Με τυμπανοκρουσίες επιχείρησε για ακόμα μια φορά το υπουργείο Παιδείας να επικοινωνήσει ένα μέτρο που πρόκειται να εντείνει τις ανισότητες, δημιουργώντας πολίτες διαφορετικών ταχυτήτων.
Αυτή τη φορά πρόκειται για το νέο Ψηφιακό Σχολείο αλλάζει τον τρόπο εκπαίδευσης που ξέραμε μέχρι σήμερα.
Η εποχή που αντί για δάσκαλους τα παιδιά στα απομακρυσμένα και δυσπρόσιτα σχολεία θα κάνουν ...τηλεμαθήματα μπροστά από μια οθόνη, φαίνεται πως ξεκινά από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο - Το υπουργείο Παιδείας «μοντάρει» σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς σε δυσπρόσιτες περιοχές.
Η παροχή της δυνατότητας να έχουν οι μαθητές πρόσβαση σε σύντομα, περιεκτικά βίντεο με διδακτικό υλικό, απλά έρχεται να φωτίσει τη μαύρη προοπτική το Ψηφιακό Σχολείο να αντικαταστήσει τους εκπαιδευτικούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων και σε καθορισμένες γεωγραφικές περιοχές της χώρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μορφή της εκπαίδευσης που θα παρέχεται προς τους μαθητές. Και δυστυχώς, αυτό μπορεί να είναι μόνο η αρχή των σχεδίων του υπουργείου Παιδείας.
Οι σχετικές ανακοινώσεις (που έγιναν με ακόμα ένα επικοινωνιακό σόου και με προεκλογικό άρωμα) επιχείρησαν να καλύψουν τη νέα αντιμεταρρύθμιση, ωστόσο δεν έκρυψαν τα γεγονότα:
«Μέσω του Ψηφιακού Σχολείου θα καλυφθούν οι ανάγκες των μαθητών που κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές όπου δεν πληρούνται οι τυπικές προϋποθέσεις για την ίδρυση σχολείου, όπως η Γαύδος. Στις περιπτώσεις αυτές, θα δημιουργούνται τάξεις με τη φυσική παρουσία τουλάχιστον τριών ειδικοτήτων εκπαιδευτικών (φιλόλογοι, μαθηματικοί, καθηγητές φυσικών επιστημών ή πληροφορικής) και για τα μαθήματα που δεν καλύπτονται από τις ειδικότητες που είναι διαθέσιμες στην περιοχή θα γίνεται ζωντανή ψηφιακή διδασκαλία, εντός σχολικού ωραρίου», αναφέρει χαρακτηριστικά το ενημερωτικό σημείωμα και προδιαγράφει στη συνέχεια και τι θα γίνει στο προσεχές μέλλον:
«Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το ελεύθερο και δωρεάν Ψηφιακό Σχολείο αποτελεί ένα υποστηρικτικό εργαλείο για όλους τους μαθητές, ειδικά για όσους αντιμετωπίζουν αντικειμενικές δυσκολίες επειδή κατοικούν σε δυσπρόσιτες ορεινές ή νησιωτικές περιοχές, σε μεγάλη απόσταση από το σχολείο τους ή ανήκουν σε ευάλωτα νοικοκυριά».
Όπως, λοιπόν, αναφέρεται ξεκάθαρα παραπάνω, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο σχολεία όπως αυτό στη Γαύδο θα έχουν μόλις τρεις εκπαιδευτικούς (για τα αποκαλούμενα «βασικά» μαθήματα), ενώ για τα υπόλοιπα θα υπάρχει τηλεκπαίδευση.
Συνεπώς, η ισότιμη εκπαίδευση προς όλους (όπως αναφέρει το Σύνταγμα) τίθεται υπό άμεση απειλή, όπως και πολλά μικρά και απομακρυσμένα σχολεία που κινδυνεύουν με λουκέτο σε βάθος χρόνου: με ό,τι αυτό σημαίνει για τους γονείς που θέλουν να προσφέρουν στα παιδιά τους την κατάλληλη μόρφωση και για τους μαθητές που επιθυμούν να σπουδάσουν.
Το νέο Ψηφιακό Σχολείο που παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση στο Ημερήσιο Γυμνάσιο Ριζωμάτων Ημαθίας, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη
Δείτε εδώ ολοκληρωμένα την παρουσίαση του Ψηφιακού Σχολείου
Ψηφιακό Σχολείο
- Ψηφιακό Φροντιστήριο, Μαθήματα Α’ Δημοτικού - Γ’ Λυκείου
- Ψηφιακό Φροντιστήριο για Πανελλαδικές Εξετάσεις
- άξεις για απομακρυσμένες περιοχές
- Εφαρμογή eParents
- Ψηφιοποίηση βιβλίου πράξεων συλλόγου διδασκόντων
- Εκπαιδευτικό υλικό διαδραστικών πινάκων
Ψηφιακό Φροντιστήριο, Μαθήματα Α’ Δημοτικού - Γ’ Λυκείου
- streaming.digitalschool.gov.gr
- Ψηφιακή πλατφόρμα μαθημάτων για μαθητές και μαθήτριες
- Πλήρες περιεχόμενο μαθημάτων που διδάσκονται στα σχολεία
- Σύντομα βίντεο σε μορφή επεισοδίων από έμπειρους εκπαιδευτικούς
- Έναρξη με τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου σε Γλώσσα και Μαθηματικά
Ψηφιακό Φροντιστήριο για Πανελλαδικές Εξετάσεις
- Ζωντανά μαθήματα Πανελλαδικών Εξετάσεων τα οποία θα είναι διαθέσιμα και για μεταγενέστερη χρήση
- ΓΕΛ, ΕΠΑΛ συμπεριλαμβανομένων των ειδικών μαθημάτων (π.χ. σχέδιο)
- Διαδραστικά μαθήματα από έμπειρους εκπαιδευτικούς με αξιολόγηση και διαγωνίσματα
- Η διδασκαλία θα πραγματοποιείται απογευματινές ώρες
- Έναρξη λειτουργίας: Σεπτέμβριος 2024
Τάξεις για απομακρυσμένες περιοχές
- Για πρώτη φορά καλύπτονται οι εκπαιδευτικές ανάγκες απομακρυσμένων νησιωτικών και ορεινών περιοχών που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ίδρυσης σχολείου (π.χ. Γαύδος)
- Δημιουργία τάξεων με φυσική παρουσία τουλάχιστον τριων ειδικοτήτων εκπαιδευτικών (φιλόλογοι, μαθηματικοί, φυσικών επιστημών ή πληροφορικοί)
- Ζωντανή ψηφιακή διδασκαλία των μαθημάτων εντός σχολικού ωραρίου που δεν καλύπτονται από τις διαθέσιμες στην περιοχή ειδικότητες
- Εποπτεία και καθοδήγηση από σχολείο της οικείας διεύθυνσης
Εφαρμογή eParents
app.digitalschool.gov.gr
Ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας γονέων και κηδεμόνων με το σχολείο σε πραγματικό χρόνο
Δυνατότητες εφαρμογής:
- Ανακοινώσεις και ειδοποιήσεις
- Ηλεκτρονική ενημέρωση για τις βαθμολογίες και τις απουσίες του μαθητή
- Συμβουλευτικές υπηρεσίες - προγραμματισμός συναντήσεων *
- Δυνατότητα on-line επικοινωνίας μέσω βιντεοκλήσης *
- Ημερολόγιο εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων του σχολείου/τάξης/τμήματος *
- Οι λειτουργίες θα είναι διαθέσιμες σε μεταγενέστερη έκδοση
Εφαρμογή edudocs.services.gov.gr
Ψηφιοποίηση βιβλίου πράξεων συλλόγου διδασκόντων
Διευκόλυνση της καθημερινότητας των εκπαιδευτικών
Ψηφιακές υπογραφές για το σύνολο των εκπαιδευτικών κάθε σχολείου
Ψηφιακή βιβλιοθήκη παραδειγμάτων και προτύπων εγγράφων που εντάσσονται στα πρακτικά του συλλόγου διδασκόντων η οποία θα εμπλουτίζεται και επικαιροποιείται
19 πρότυπα έγγραφα για τα οποία συντάσσουν πράξεις οι σύλλογοι διδασκόντων Α/θμιας και Β/θμιας
- Πράξη ανάληψης υπηρεσίας
- Εκπαιδευτική επίσκεψη
- Αποτελέσματα Προαγωγής Απόλυσης, κ.α.
Διαδραστικά συστήματα μάθησης
- Προμήθεια και εγκατάσταση 36.264 διαδραστικών συστημάτων, σε σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης
- Το πρόγραμμα αφορά τάξεις Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού, Γυμνασίων και Λυκείων
- Έχουν ήδη παραδοθεί και εγκατασταθεί 20.509 διαδραστικά συστήματα
- Ολοκλήρωση του έργου εντός του 2024
- Συνολικός προϋπολογισμός €122.877.161,29 προ ΦΠΑ
Εκπαιδευτικό υλικό διαδραστικών πινάκων
Προβλέπεται η δημιουργία:
- 15.000 ψηφιακών μαθησιακών αντικειμένων
- 4.000 ψηφιακών εκπαιδευτικών σεναρίων
- 4.000 ψηφιακών μαθημάτων
Διαμορφώνεται ένα συνεκτικό πλαίσιο με ανοιχτούς επεκτάσιμους εκπαιδευτικούς πόρους με ενσωματωμένη τεχνητή νοημοσύνη
Έργο Ταμείου Ανάκαμψης υπό υλοποίηση με ορίζοντα παράδοσης 31 Οκτωβρίου 2025
Προϋπολογισμός €41.906.779 προ ΦΠΑ (με προαίρεση +50%)
Αναλυτικά
Το Ψηφιακό Σχολείο – digitalschool.gov.gr αποτελεί μια ολοκληρωμένη ψηφιακή πύλη της σχολικής εκπαίδευσης για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ).
Προοδευτικά θα συμπεριλάβει εκπαιδευτικές υπηρεσίες για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, υπηρεσίες που συνδέονται με την επαγγελματική σταδιοδρομία όπως την επαγγελματική κατάρτιση, την πιστοποίηση προσόντων κ.λπ. αλλά και πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό όπως βιβλία, εκδόσεις και περιοδικά σε ψηφιακή μορφή, ψηφιακά αποθετήρια εκπαιδευτικού υλικού κ.ά. Στόχος είναι το Ψηφιακό Σχολείο να αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο για ολόκληρη τη σχολική κοινότητα και να συμβάλει στην μεγιστοποίηση των εκπαιδευτικών δυνατοτήτων για τους μαθητές μας, σε κάθε γωνιά της χώρας. Η πιλοτική εφαρμογή του Ψηφιακού Σχολείου ξεκινά από τη φετινή χρονιά.
Οι πρώτες υπηρεσίες περιλαμβάνουν:
1) Ψηφιακό Φροντιστήριο για τάξεις από Α’ Δημοτικού έως Γ’ Λυκείου – streaming.digitalschool.gov.gr
Το Ψηφιακό Φροντιστήριο αποτελεί μια ψηφιακή πλατφόρμα που περιλαμβάνει το πλήρες περιεχόμενο των μαθημάτων που διδάσκονται στα σχολεία. Πρόκειται για σύντομα βίντεο σε μορφή επεισοδίων από έμπειρους εκπαιδευτικούς. Τα πρώτα διαθέσιμα βίντεο αφορούν στα μαθήματα της Γλώσσας και των Μαθηματικών για όλες τις τάξεις του Γυμνασίου, ενώ σύντομα θα είναι διαθέσιμο το σύνολο του υλικού για όλες τις τάξεις Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου για όλα τα μαθήματα του σχολικού ωρολογίου προγράμματος.
2) Ψηφιακό Φροντιστήριο για Γ’ Λυκείου – Ζωντανά μαθήματα για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα (από Σεπτέμβριο 2024) – streaming.digitalschool.gov.gr
Για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα της Γ’ Λυκείου θα προσφέρονται ζωντανά μαθήματα τα οποία θα είναι διαθέσιμα και για μεταγενέστερη χρήση. Αφορά δε όλα τα εξεταζόμενα μαθήματα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ περιλαμβανομένων των ειδικών μαθημάτων όπως π.χ. σχέδιο. Κατά την ψηφιακή διδασκαλία, η οποία θα γίνεται κατά τις απογευματινές ώρες, θα υπάρχει δυνατότητα αλληλεπίδρασης των μαθητών με τον διδάσκοντα σε πραγματικό χρόνο, ενώ τα μαθήματα θα περιλαμβάνουν διαγωνίσματα και αξιολόγηση.
3) Τάξεις για απομακρυσμένες περιοχές (από Σεπτέμβριο 2024)
Για πρώτη φορά καλύπτονται οι εκπαιδευτικές ανάγκες μαθητών σε απομακρυσμένες νησιωτικές και ορεινές περιοχές όπου δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις ίδρυσης σχολείου (π.χ. Γαύδος). Η δημιουργία τάξεων για απομακρυσμένες περιοχές περιλαμβάνει τη φυσική παρουσία τουλάχιστον τριών ειδικοτήτων εκπαιδευτικών (φιλόλογοι, μαθηματικοί, φυσικών επιστημών ή πληροφορικοί) και παράλληλα ζωντανή ψηφιακή διδασκαλία των μαθημάτων εντός σχολικού ωραρίου που δεν καλύπτονται από τις διαθέσιμες στην περιοχή ειδικότητες. Η εποπτεία και καθοδήγηση θα ασκείται από σχολείο της οικείας διεύθυνσης εκπαίδευσης.
4) Ψηφιακή εφαρμογή για γονείς – eparents – app.digitalschool.gov.gr
Μία εφαρμογή – app που προσφέρει έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ γονέων – κηδεμόνων και του σχολείου σε πραγματικό χρόνο. Μέσα από την εφαρμογή υπάρχει η δυνατότητα για: Ενημέρωση για ανακοινώσεις και ειδοποιήσεις Ηλεκτρονική ενημέρωση για τις βαθμολογίες και τις απουσίες του μαθητή Συμβουλευτικές υπηρεσίες – προγραμματισμό συναντήσεων * Online επικοινωνία μέσω βιντεοκλήσης * Παρακολούθηση του ημερολογίου εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων του σχολείου/τάξης/τμήματος * *Οι λειτουργίες θα είναι διαθέσιμες σε μεταγενέστερη έκδοση
5) Διαδραστικά Συστήματα Μάθησης
Έχει γίνει προμήθεια και παραδίδονται και εγκαθίστανται σταδιακά 36.264 διαδραστικά συστήματα, σε σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα αφορά τάξεις Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού, Γυμνασίων και Λυκείων. Μέχρι στιγμής έχουν ήδη παραδοθεί και εγκατασταθεί 20.509 διαδραστικά συστήματα. Το έργο θα έχει ολοκληρωθεί εντός του 2024.
6) Υλικό διαδραστικών πινάκων για εμπλουτισμό του μαθήματος (από Σεπτέμβριο 2024)
Προβλέπεται η δημιουργία 15.000 ψηφιακών μαθησιακών αντικειμένων, 4.000 ψηφιακών εκπαιδευτικών σεναρίων και 4.000 ψηφιακών μαθημάτων, ενώ διαμορφώνεται ένα συνεκτικό πλαίσιο με ανοιχτούς επεκτάσιμους εκπαιδευτικούς πόρους με ενσωματωμένη τεχνητή νοημοσύνη.
Τι δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
“Εδώ συντελείται πραγματικά μια επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται το ίδιο το μάθημα”, σημείωσε κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. “Αυτό το οποίο αποκαλούμε “ψηφιακό φροντιστήριο”, μπορεί ο μαθητής να δει ένα εύληπτο βίντεο, ουσιαστικά μπορεί να είναι η πεντάλεπτη περίληψη, για να το πω πολύ απλά, ενός μαθήματος που μπορεί να κρατήσει 40 λεπτά, ώστε αν θέλει με κάποιο τρόπο να φρεσκάρει τις γνώσεις του -πάντα τα βίντεο αυτά παρουσιασμένα με έξυπνο τρόπο από πολύ έμπειρους εκπαιδευτικούς- να μπορεί να το κάνει και να έχει μια συμπληρωματική υποστήριξη στην καθημερινή διαδικασία εκμάθησης. Δεν θα υποκαταστήσει ποτέ το ψηφιακό φροντιστήριο το κλασικό βιβλίο, την ανάγκη να κάνεις τις ασκήσεις σου και να παραδώσεις αυτά τα οποία σου έχει ζητήσει ο καθηγητής ή ο δάσκαλος για την επόμενη μέρα. Είναι, όμως, νομίζω μια πολύ σημαντική συμπληρωματική βοήθεια”, συνέχισε ο Πρωθυπουργός.
“Και βέβαια, αυτό το οποίο νομίζω ότι θα κάνει πραγματικά την διαφορά είναι το ψηφιακό φροντιστήριο για τα παιδιά που προετοιμάζονται για πανελλαδικές εξετάσεις. Θέλουμε να παρέχουμε όσο το δυνατόν καλύτερο ψηφιακό φροντιστήριο στα παιδιά της Γ’ Λυκείου για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Αυτό θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2024, προφανώς είναι δωρεάν. Είναι πολύ έμπειροι οι καθηγητές οι οποίοι θα διεξάγουν αυτά τα μαθήματα. Θα υπάρχει η διαδραστική δυνατότητα, αν είναι λίγοι μαθητές θα μπορούν να απαντώνται οι ερωτήσεις και εκείνη την ώρα, αν είναι περισσότεροι θα απαντώνται μετά”, προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι με τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται το σχολείο και οι πανελλήνιες εξετάσεις παραμένουν ένα δίκαιο σύστημα, που δίνει ισότιμες ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά. “Αντιμετωπίζουμε στην πράξη κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες. Δεν θέλω να αισθάνεστε ότι επειδή επιλέγετε εσείς και οι γονείς να ζείτε στην ελληνική επαρχία, σε ένα πιο απομονωμένο χωριό, στερείστε ευκαιριών. Και γι’ αυτό επιμένουμε τόσο πολύ στη χρήση της τεχνολογίας, ακριβώς για να γεφυρώσουμε αυτές τις περιφερειακές ανισότητες οι οποίες μπορεί να υπάρχουν”.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ακόμη “τη μεγάλη σημασία που έχει αποδώσει διαχρονικά το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στην υποστήριξη των σχολείων, αλλά και των οικογενειών με υλικοτεχνικό εξοπλισμό: τα vouchers τα οποία δόθηκαν, ώστε όλοι οι μαθητές να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε tablet και σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τα σετ ρομποτικής τα οποία ήδη έχουν φτάσει στα περισσότερα σχολεία, οι διαδραστικοί πίνακες οι οποίοι τοποθετήθηκαν εδώ και στο δικό σας το σχολείο, 20.000 και πλέον έχουν ήδη τοποθετηθεί σε όλα τα σχολεία σε όλη την επικράτεια, θα φτάσουμε τους 36.000 μέχρι το τέλος του χρόνου”.
Τι δήλωσε ο Υπουργός ΠΑΙΘΑ Κ. Πιερρακάκης
“Μαζί με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Ζέττα Μ. Μακρή παρουσιάσαμε σήμερα στα Ριζώματα Ημαθίας το Ψηφιακό Σχολείο, ένα σύνολο δράσεων του Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού οι οποίες έρχονται να βελτιώσουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί μέχρι σήμερα το σχολείο. Ξεκινάμε από σήμερα το Ψηφιακό Φροντιστήριο και από Σεπτέμβριο τη δωρεάν απογευματινή ψηφιακή ενισχυτική διδασκαλία στα πανελληνίως εξεταζόμενα μαθήματα. Επιδιώκουμε, έτσι, να μειώσουμε σημαντικά την οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών από την ανάγκη του φροντιστηρίου. Υλοποιούμε επίσης τις ψηφιακές τάξεις για απομακρυσμένες ορεινές και νησιωτικές περιοχές. Για πρώτη φορά θα υπάρχει φυσική παρουσία τουλάχιστον τριών εκπαιδευτικών και τα υπόλοιπα μαθήματα θα διδάσκονται ψηφιακά, σε ζωντανή σύνδεση με σχολείο της οικείας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης. Παράλληλα, μέχρι το τέλος του χρόνου, οι διαδραστικοί πίνακες θα βρίσκονται σε κάθε σχολείο της επικράτειας. Και, τέλος, ψηφιοποιούμε και απλουστεύουμε τα διοικητικά καθήκοντα των εκπαιδευτικών και θέτουμε σε λειτουργία εφαρμογή για την επικοινωνία μεταξύ σχολείου και γονέων. Πρωταγωνιστές της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι πάντα ο δάσκαλος/καθηγητής και ο μαθητής. Το κυρίαρχο συστατικό είναι η σχέση που αναπτύσσουν μεταξύ τους και αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ. Αποστολή μας είναι να κάνουμε ευκολότερη τη δουλειά και την καθημερινότητά τους”.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 4/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη