Ατομική αξιολόγηση: Προχωρά κανονικά η διαδικασία σύμφωνα με το ΥΠΑΙΘ
Nick Paleologos / SOOC
Έχουν γίνει όλα τα αναγκαία βήματα για την έναρξη της ατομικής αξιολόγησης απαντά το ΥΠΑΙΘ στον απόηχο δημοσιευμάτων που έκαναν λόγο για προσωρινό φρένο στη διαδικασία

Απάντηση στα δημοσιεύματα τα οποία έκαναν λόγο για προσωρινή αναβολή της ατομικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών έως τις επερχόμενες εκλογές δίνει το υπουργείο Παιδείας.

Όπως ανέφερε με ρεπορτάζ της εφημερίδας Καθημερινής, η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας ήταν η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών να γινόταν κατά την τρέχουσα σχολική περίοδο, όμως, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα η εφαρμογή του εγχειρήματος κρίνεται ιδιαίτερα δύσκολη λόγω καθυστέρησης στις διαδικασίες ανάδειξης των αξιολογητών, ενώ θεωρούνται αναμενόμενες και οι αντιδράσεις σε περίοδο, μάλιστα, προεκλογική. 

ημειώνει επίσης πως το Υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει η διαδικασία να γίνει σε δόσεις ξεκινώντας από την άνοιξη (μετά τις εκλογές), ώστε το Υπουργείο να εμφανιστεί εντός του χρονοδιαγράμματος στο πλαίσιο των πολιτικών εξαγγελιών του.

Τι απαντά το υπουργείο Παιδείας

Από την πλευρά του το υπουργείο Παιδείας απαντά πως η ατομική αξιολόγηση προχωρά κανονικά στην εκπαίδευση αναφέροντας τα εξής: 

Σχετικά με δημοσιεύματα για δήθεν αναβολές στη διαδικασία αξιολόγησης στην εκπαίδευση, διευκρινίζεται πως η αξιολόγηση στην εκπαίδευση, που πρώτη φορά υλοποιείται καθολικά σε όλο το εκπαιδευτικό σύστημα, δομείται σε τρεις πυλώνες και προχωρά ως εξής:

  1. Αξιολόγηση σχολικής μονάδας και αξιολόγηση εκπαιδευτικού έργου: βρισκόμαστε ήδη στη δεύτερη χρονιά υλοποίησης, αφού, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις συνδικαλιστικών κύκλων, ολοκληρώθηκε ήδη η πρώτη εφαρμογή της κατά το σχολικό έτος 2021-2022, με σχεδόν απόλυτη συμμετοχή των σχολείων, της τάξης του 99%.
     
  2. Αξιολόγηση εκπαιδευτικού συστήματος - «ελληνική Pisa»: ολοκληρώθηκε ήδη ο πρώτος κύκλος -και προετοιμάζεται ο δεύτερος- των Εθνικών Εξετάσεων Διαγνωστικού Χαρακτήρα που διενεργήθηκαν στις 18 Μαΐου 2022, που αποτυπώνουν το βαθμό ανταπόκρισης των μαθητών στις εξεταζόμενες γνώσεις και δεξιότητες, σύμφωνα με τους στόχους που θέτουν τα ισχύοντα Προγράμματα Σπουδών, σε 554 Σχολεία, Δημοτικά (ΣΤ’ τάξη) και Γυμνάσια (Γ’ τάξη), όλων των τύπων όλης της χώρας, με τη συμμετοχή 11.411 μαθητών/-τριών.
     
  3. Ατομική αξιολόγηση εκπαιδευτικών: έχουν γίνει όλα τα αναγκαία βήματα (διαμόρφωση ειδικής πλατφόρμας και ειδικού επιμορφωτικού προγράμματος) για την έναρξη της ατομικής αξιολόγησης. Η ατομική αξιολόγηση θα ξεκινήσει εντός της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, όπως ήταν προγραμματισμένο, με την ολοκλήρωση της επιλογής των νέων Συμβούλων Εκπαίδευσης η οποία είναι σε τελική φάση. Οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης θα είναι και οι πρώτοι που θα αξιολογήσουν τους εκπαιδευτικούς (εν συνεχεία θα αξιολογήσουν και οι Διευθυντές σχολείων) και οι πρώτοι αξιολογούμενοι θα είναι οι πρόσφατα διορισθέντες εκπαιδευτικοί. 

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων έχει αποδείξει ότι, παρά τις αντιξοότητες και τις παγκόσμιες κρίσεις, όπως η υγειονομική, έχει υλοποιήσει μία προς μία τις εξαγγελίες του, όπως

-    επέκταση του νηπιαγωγείου από την ηλικία των 4 ετών

-    αγγλικά στο νηπιαγωγείο

-    Εργαστήρια Δεξιοτήτων

-    διπλασιασμός των Πρότυπων και των Πειραματικών Σχολείων

-    166 νέα προγράμματα σπουδών

-    οριζόντιες επιμορφώσεις εκπαιδευτικών

-    τράπεζα θεμάτων

-    25.000 μόνιμοι διορισμοί

-    πρότυπα επαγγελματικά λύκεια

-    θεματικά και πειραματικά δημόσια ΙΕΚ

-    ψηφιακός μετασχηματισμός εκπαίδευσης και διαδικασιών

-    απελευθέρωση του θεσμικού πλαισίου των ΑΕΙ

-    αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, περισσότερη αυτονομία σε εκπαιδευτικούς, σχολεία, πανεπιστήμια.

Έτσι προχωρά και η αξιολόγηση, που συνιστά βασική δέσμευση της Κυβέρνησης και του Υπουργείου ως εργαλείο βελτίωσης της εκπαίδευσης εν συνόλω: συστηματικά, μεθοδικά, οργανωμένα, με στοχοπροσήλωση και αποτελεσματικότητα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι πολύ σοβαρό θεραπεύουν οι τηγανητές πατάτες;

ΕΛΜΕΠΑ: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής για εκπαιδευτικούς

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κασσελακης
Κασσελάκης σε ΑΔΕΔΥ: Αύξηση 10% των μισθών και επαναφορά δώρων στο Δημόσιο
Υπέρ της αύξησης 10% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, της επαναφοράς των δώρων καθώς και των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στο Δημόσιο
Κασσελάκης σε ΑΔΕΔΥ: Αύξηση 10% των μισθών και επαναφορά δώρων στο Δημόσιο
εκπαιδευτικοσ
Αναπληρώτρια εκπαιδευτικός: Γιατί ανακλήθηκε η πρόσληψη της και πως σχετίζεται με την παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια
Γιατί προτάχθηκε εσφαλμένα κατά προτεραιότητα στον τελικό αξιολογικό πίνακα κατάταξης του ΑΣΕΠ.
Αναπληρώτρια εκπαιδευτικός: Γιατί ανακλήθηκε η πρόσληψη της και πως σχετίζεται με την παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια