Την έντονη αντίδρασή της εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) απέναντι στη βίαιη επίθεση κουκουλοφόρων που σημειώθηκε την Τετάρτη 30 Μαΐου 2025, σε εκδήλωση φοιτητικής παράταξης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, στο Μέγαρο Θεωρητικών Επιστημών. Από το περιστατικό τραυματίστηκε ένας διδακτορικός φοιτητής, προκαλώντας αποτροπιασμό στους πανεπιστημιακούς κύκλους.
Σε ανακοίνωσή του, το προεδρείο της ΠΟΣΔΕΠ καταδικάζει απερίφραστα και κατηγορηματικά την εγκληματική βία, υπογραμμίζοντας πως τέτοιες ενέργειες δεν έχουν καμία θέση στο δημόσιο Πανεπιστήμιο. Όπως τονίζεται, οι κουκούλες, οι καταστροφές και οι πρακτικές εκφοβισμού αποτελούν ευθεία επίθεση στην ελευθερία του λόγου και της έκφρασης, που αποτελεί θεμελιώδη αρχή της ακαδημαϊκής ζωής.
Η Ομοσπονδία αναδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι η διαχείριση τέτοιων ποινικών αδικημάτων είναι υποχρέωση της Πολιτείας, εντός και εκτός πανεπιστημιακών χώρων, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι η ασυλία στη βία δεν μπορεί να συνεχιστεί. «Καθήκον όλης της πανεπιστημιακής κοινότητας παραμένει η προάσπιση του κύρους του δημόσιου Πανεπιστημίου, μακριά από λογικές αυθαιρεσίας και τρομοκράτησης», σημειώνει η ΠΟΣΔΕΠ.
Η ανακοίνωση του ΠΟΣΔΕΠ
Ανακοίνωση για την επίθεση κουκουλοφόρων στη Νομική ΕΚΠΑ
Το Προεδρείο της ΠΟΣΔΕΠ καταδικάζει απερίφραστα και κατηγορηματικά το περιστατικό εγκληματικής βίας που έλαβε χώρα την Τετάρτη 30/5/25 σε εκδήλωση φοιτητικής παράταξης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών στο Μέγαρο Θεωρητικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός διδακτορικού φοιτητή.
Για ακόμη μία φορά τονίζουμε ότι οι κουκούλες και οι πράξεις βίας, όπως και οι οικειοποιήσεις και καταστροφές δημόσιας περιουσίας, δεν έχουν καμία θέση μέσα στο δημόσιο Πανεπιστήμιο, ενώ επισημαίνουμε ότι η αντιμετώπιση ποινικών αδικημάτων, εντός και εκτός δημόσιων κτηρίων, αποτελεί ευθύνη της Πολιτείας. Καθήκον όλης της πανεπιστημιακής κοινότητας παραμένει η προάσπιση της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης, καθώς και η διασφάλιση και ενίσχυση του κύρους του ελληνικού δημόσιου Πανεπιστημίου.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 5/05
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ