Η πρόσφατη εισβολή των «γνωστών-αγνώστων» στη Νομική Σχολή Αθηνών έφερε ξανά στο προσκήνιο το διαχρονικό πρόβλημα ασφάλειας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, εκθέτοντας την κυβερνητική στρατηγική που εδώ και χρόνια μοιάζει πρόχειρη και αναποτελεσματική.
Η ίδρυση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας διαφημίστηκε ως ένα αποφασιστικό βήμα για την επαναφορά της τάξης στους ακαδημαϊκούς χώρους. Ωστόσο, η υλοποίηση αποδείχθηκε πρόχειρη και ανεπαρκής
Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Ένα πρόγραμμα χωρίς στρατηγική
Σύμφωνα με την προκήρυξη που εξέδωσε το υπουργείο Προστασία του Πολίτη, περίπου 600 άτομα –συν επιλαχόντες 400– προσλήφθηκαν χωρίς τα τυπικά προσόντα ενός ένστολου της ΕΛ.ΑΣ., με σύντομη εκπαίδευση διάρκειας μόλις τριών μηνών και χωρίς δυνατότητα οπλοφορίας.
Ενώ υπήρξε αρχικά εξαγγελία κατάργησης του σώματος από τον τότε υπ. ΠΡΟΠΟ, η δήλωση αυτή γρήγορα αναιρέθηκε από το Μαξίμου, επιβεβαιώνοντας την εσωτερική ασυνεννοησία στην κυβερνητική ηγεσία.
Παράλληλα, αδιευκρίνιστη παραμένει η τύχη της λεγόμενης «Αστυνομίας Διαδηλώσεων». Περίπου 1.000 νέες προσλήψεις, με παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτά της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, έγιναν χωρίς σαφή προορισμό και αποστολή.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτιούνται πού βρίσκονται σήμερα και πώς αξιοποιούνται όταν δεν υπάρχουν σε εξέλιξη πορείες ή συγκεντρώσεις.
Τουρνικέ, πόρτες ασφαλείας και η χορηγία... φάντασμα
Με τη δημιουργία δύο τέτοιων ειδικών σωμάτων, το σύνολο των προσλήψεων φτάνει τις 2.000.
Αν συγκριθεί με τον αριθμό των υπηρετούντων στην ΕΛ.ΑΣ. –περίπου 56.000– γίνεται αντιληπτό πως ένα σημαντικό ποσοστό του ένστολου προσωπικού δεν διαθέτει ούτε την εκπαίδευση ούτε τα καθήκοντα ενός κανονικού αστυνομικού.
Το πρόβλημα γίνεται πιο οξύ όταν υπάρχουν άμεσες ανάγκες σε αστυνόμευση λόγω αυξημένης εγκληματικότητας σε πολλές περιοχές.
Το σχέδιο για ενίσχυση της ασφάλειας στα ΑΕΙ περιλάμβανε την τοποθέτηση τουρνικέ και συστημάτων ελεγχόμενης πρόσβασης.
Σύμφωνα με τότε ανακοινώσεις, η υλοποίηση θα χρηματοδοτείτο μέσω χορηγίας ύψους 750.000 ευρώ από επιχειρηματία με πολιτικές διασυνδέσεις.
Μέχρι σήμερα, όμως, ούτε τουρνικέ υπάρχουν, ούτε έχει διευκρινιστεί αν η χορηγία καταβλήθηκε, ακυρώθηκε ή επιστράφηκε.
Η συμπτωματική εμφάνιση των «γνωστών - αγνώστων»
Η νέα εμφάνιση βίαιων στοιχείων στο εσωτερικό της Νομικής σχολής έρχεται με χρονική ακρίβεια που γεννά ερωτήματα.
Σε μια συγκυρία πολιτικής πίεσης για την κυβέρνηση, η δράση ομάδων που εισβάλλουν, καταστρέφουν και απειλούν θυμίζει περισσότερο «σκηνοθετημένο χάος» παρά αυθόρμητες ενέργειες.
Η ασφάλεια στα Πανεπιστήμια δεν επιτυγχάνεται με ημίμετρα ή επικοινωνιακά τρικ. Η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, η επένδυση σε τεχνολογικές λύσεις και ο συντονισμός μεταξύ υπουργείων και πανεπιστημιακών αρχών είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για μια ασφαλή και λειτουργική ακαδημαϊκή κοινότητα.
Όσο η πολιτική ηγεσία αρκείται σε πρόχειρες λύσεις, τα ίδια φαινόμενα θα συνεχίσουν να επαναλαμβάνονται, εκθέτοντας όχι μόνο την εκπαίδευση αλλά και την ίδια τη δημοκρατική λειτουργία της χώρας.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/05
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ