αασκτ
Ο φοιτητής συνελήφθη και βασανίστηκε από την Ασφάλεια τον Φεβρουάριου του 1974

Η Πρύτανης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας Δρ Ερατώ Χατζησάββα παραβρέθηκε και μίλησε στην εκδήλωση μνήμης για τα πενήντα χρόνια του θανάτου του φοιτητή της ΑΣΚΤ Γιάννη Καϊλη, το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Διστόμου.

Ο Γιάννης Καϊλης, τεταρτοετής φοιτητής, πρωτοστάτησε στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973, συνελήφθη, βασανίστηκε και δολοφονήθηκε από την Ασφάλεια το Φεβρουάριο του 1974.

Η εκδήλωση οργανώθηκε από το Δήμο και πολιτιστικούς φορείς του Διστόμου, από το οποίο καταγόταν και στο οποίο τάφηκε ο ηρωικός νεκρός.

Η Πρύτανης στην ομιλία της αναφέρθηκε στο ιστορικό του θανάτου και στο νόημα της θυσίας του καθώς και σε μια σειρά ενεργειών που αποφάσισαν η Πρυτανεία, το Συμβούλιο και η Σύγκλητος της Σχολής, για να τιμήσουν τη μνήμη του.

ασκτ

Ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Με τον πρέποντα σεβασμό προσέρχομαι εκ μέρους της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας για να αποτίσω φόρο τιμής στη μνήμη του φοιτητή μας Γιάννη Καΐλη, του 25ου νεκρού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, που συνελήφθη και δολοφονήθηκε, ύστερα από άγριο βασανισμό το Φεβρουάριο του 1974.

Ο Γιάννης, ήταν ένα ευαίσθητο, καλλιεργημένο παιδί με έφεση προς τη ζωγραφική και μετά την αποφοίτησή του από το Λύκειο Διστόμου μπήκε το 1970 μετά από εξετάσεις στη Σχολή. Είχε δασκάλους το Γιάννη Μόραλη, τον Θύμιο Πανουργιά και ξεχώρισε με την εργατικότητά του και τις επιδόσεις του. Τεταρτοετής φοιτητής το Νοέμβριο του 1973 συμμετείχε στην ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Η Σχολή μας είναι περήφανη γιατί σε εκείνο το μεγάλο ξεσήκωμα για ελευθερία και δημοκρατία είχε μια από τις  μεγαλύτερες συμμετοχές .Συμμετείχαν περισσότεροι από 50 φοιτητές μας και η καταγραφή συνεχίζεται. Στους πρωτοστάτες ο Γιάννης Καΐλης, που συντόνιζε, ετοίμαζε σκίτσα, και έγραφε συνθήματα.

Ο ίδιος έκανε το πινέλο του όπλο για τη Δημοκρατία. Αυτός έγραψε τα κυρίαρχα συνθήματα στην Πύλη.

Μετά την είσοδο των τανκς και την αιματηρή καταστολή της εξέγερσης ο Γιάννης ήταν από τα πιο καταζητούμενα πρόσωπα. Η Ασφάλεια τον αναζητούσε παντού.

Ο χουντικός αστυνόμος Κ. Καραπαναγιώτης, επικεφαλής του Σπουδαστικού της Ασφάλειας έγραψε σε αναφορά του ότι: «Μεταξύ των συμμετεχόντων εις τα έκτροπα του Πολυτεχνείου ήταν και ο φοιτητής Γιάννης Καΐλης, του Νικολάου και της Βασιλικής γεννηθείς το 1950 εις το Δίστομο, κάτοικος οδού Ευδήλου 7, όστις παρέμεινε καθ΄ όλην την διάρκειαν των επεισοδίων, επρωτοστάτησεν εις την αναγραφήν συνθημάτων και εσχεδίασε το πανώ έξω οι Αμερικάνοι».

 Ο Γιάννης συνελήφθη, βασανίστηκε και εξέπνευσε στα χέρια των  βασανιστών του, που πέταξαν το άψυχο σώμα του σε αναγειρόμενη οικοδομή στα Εξάρχεια, στην οδό Βαλτετσίου και ισχυρίστηκαν ότι αυτοκτόνησε.

Χάρις στον ανένδοτο αγώνα της δικηγόρου Φιλάνθης Ψυρρή αποδείχθηκε ότι ο θάνατός του οφειλόταν στα μεσαιωνικά βασανιστήρια στα οποία τον υπέβαλαν.

Η δικαίωση του Γιάννη παραμένει ημιτελής αφού αναγνωρίστηκε ως θύμα της Χούντας «αλλά» δεν έγινε θανατική ανάκριση και καταλογισμός ευθυνών.

Πενήντα χρόνια μετά, δεν είναι ίσως δυνατή η τιμωρία των ενόχων. Για την ιστορία και για τ΄αδικο ο φάκελος της δολοφονίας του Γιάννη Καΐλη πρέπει να ξανανοίξει.

Η Πρυτανεία και το Συμβούλιο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών τιμώντας τη  μνήμη του αποφάσισαν:

Πρώτο να συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία και να ζητήσει επίσημα να ανοίξει ο φάκελος της δολοφονίας του. Στην ιστορία δεν χωρούν επτασφράγιστα μυστικά.

Δεύτερο, να του απονείμει κατ’ εξαίρεση μεταθανάτια  και σε ένδειξη μνήμης και τιμής, το πτυχίο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Απολογούμαι γιατί αργήσαμε πενήντα χρόνια να το πράξουμε.

Τρίτο, να εντοιχίσει στον προαύλιο χώρο της Σχολής αναμνηστική μαρμάρινη πλάκα με το όνομα του.

Τέταρτο, με αφορμή τα πενηντάχρονα από το θάνατό του να οργανώσει, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς του Διστόμου, εκδηλώσεις που θα περιλαμβάνουν φιλολογικό μνημόσυνο για τον Γιάννη Καΐλη και έκθεση έργων του.

Θα προωθήσει ακόμη , ερευνητικό πρόγραμμα για τη συμμετοχή των φοιτητών της ΑΣΚΤ στην αντίσταση κατά της Δικτατορίας, που θα περιλαμβάνει ειδικό κεφάλαιο για το Γιάννη Καΐλη.

Το ηρωικό Δίστομο με τον θάνατο του Γιάννη, θρηνούσε ένα ακόμη θύμα του φασισμού.

Ο  Καΐλης έγινε ο διακοσιοστός τριακοστός νεκρός του ολοκαυτώματος του Διστόμου. Ένας ακόμη αδικαίωτος νεκρός. Γιατί όπως μέσα από θολές διαδικασίες δεν τιμωρήθηκαν οι ένοχοι της σφαγής της 10ης Ιουνίου 1944, έτσι και οι δολοφόνοι του Γιάννη Καΐλη παραμένουν από το 1974 στο σκοτάδι και τη σιωπή.

Τιμώντας τη θυσία του θα κρατήσουμε το θέμα ανοικτό και σε υψηλή προτεραιότητα. Το Δίστομο και η Σχολή μας θα είναι πάντα περήφανοι  για την θυσία του».

ασκτ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

paidaki
Απίστευτο! - Δασκάλα κούρεψε 5χρονο σε νηπιαγωγείο γιατί δεν της άρεσαν τα μαλλιά του
Δασκάλα σε νηπιαγωγείο κούρεψε 5χρονο επειδή δεν της άρεσαν τα μαλλιά του, όπως καταγγέλλει η μητέρα του μικρού - Τι είπε για το περιστατικό ο Ο...
Απίστευτο! - Δασκάλα κούρεψε 5χρονο σε νηπιαγωγείο γιατί δεν της άρεσαν τα μαλλιά του
Ακρόπολη
Εφορεία Αρχαιοτήτων: ΕΔΕ για την «ξενάγηση» με αρχαιοελληνικές ενδυμασίες στην Ακρόπολη
ΕΔΕ για το περιστατικό στην Ακρόπολη από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών
Εφορεία Αρχαιοτήτων: ΕΔΕ για την «ξενάγηση» με αρχαιοελληνικές ενδυμασίες στην Ακρόπολη
μάτι δίκη
Δίκη για το Μάτι: Ελεύθεροι και με ευκολίες πληρωμής των χρηματικών ποινών οι καταδικασθέντες
Με διευκολύνσεις αφέθηκαν ελεύθεροι οι καταδικασθέντες για την πυρκαγιά στο Μάτι
Δίκη για το Μάτι: Ελεύθεροι και με ευκολίες πληρωμής των χρηματικών ποινών οι καταδικασθέντες