Η ελληνική γλώσσα είναι πλούσια και πολυδιάστατη, αλλά μερικές φορές οι ομοιοκαταληξίες ή η παρόμοια εκφορά λέξεων μπορεί να δημιουργήσουν σύγχυση στην ορθογραφία.
Για να δούμε:
Παρεμπιπτόντως – Παρεπιπτόντως
Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον θέμα, όπου η σύγχυση προκαλείται από την λεκτική εκφορά. Ορισμένοι ίσως νομίζουν ότι το “μπ” που ακούγεται είναι επειδή ο άλλος είναι κρυωμένος ή απλά διότι ακούγεται πιο ευχάριστο. Παραδείγματος χάριν, σε λέξεις που αρχίζουν με “π,” εάν βάλετε “στον” πριν από αυτές, αυτόματα προστίθεται το “μπ.” Σε αυτήν την περίπτωση, όμως, δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Το ρήμα είναι “παρα+εν+πίπτω” και όχι “παρα+πίπτω.” Αν ήταν το δεύτερο, θα έπρεπε να γραφόταν “παραπιπτόντως,” δεν θα παίρνε την αύξηση “εν.”
Άρα, η ορθογραφία του είναι παρεμπιπτόντως, ακολουθώντας τους κανόνες της ελληνικής ορθογραφίας.
Βρομιάρης – Βρωμιάρης
Έχει κυριαρχήσει η λέξη “βρώμα” και όλες οι παράγωγές της να γράφονται με ωμέγα. Ωστόσο, με το ωμέγα αλλάζει εντελώς το νόημα. Με το ωμέγα, η καταγωγή πηγάζει από την βρώση, δηλαδή το φαγητό. Έτσι, η “βρώμα” αναφέρεται σε αυτό που τρως. Όσον αφορά στην ορθογραφία, εάν μιλάμε για δυσοσμία, προτείνεται η χρήση του όμικρον, καθώς προέρχεται από το ρήμα “βρομώ,” που υποδηλώνει μεγάλο θόρυβο ή κρότο, συνήθως συνοδευόμενο από κακή μυρωδιά.
Επομένως, αν κάποιος σε αποκαλέσει γραπτώς “βρωμιάρη,” μην νιώθεις προσβεβλημένος. Πες του ότι είσαι “βρωμιάρης,” γιατί απλά τρως, και συμπεράσματα ότι όλοι μας είμαστε βρωμιάρηδες κατά κάποιον τρόπο.
Τηγανητή Πατάτα – Τηγανιτή Πατάτα
Η τηγανίτα και το τηγανίζω έχουν προκαλέσει σύγχυση σε πολλούς. Η ορθογραφία της λέξης “τηγανητή” προέρχεται από το ρήμα “τηγανίζω” και σχετίζεται με το τήγανο ή τηγάνι. Παρόλο που το τήγανο γράφεται με γιώτα, απλοποιήθηκε. Σημειώνεται ότι τα ρήματα που λήγουν σε “-ιζω” δεν δημιουργούν επίθετα με κατάληξη “-ιτός”. Αντίθετα, παράγουν επίθετα με καταλήξεις όπως “-ιστός” ή “-ικός,” όπως συμβαίνει με τις λέξεις “φουρνιστός” ή “φωτογραφικός.” Όλα τα “-ητός” γράφονται με η, επομένως η ορθή ορθογραφία είναι “τηγανητός-τηγανητή-τηγανητό” (π.χ., κοτόπουλο).
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ