Με το που θα δημοσιοποιηθούν οι πρώτες δύο υπουργικές αποφάσεις οι οποίες θα ορίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, πρόκειται να κατατεθούν και οι προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Τι θα ζητηθεί
Με τις προσφυγές θα ζητείται να ακυρωθεί ο νόμος 5094/2024 ως αντισυνταγματικός καθώς προσκρούει στο άρθρο 16. Ως γνωστόν στο ΣτΕ δεν μπορεί να προσφύγει κανείς ζητώντας την ακυρότητα ενός νόμου ως αντισυνταγματικού εάν προηγουμένως δεν έχουν εκδοθεί διοικητικές πράξεις που απορρέουν από τον συγκεκριμένο νόμο.
Την πρόθεση κατάθεσης προσφυγών στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο τη γνωρίζει το υπουργείο Παιδείας, καθώς έχει ήδη προαναγγελθεί, τουλάχιστον από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ). Γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, το υπουργείο δημοσιοποιεί τις δύο πρώτες από μια σειρά αποφάσεων, ώστε να κερδηθεί χρόνος προκειμένου η ετυμηγορία του ΣτΕ να εκδοθεί, ει δυνατόν πριν από το τέλος του χρόνου.
Τι ανέφερε ο γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ
Ο Γιώργος Λιτσαρδάκης, γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ και καθηγητής Πολυτεχνείου στο ΑΠΘ αναφέρει στη «ΜτΚ» ότι «η ΠΟΣΔΕΠ έχει ομόφωνα αποφασίσει να προσβάλει τη συνταγματικότητα των ΝΠΠΕ στο ΣτΕ, υποστηρίζοντας το ελληνικό πανεπιστήμιο και τον δημόσιο χαρακτήρα του, στο πνεύμα των πρόσφατων επίσης ομόφωνων αποφάσεων του 16ου συνεδρίου της». Διερωτάται, συγχρόνως, «ποιες εκπαιδευτικές ανάγκες και ποιο εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο έρχονται να καλύψουν τα «Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης» (ΝΠΠΕ), τα νέα κολέγια - παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων; Πόσες ακόμη Ιατρικές και Νομικές Σχολές χρειάζονται; Πόσο ψευδεπίγραφο και παραπλανητικό είναι το «μη κερδοσκοπικά», όταν τα ρεπορτάζ κάθε τόσο αναφέρουν προθέσεις και κινήσεις (συμφωνίες, εξαγορές, αναζήτηση ακινήτων κ.ά.) μεγάλων διεθνών «funds»; Γιατί η κυβέρνηση έσπευσε να θεσπίσει τα καινοφανή υβριδικά ΝΠΠΕ, παρακάμπτοντας – δηλαδή παραβιάζοντας -το άρθρο 16 του Συντάγματος, που ορίζει ότι η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ΝΠΔΔ, αντί να επιδιώξει συναίνεση, απολύτως απαραίτητη στην εκπαιδευτική πολιτική, κατά τη συνταγματική αναθεώρηση που ξεκινά σε δύο μήνες, για ιδιωτικά πανεπιστήμια, που θα υπάγονταν στους ίδιους κανόνες και ελέγχους ποιότητας με τα δημόσια;», σύμφωνα με το makthes.gr.
Ο κ. Λιτσαρδάκης υπογραμμίζει πως «στην Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας μας δεν λείπει ο ανταγωνισμός με ιδιωτικούς παρόχους εκπαίδευσης. Λείπει η θεσμική διαμόρφωση και εφαρμογή μακρόπνοων σχεδιασμών για το εκπαιδευτικό σύστημα, και ένα λιτό θεσμικό πλαίσιο που θα ενισχύει την αυτοδιοίκηση των πανεπιστημίων. Λείπει η χρηματοδότηση, η στελέχωση με επαρκές προσωπικό, η ενίσχυση και η ανανέωση των υποδομών τους, η αξιοπρεπής φοιτητική μέριμνα, στοιχεία που η Ελληνική πολιτεία έχει συνταγματική υποχρέωση να εξασφαλίζει στα ΑΕΙ της χώρας μας».
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 9/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη