τους φυλάσσουν στο γραφείο τους και, όταν χρειαστούν, να τους αποστέλλουν στις διευθύνσεις. Διευκρινίζω ότι οι αναπληρωτές δεν έρχονται σε μία φάση προσλήψεων, αλλά σε κύματα, πράγμα που σημαίνει ότι σχεδόν κάθε δύο με τρεις μήνες υπάρχουν νέες αφίξεις.
Ο διευθυντής του σχολείου εξακολουθεί να είναι αρμόδιος για τη χορήγηση αδειών σε μόνιμους και αναπληρωτές και για την έκδοση των σχετικών αποφάσεων. Ακόμη, ο διευθυντής είναι αυτός που θα πρέπει να χειρίζεται το MySchool, μια πολύπλοκη (και απαρχαιωμένη) πλατφόρμα καθημερινού ελέγχου της σχολικής μονάδας.
Θα πρέπει επίσης να ελέγχει καθημερινά τα email που φτάνουν μέσω του σχολικού δικτύου, να ξεχωρίζει αυτά που χρειάζεται να προωθήσει στους εκπαιδευτικούς, να δίνει άμεση απάντηση όπου του ζητείται, και να διαγράφει αρκετά που είναι διαφημιστικού χαρακτήρα. Ένα μέσο σχολείο λαμβάνει καθημερινά 50 με 60 email.
Είναι αυτός που βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία τόσο με όλους τους εκπαιδευτικούς για την επίλυση προβλημάτων (φανταστείτε ότι σε ένα μέσο σχολείο οι εκπαιδευτικοί είναι 35 έως 40), όσο και με τους καθαριστές (ένας με δύο σε κάθε σχολείο), το κυλικείο, τον σχολικό φύλακα, τον σχολικό τροχονόμο (αναλαμβάνει και τις διαδικασίες πρόσληψης αυτών), και τα ΚΔΑΠ που λειτουργούν τα απογεύματα.
Ένα από τα δύσκολα προβλήματα που καλείται να λύσει είναι η αναπλήρωση λόγω απουσιών των εκπαιδευτικών. Καθώς δεν υπάρχουν επιπλέον εκπαιδευτικοί, οποιαδήποτε έκτακτη απουσία θα πρέπει να καλυφθεί από τους ήδη υπάρχοντες, με "χειρουργικές" κινήσεις που κάνει ο διευθυντής.
Είναι υπεύθυνος για τη σύγκληση των Συλλόγων Διδασκόντων, οι οποίοι κανονικά συνεδριάζουν μία φορά τον μήνα, αλλά συχνά προκύπτουν και πολλές έκτακτες. Είναι υπεύθυνος επίσης για την επίλυση παιδαγωγικών θεμάτων, με τις συνεδριάσεις να φτάνουν μέχρι και τις έξι ανά δίμηνο, χωρίς να υπολογίζονται εκείνες με το Σχολικό Συμβούλιο, που είναι τουλάχιστον μία κάθε δύο μήνες.
Ένα σημαντικό πρόβλημα είναι και η επίλυση συγκρούσεων μεταξύ γονέων και εκπαιδευτικών, ή και μεταξύ γονέων του ίδιου τμήματος.
Είναι αυτός που εκπροσωπεί το σχολείο σε διάφορες εκδηλώσεις και δράσεις κοινωνικών φορέων.
Σε σχέση με τον Δήμο, πρέπει να χειρίζεται τα οικονομικά της Σχολικής Επιτροπής (έγινε και λογιστής), να αγοράζει τα υλικά που ζητούν οι εκπαιδευτικοί και να αποδίδει τις αποδείξεις στο τέλος κάθε μήνα, ζητώντας έγκριση για οποιοδήποτε έκτακτο έξοδο.
Έχει επίσης την ευθύνη για τις συναντήσεις με σχολικούς συμβούλους, την ενημέρωση για επείγοντα περιστατικά ώστε να έρθουν στο σχολείο, την επικοινωνία με συμβούλους Ειδικής Αγωγής, τον έλεγχο του προγράμματος του σχολείου, των τμημάτων ένταξης και των προγραμμάτων παράλληλης στήριξης.
Ας υποθέσουμε ότι υπάρχει ένα Τμήμα Ένταξης και γύρω στις 3-4 παράλληλες στηρίξεις σε ένα μέσο σχολείο — που σπάνια καλύπτονται. Γι’ αυτό, κάποιες διευθύνσεις δίνουν τηλεφωνικά εντολές να μοιράζεται μία παράλληλη στήριξη σε 2-3 παιδιά.
Βέβαια, θα πρέπει να βρίσκει χρόνο να απαντά και στα τηλέφωνα, καθώς τα σχολεία δεν έχουν γραμματειακή υποστήριξη. Έτσι, εκτελεί και χρέη τηλεφωνητή και θυρωρού, π.χ. για καθυστερημένους μαθητές.
Πολλοί διευθυντές, λόγω έλλειψης σχολικών νοσηλευτών, καλούνται να περιποιηθούν περιστατικά τραυματισμών μικρών μαθητών και να διαγνώσουν εάν χρειάζεται να ενημερωθούν οι γονείς ή να μεταφερθεί το παιδί σε μονάδα υγείας. (Έγινε και γιατρός.)
Δεν τελειώσαμε εδώ. Ο διευθυντής πρέπει να ελέγχει την καθημερινή λειτουργία του ολοήμερου σχολείου, να συγκεντρώνει αιτήσεις, να ζητά τις αναγκαίες ώρες, να βρίσκει αντικαταστάτη σε περίπτωση έκτακτης απουσίας εκπαιδευτικού, το ίδιο και για την πρωινή ζώνη, αν υπάρχει.
(Άντε να τηλεφωνήσεις στις 6 το πρωί σε κάποιον για να είναι στις 7 στο σχολείο, ή να του πεις ότι αντί για 1:30 πρέπει να φύγει 4:00.)
Όπως συμβαίνει στα περισσότερα σχολεία, πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση από τις 6:30 το πρωί έως τις 4:30 το απόγευμα — και αν υπάρχουν ΚΔΑΠ, να έρθει και σε συνεννόηση με τους υπεύθυνους για τη σωστή λειτουργία. (Στρατιωτικό πρόγραμμα.)
Και συνεχίζουμε με τις αρμοδιότητες που έχει ανά πάσα στιγμή: έκδοση δικαιολογητικών ιθαγένειας, βεβαιώσεων φοίτησης, πιστοποιητικών παρακολούθησης, γονικών αδειών.
Θα πρέπει να έχει και νομικές γνώσεις για να επιλύει διαφορές μεταξύ γονέων που βρίσκονται σε διάσταση, καθώς ο καθένας απαιτεί ξεχωριστή ενημέρωση. (Τον κάναμε και δικηγόρο.)
Μην ξεχάσουμε ότι πρέπει να ελέγχει και το κυλικείο: αν λειτουργεί σωστά, αν τα προϊόντα είναι τα προβλεπόμενα και πόσες μέρες λειτουργεί τον μήνα (έγινε και αγρονόμος). Επίσης, σχεδόν κάθε 2-3 μέρες πρέπει να ενημερώνει το site του σχολείου και να στέλνει προσωπικά mail στους γονείς για κάθε ανακοίνωση ή δράση. (Διευθυντής-δημοσιογράφος.)
Φαντάζομαι είστε ακόμα εδώ και δεν κουραστήκατε από τα καθήκοντα που περιέγραψα για τους διευθυντές.
Μην ξεχνάμε ότι φέτος πρέπει να κάνει και την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, των εκπαιδευτικών του, τις συναντήσεις με μέντορες και επιμορφωτές, να παρακολουθεί απογευματινά σεμινάρια και να χορηγεί πιστοποιητικά.
Εννοείται ότι μετακινείται με δικό του όχημα και έξοδα, για να παραδώσει έγγραφα σε Διεύθυνση, Δήμο, προμηθευτές, πιστωτές ή να παρευρεθεί σε απογευματινές συναντήσεις. (Έγινε και οδηγός.)
Πρέπει να βρίσκεται σε επικοινωνία με την Αστυνομία ή την Τροχαία για κάθε μετακίνηση του σχολείου. (Έγινε και «Αστυνόμος Θεοχάρης».)
Μέχρι πρόσφατα έπρεπε να καταγράφει καθημερινά τα κρούσματα COVID με απίστευτα γραφειοκρατικό τρόπο, να ενημερώνει τα αρμόδια Υπουργεία, να λαμβάνει εντολές, να ενημερώνει τους γονείς ανάλογα με το πού καθόταν κάθε μαθητής… και πολλά ακόμα που ίσως ξεχνώ.
Ξεκούραστος όπως είναι, πρέπει να κάνει και το διδακτικό του ωράριο (6-10 ώρες).
Για όλα πάντα θα φταίει ο διευθυντής του σχολείου,
γιατί οποιοδήποτε πρόβλημα προκύπτει, όλες οι ευθύνες μετακυλίονται σε αυτόν — είτε προέρχονται από την κεντρική εξουσία, είτε από την περιφερειακή διοίκηση, είτε από τον Δήμο.
Καλοί μου φίλοι, μη φεύγετε από κοντά μας. Αφήστε και κάποιους διευθυντές να πουν, όπως εγώ τώρα, τον πόνο τους.
…ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΟΝΟ ΜΕ 220 ΕΥΡΩ…
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 70.000 υποψήφιους ως 14/5 με τις λύσεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 19/05
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ