Νίκος Παπαϊωάννου
Κυρώσεις αναμένεται να προβλέπονται και για τα ίδια τα πανεπιστήμια, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις νέες ρυθμίσεις.

Μετά τα επαναλαμβανόμενα κρούσματα βίας και ανομίας στους χώρους των ελληνικών πανεπιστημίων, η κυβέρνηση δρομολογεί την αυστηροποίηση του πλαισίου αντιμετώπισης της βίας στα ΑΕΙ, με την τελική πρόταση να αναμένεται να παρουσιαστεί στη Σύνοδο των Πρυτάνεων στις 9 Μαΐου.

Οι σχετικές προτάσεις βρίσκονται ήδη στο στάδιο της επεξεργασίας, μέσα από προπαρασκευαστικές συσκέψεις στο Υπουργείο Παιδείας, ενώ ο διάλογος με τις διοικήσεις των πανεπιστημίων εντείνεται ενόψει των αποφάσεων.

Ο Υφυπουργός Παιδείας, Νίκος Παπαϊωάννου, δήλωσε με έμφαση πως «δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν φθορές δημόσιας περιουσίας και απειλή ανθρώπινης ζωής και όλα αυτά να εξετάζονται χαλαρά». Τόνισε ότι θα υπάρξουν ποινικές, αστικές και πειθαρχικές συνέπειες για όσους εμπλέκονται σε παράνομες πράξεις.

Ωστόσο, ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι κυρώσεις αναμένεται να προβλέπονται και για τα ίδια τα πανεπιστήμια, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις νέες ρυθμίσεις. «Τα μεγάλα πανεπιστήμια είναι εκείνα που φαίνεται να έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα», πρόσθεσε ο κ. Παπαϊωάννου, εκφράζοντας βεβαιότητα πως οι πρυτανικές αρχές θα συνδράμουν στην αυστηροποίηση του πλαισίου.

Πανεπιστήμια στο στόχαστρο

Η καταδικαστέα επίθεση εναντίον φοιτητή της Νομικής Αθηνών αποτέλεσε την αφορμή για μια ακόμα κυβερνητική πρωτοβουλία με στόχο την αυστηροποίηση του πλαισίου «ασφάλειας» στα δημόσια πανεπιστήμια. Στην πραγματικότητα, όμως, η πρωτοβουλία αυτή εγγράφεται σε μια διαχρονική προσπάθεια επικοινωνιακής μετατόπισης της ατζέντας, ώστε να αποσιωπηθούν οι πολιτικές ήττες της κυβέρνησης στην ανώτατη εκπαίδευση.

Σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία της νέας υπουργού Παιδείας Σοφίας Ζαχαράκη και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, παρουσιάστηκαν προτάσεις για μέτρα «ασφαλείας» που θα μεταφραστούν σε «άμεσες πρωτοβουλίες».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η λέξη-κλειδί των παρεμβάσεων θα είναι οι «συνέπειες» — ποινικές, πειθαρχικές και αστικές — τόσο για φοιτητές όσο και για τα ίδια τα πανεπιστημιακά ιδρύματα που «δεν συμμορφώνονται».

Οι προτάσεις δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, ενώ διαρροές αναφέρουν πιθανή σύνδεση της χρηματοδότησης με την «προθυμία» εφαρμογής των μέτρων, κατά το πρότυπο της πολιτικής Τραμπ στις ΗΠΑ.

Ανακύκλωση του δόγματος "Νόμος και Τάξη"

Η κυβέρνηση φαίνεται να επιχειρεί ένα ακόμα «rebranding» της πολιτικής της στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με βασικό εργαλείο την ανακύκλωση του δόγματος "Νόμος και Τάξη". Το αφήγημα επιχειρεί να καλύψει:

  • την αποτυχία εφαρμογής της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας,
  • την κοινωνική κατακραυγή για τις αυταρχικές μεθόδους,
  • και την ανάγκη αποπροσανατολισμού από τις επιτυχίες των φοιτητών και των συλλογικών τους δράσεων.

Τα νέα μέτρα, αντί για διάλογο με την πανεπιστημιακή κοινότητα, προϊδεάζουν για αυταρχική επιβολή, τιμωρίες και απειλές. Παράλληλα, αγνοούνται διαχρονικά αιτήματα για περισσότερους πόρους, μόνιμο προσωπικό φύλαξης και βελτίωση της καθημερινότητας στα ΑΕΙ.

Αντί να επενδύσει σε δομικές λύσεις και εμπιστοσύνη στους ακαδημαϊκούς θεσμούς, η κυβέρνηση επιλέγει την οδό του καταναγκασμού και της τιμωρίας. Η αληθινή πρόκληση για την Πολιτεία δεν είναι να επιβάλει πειθαρχικές συνέπειες, αλλά να κατανοήσει τις ανάγκες της δημόσιας εκπαίδευσης, των φοιτητών και των διδασκόντων.

Τα δημόσια πανεπιστήμια αντιδρούν

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) εξέδωσε ανακοίνωση με σαφείς αιχμές κατά της κυβέρνησης, καλώντας σε τερματισμό της στοχοποίησης των δημόσιων ΑΕΙ. Σημειώνει ότι η Διοίκηση ανταποκρίνεται σε κάθε βίαιο περιστατικό και πως τα φαινόμενα βίας έχουν σχεδόν εξαλειφθεί.

Παράλληλα, τονίζει ότι η παρέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. είναι πλέον αυτεπάγγελτη, καθιστώντας περιττή την παρουσία ειδικών σωμάτων εντός των ΑΕΙ, ενώ ακόμα αναμένεται απάντηση από την Πολιτεία για προσλήψεις προσωπικού φύλαξης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 5/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

tigani
Πώς να καθαρίσετε εύκολα τα καμένα τηγάνια – Χωρίς κόπο και χωρίς τρίψιμο
Συχνά αναγκάζεστε να τρίβετε για ώρες τις κατσαρόλες και τα τηγάνια για να αφαιρέσετε τους επίμονους λεκέδες από μαγειρεμένες τροφές
Πώς να καθαρίσετε εύκολα τα καμένα τηγάνια – Χωρίς κόπο και χωρίς τρίψιμο
apth
«Τι δουλειά λέτε ότι κάνετε; Ότι δέρνετε φοιτητές;» – Ένταση στο ΑΠΘ και νέα ερωτήματα για τον ρόλο της αστυνομίας στα Πανεπιστήμια
«Τι δουλειά λέτε ότι κάνετε; Ότι δέρνετε φοιτητές; Ότι ρίχνετε χημικά στο Πανεπιστήμιο; Αυτό είναι η δουλειά που κάνετε; Είναι μια τίμια δουλειά...
«Τι δουλειά λέτε ότι κάνετε; Ότι δέρνετε φοιτητές;» – Ένταση στο ΑΠΘ και νέα ερωτήματα για τον ρόλο της αστυνομίας στα Πανεπιστήμια