Μετά την πρόσφατη επίθεση κουκουλοφόρων στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, η κυβέρνηση προχωρά στην ανακοίνωση αυστηρότερων μέτρων για την ασφάλεια στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ). Σε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των υπουργών Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη, συμφωνήθηκε η υιοθέτηση πολιτικών που θα ενισχύουν τις ποινικές, πειθαρχικές και αστικές συνέπειες για φαινόμενα βίας και φθορών.
Οι παρεμβάσεις δεν αφορούν μόνο τους δράστες (φοιτητές ή εξωπανεπιστημιακούς), αλλά και τα ίδια τα ΑΕΙ που δεν συμμορφώνονται με τον νόμο 4957/2022. Η μη εφαρμογή των διατάξεων ενδέχεται να συνδέεται ακόμη και με περικοπές στη χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων, κατά τα πρότυπα πολιτικών όπως αυτή της κυβέρνησης Τραμπ στις ΗΠΑ.

Ο Υφυπουργός Παιδείας, Νίκος Παπαϊωάννου, δήλωσε με έμφαση πως «δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν φθορές δημόσιας περιουσίας και απειλή ανθρώπινης ζωής και όλα αυτά να εξετάζονται χαλαρά». Τόνισε ότι θα υπάρξουν ποινικές, αστικές και πειθαρχικές συνέπειες για όσους εμπλέκονται σε παράνομες πράξεις.
Ωστόσο, ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι κυρώσεις αναμένεται να προβλέπονται και για τα ίδια τα πανεπιστήμια, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις νέες ρυθμίσεις. «Τα μεγάλα πανεπιστήμια είναι εκείνα που φαίνεται να έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα», πρόσθεσε ο κ. Παπαϊωάννου, εκφράζοντας βεβαιότητα πως οι πρυτανικές αρχές θα συνδράμουν στην αυστηροποίηση του πλαισίου.
Ποια μέτρα εξετάζονται
Αυτόματες πειθαρχικές κυρώσεις για φοιτητές που εμπλέκονται σε επεισόδια.
Αστικές συνέπειες για αποκατάσταση ζημιών.
Ποινική δίωξη όπου κρίνεται απαραίτητο.
Πειθαρχικές κυρώσεις για Διοικήσεις Ιδρυμάτων που δεν εφαρμόζουν τη νομοθεσία.
Πιθανή σύνδεση κρατικής χρηματοδότησης με την εφαρμογή των μέτρων ασφάλειας.
Στις 9 Μαΐου αναμένονται αναλυτικές παρουσιάσεις στη Σύνοδο των Πρυτάνεων.
Η στάση της πανεπιστημιακής κοινότητας
Το ΕΚΠΑ ήταν από τα πρώτα ιδρύματα που απάντησαν στις διαρροές μέτρων, καταγγέλλοντας τη συνεχή στοχοποίηση των δημόσιων πανεπιστημίων. Στην ανακοίνωσή του σημειώνει:
«Η διοίκηση των ΑΕΙ ανταποκρίνεται άμεσα στα φαινόμενα βίας, τα οποία έχουν μειωθεί δραστικά. Η παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. είναι πλέον αυτεπάγγελτη. Δεν χρειάζονται ειδικά σώματα φύλαξης, αλλά ενίσχυση της υπάρχουσας φύλαξης και επένδυση στους θεσμούς».
Αντιδράσεις Πανεπιστημιακών και φοιτητών
Η αντίδραση των πανεπιστημίων δεν περιορίζεται στην υπεράσπιση του αυτοδιοίκητου, αλλά αναδεικνύει τη χρονίζουσα υποστελέχωση, την έλλειψη πόρων και την απαξίωση της καθημερινότητας στα ΑΕΙ, ως βασικές αιτίες της ανασφάλειας.
Η επιλογή της κυβέρνησης να εστιάσει σε πειθαρχικά μέτρα και τιμωρίες αναζωπυρώνει τον διάλογο για τον ρόλο της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, η οποία δεν κατάφερε να εδραιωθεί, κυρίως λόγω της κοινωνικής αντίδρασης και της αποτυχίας αποτελεσματικής εφαρμογής.
Η επικοινωνιακή διαχείριση φαίνεται να υπερτερεί της ουσιαστικής πολιτικής για την παιδεία, επιχειρώντας να μετατοπίσει τη συζήτηση από:
- Τις αποτυχίες στον σχεδιασμό πολιτικών για την ανώτατη εκπαίδευση.
- Την έλλειψη διαλόγου με τη φοιτητική και ακαδημαϊκή κοινότητα.
- Τις επιτυχίες των συλλογικών φοιτητικών κινημάτων.
Το πραγματικό δίλημμα δεν είναι «ασφάλεια ή ανομία», αλλά ποιες πολιτικές απαντούν στις ανάγκες της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η αυταρχική προσέγγιση, όταν δεν συνοδεύεται από επένδυση και διάλογο, γεννά περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 5/05
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ