παδα
Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε από το ΠΑΔΑ, το Center for Cybercrime Studies του John Jay College of Criminal Justice του Πανεπιστημίου City της Νέας και το Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.)

Τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑ.Δ.Α.), το Center for Cybercrime Studies του John Jay College of Criminal Justice του Πανεπιστημίου City της Νέας Υόρκης (ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια Πανεπιστήμια των ΗΠΑ) και το Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.), ανεξάρτητος επιστημονικός φορέας με συμβουλευτικό status στον ΟΗΕ, διοργάνωσαν τη διεθνή επιστημονική ημερίδα #crAIme για το έγκλημα και την τεχνητή νοημοσύνη στο συνεδριακό κέντρο «Γιάννης Η. Κυριόπουλος» της Πανεπιστημιούπολης Αθηνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, με την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων.

Κατά διάρκεια των χαιρετισμών και των εισαγωγικών παρατηρήσεων:

ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Καθηγητής Παναγιώτης Ε. Καλδής συνεχάρη τους διοργανωτές για το υψηλό επιστημονικό επίπεδο της διοργάνωσης και τόνισε ότι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής πρωτοστατεί σε ζητήματα που άπτονται της Τεχνητής Νοημοσύνης

ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης εξέφρασε το ότι εντυπωσιάζεται από τη συνεχή ανοδική πορεία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και από τις συνεργασίες του με σημαντικούς φορείς όπως το City University of New York και το Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος και αναφέρθηκε ειδικότερα στον παραπλανητικό ρόλο των deep fake videos, ιδίως στην πολιτική καθώς και σε πλείστες εκφάνσεις της κοινωνικής και ψηφιακής πραγματικότητας

ο Πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος Διονύσης Χιόνης αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της ακαδημαϊκής συζήτησης για το θέμα της ημερίδας, αναδεικνύοντας τον ανθρωποκεντρικό ρόλο που πρέπει να έχει η τεχνητή νοημοσύνη και οι σχετικές ρυθμίσεις που θα υιοθετηθούν

ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Θανάσης Παπαθανάσης επεσήμανε το γεγονός ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει αποκτήσει πολλαπλές χρήσεις αναφερόμενος ειδικότερα στον Τομέα της Υγείας και δήλωσε εντυπωσιασμένος από τη συνέργεια αποτέλεσμα της οποίας υπήρξε η εν λόγω ημερίδα

εκ μέρους του Γ.Γ. του Υπουργείου Δικαιοσύνης, η δικηγόρος και ποινικολόγος Αργυρώ Δερμιτζάκη, αναφερόμενη στην επερχόμενη εισδοχή της Τεχνητής Νοημοσύνης στην ελληνική δικαιοσύνη, εξέφρασε καίριους προβληματισμούς καθώς «σε κάθε περίπτωση η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός, αφού η Δικαιοσύνη έχει από τη φύση της ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα»

ο Προϊστάμενος Παραγωγικής Λειτουργίας Συστημάτων της Βουλής των Ελλήνων Ευάγγελος Κριεζής χαρακτήρισε και αυτός τη συγκεκριμένη ημερίδα ως κορυφαία στην Ελλάδα και έθεσε το ζήτημα της ανάγκης διασφάλισης της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικότητας των πολιτών, προκειμένου να είναι τελικώς θετικό το πρόσημο στη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Κεντρική Ομιλήτρια της Ημερίδας ήταν η ελληνοαμερικανίδα Καθηγήτρια Dr. Marie-Helen Maras (Department of Security, Fire and Emergency Management City University of New York - John Jay College of Criminal Justice | John Jay CUNY (USA) Director, Center for Cybercrime Studies). Η Καθηγήτρια Maras τόνισε ότι «δεν έχουμε χαράξει ούτε την επιφάνεια της Τεχνητής Νοημοσύνης», εστίασε στις ειδικότερες μορφές που μπορεί να λάβει το έγκλημα στην ψηφιακή εποχή και αναφέρθηκε και στο ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να σχεδιαστεί με τρόπο ώστε να διαπραχθούν εγκλήματα από τα ίδια τα συστήματα. Η ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε την ομιλία της Prof. Dr. Marie-Helen Maras επικεντρώθηκε στη σχέση τεχνητής νοημοσύνης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην θέαση του δικαίου και της εγκληματολογίας στον σύγχρονο υβριδικό κόσμο. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Αντιπρόεδρος του ΚΕ.Μ.Ε Επ. Καθηγητής Ποινικού Δικαίου και στέλεχος της νομικής υπηρεσίας του ΠΑ.Δ.Α. δικηγόρος Φώτης Σπυρόπουλος ο οποίος επέτυχε να «πυροδοτήσει» γόνιμο διάλογο μεταξύ των συμμετεχόντων και της κεντρικής ομιλήτριας.

παδα

Στην Α’ Συνεδρία της Ημερίδας συμμετείχαν: ως Συντονίστρια η Καθηγήτρια και Μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης ΠΑ.Δ.Α Κλειώ Σγουροπούλου και οι Καθηγητές του ΠΑ.Δ.Α Παναγιώτης Γιαννακόπουλος και Πάρις Μαστοροκώστας, παρουσιάζοντας τις πτυχές της τεχνητής νοημοσύνης στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Η Β’ Συνεδρία της ημερίδας πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά και συντονίστηκε από την Δρ,. Εγκληματολογίας, Γ.Γ. του ΚΕ.Μ.Ε. και ακαδημαϊκή υπότροφο του ΠΑ.Δ.Α. Αναστασία Χαλκιά. Σε αυτήν συμμετείχαν οι εγνωσμένου κύρους Έλληνες επιστήμονες που δρσστηριοποιούνται ακαδημαϊκά στο Ηνωμένο Βασίλειο Καθηγητής Ανδρέας Βλάχος και Αν. Καθηγητής Βασίλης Καραγιαννόπουλος. Συγκεκριμένα, ο Καθηγητής Ανδρέας Βλάχος, Professor of Natural Language Processing and Machine Learning στο τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου του Cambridge αναφέρθηκε στη σχέση παραπληροφόρησης και τεχνητής νοημοσύνης – ο, δε, Καθηγητής Καραγιαννόπουλος, Professor in Cybercrime and Cybersecurity & Co-Director of the Centre for Cybercrime and Economic Crime, School of Criminology and Criminal Justice στο Πανεπιστήμιο του Portsmouth ανέλυσε μεθοδικά το μέλλον της ηλεκτρονικής απάτης στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, χαρακτηρίζοντάς την ως ένα μοντέρνο πεδίο σύνθετου ρίσκου.

Μετά το διάλειμμα τον ρόλο συντονιστή της επιστημονικής συζήτησης στην Ελλάδα για το έγκλημα και την τεχνητή νοημοσύνη ανέλαβε ο γνωστός δημοσιογράφος και δικηγόρος Σπύρος Χαριτάτος.

παδα

Στη Γ’ συνεδρία συμμετείχαν ως ομιλητές:

ο Δρ. Χαράλαμπος Τσέκερης, Αντιπρόεδρος & προεδρεύων της ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΒΙΟΗΘΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΗΘΙΚΗΣ, Μέλος της Υψηλού Επιπέδου Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη, Κύριος Ερευνητής ΕΚΚΕ και Εμπειρογνώμων ΟΟΣΑ, ο οποίος αναφέρθηκε στις μορφές βίας στο διαδίκτυο και τις προκλήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης, παρουσιάζοντας το πώς έχει διαμορφωθεί ο επικίνδυνος ψηφιακός κόσμος

η Καθηγήτρια Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου Βασιλική Αρτινοπούλου, η οποία ανέλυσε τα σύγχρονα ηθικά και δεοντολογικά ζητήματα της χρήσης των νέων τεχνολογιών στην αντιμετώπιση του εγκλήματος

ο Ταξίαρχος ΕΛ.ΑΣ. και Διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βασίλης Παπακώστας, ο οποίος ανέπτυξε τις σύγχρονες διαδικτυακές προκλήσεις και τον ρόλο τον οποίο διαδραματίζει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενώπιον αυτών των κρίσιμων ζητημάτων και

ο δικηγόρος – ποινικολόγος και αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγιου Αθηνών (ΔΣΑ) Θεόδωρος Μαντάς, ο οποίος ανέπτυξε καίριους προβληματισμούς σχετικά με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στην απονομή της δικαιοσύνης.

Ο διάλογος ο οποίος ακολούθησε μεταξύ ομιλητών και παρευρισκομένων στην ημερίδα ήταν διαδραστικός και κινήθηκε γύρω από τα υψηλού ρίσκου συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και τη συσχέτισή τους με τη δικαιοσύνη και το έγκλημα.

Η διεθνής ημερίδα #crAIme προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνεται και από τη μεγάλη συμμετοχή κοινού μέχρι τη λήξη των εργασιών της, καθώς και από το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επέδειξαν για την προβολή της και για την προβολή του ΠΑ.Δ.Α. πολύ γνωστά ΜΜΕ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα