Σε συνέντευξή της στα "Παραπολιτικά" και στον Κώστα Παπαχλιμίντζο" το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, αναφορικά με το θέμα της αξιολόγησης δήλωσε τα παρακάτω:
Νίκη Κεραμέως:
"Η αξιολόγηση είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο βελτίωσης το οποίο εφαρμόζεται στην πλειονότητα των εκπαιδευτικών συστημάτων της Ευρώπης αλλά και διεθνώς.
Η αξιολόγηση κινείται σε τρεις βασικούς άξονες:
1 Σχολικής μονάδας
2 Εκπαιδευτικού συστήματος η λεγόμενη ελληνική PISA και
3 Ατομικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών
Οι δύο πρώτοι άξονες έχουν ήδη ολοκληρωθεί και εφαρμόζονται σε ετήσια βάση. Η αξιολόγηση σχολικής μονάδας πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά πέρυσι παρά τις αρχικές αντιδράσεις ενώ πλέον η εκπαιδευτική κοινότητα είναι εξοικειωμένη και αξιοποιεί το πολύτιμο αυτό εργαλείο για τη βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Για δεύτερη χρονιά θα εφαρμοστεί φέτος και η ελληνική PISA.
Τη φετινή σχολική χρονιά ξεκινάει και η ατομική αξιολόγηση εκπαιδευτικών όπως είχαμε προγραμματίσει με την ολοκλήρωση επιλογής των συμβούλων εκπαίδευσης
Η ατομική αξιολόγηση θα ξεκινήσει από τους νεοδιορισθέντες εκπαιδευτικούς"
Αθέατες πλευρές των δηλώσεων Κεραμέως για την αξιολόγηση
Λίγες μέρες πριν το Υπουργείο Παιδείας σε ανακοίνωσή του υπογράμμιζε: “Η ατομική αξιολόγηση θα ξεκινήσει εντός της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, όπως ήταν προγραμματισμένο, με την ολοκλήρωση της επιλογής των νέων Συμβούλων Εκπαίδευσης η οποία είναι σε τελική φάση”.
Ωστόσο ο ν. 4823/2021 με το άρθρο 77 παρ. 5, εκτός από Συμβούλους Εκπαίδευσης και Διευθυντές Σχολείων (που ακόμα δεν έχουν επιλεγεί), ορίζει και άλλα δύο στελέχη εκπαίδευσης που έχουν καθοριστικό ρόλο στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών: τον Περιφερειακό Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης και τον Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης, που χωρίς και αυτούς δεν μπορεί να ξεκινήσει καμία αξιολόγηση εκπαιδευτικών.
Να τι αναφέρει το άρθρο 77 παρ. 5 του Ν. 4823/2021 για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών: "5. Την ευθύνη του προγραμματισμού των αξιολογήσεων έχουν ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης και ο Περιφερειακός Επόπτης Ποιότητας της Εκπαίδευσης. Ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τον Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης, υποβάλλουν στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ετήσιο προγραμματισμό των αξιολογήσεων στην περιοχή ευθύνης τους".
Επίσης, συνδυαστικά με το παραπάνω άρθρο, τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας, (συγκεκριμένα το άρθρο 190 του Ν. 4964/2022 – ΦΕΚ 150/Α/30-7-2022 που αφορά στη σειρά επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης), ορίζει ότι τα στελέχη αυτά θα αναδειχθούν τελευταία, ακόμα και μετά από τους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης. Δηλαδή, πρώτα πρέπει να επιλεγούν οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης και μετά οι Επόπτες. Δηλαδή, μετά το τέλος της τρέχουσας σχολικής χρονιά καθώς δεν έχουμε ούτε Συμβούλους Εκπαίδευσης και Διευθυντές Σχολείων ακόμη!
Άρα η το υπουργείο Παιδείας είτε πρέπει να προχωρήσει σε νέα τροπολογία προκειμένου να προχωρήσει μέσα στην τρέχουσα σχολική χρονιά στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών είτε η Νίκη Κεραμέως δηλώνοντας ότι "τη φετινή σχολική χρονιά ξεκινάει και η ατομική αξιολόγηση εκπαιδευτικών όπως είχαμε προγραμματίσει με την ολοκλήρωση επιλογής των συμβούλων εκπαίδευσης" απλά θέλει να καθησυχάσει το νεοφιλελεύθερο ακροατήριό της που "πεθαινει" για αξιολόγηση των άλλων.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη