pamak panepistimio makedonias
«Πήραμε δέντρα τριών ετών για να έχουμε μήλα, αχλάδια, κεράσια, βερίκοκα, νεκταρίνια και κορόμηλα, και διαπιστώσαμε ότι η παραγωγή πήγαινε καλά», σημειώνει ο υπεύθυνος του Γραφείου Περιβαλλοντικής Διαχείρισης του ΠΑΜΑΚ

Από την αυλή του πανεπιστημίου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μπορούν να προμηθεύονται τα... φρούτα τους φοιτητές, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) καθώς οπωροφόρα δέντρα έχουν φυτευτεί περιμετρικά στο κτίριο και αυτή την εποχή «δίνουν» κεράσια και βερίκοκα.

Πεντανόστιμα φρούτα, απευθείας από τα δέντρα, κόβουν και γεύονται ελεύθερα στο ΠΑΜΑΚ, χάρη στα οπωροφόρα δέντρα που φυτεύτηκαν πριν από μερικά χρόνια. Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος του Γραφείου Περιβαλλοντικής Διαχείρισης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Άρης Χατζηνικολάου, τα οπωροφόρα δέντρα φυτεύτηκαν το 2013. «Οι φυτεύσεις δέντρων και φυτών είχαν ξεκινήσει το 2010, τόσο στο εσωτερικό του κτιρίου -σε όλα τα αίθρια και μπαλκόνια- όσο και στο εξωτερικό του κτιρίου. Έτσι, σκεφτήκαμε να δοκιμάσουμε να βάλουμε και οπωροφόρα ώστε να μας δίνουν καρπούς, οπότε και το προχωρήσαμε το 2013. Πήραμε δέντρα τριών ετών για να έχουμε μήλα, αχλάδια, κεράσια, βερίκοκα, νεκταρίνια και κορόμηλα, και διαπιστώσαμε ότι η παραγωγή πήγαινε καλά», λέει ο κ. Χατζηνικολάου.

Διευκρινίζει, μάλιστα, ότι δεν έχουν ρίξει ποτέ χημικά λιπάσματα, ζιζανιοκτόνα ή εντομοκτόνα παρά μόνο βιολογικά σκευάσματα 1-2 φορές τον χρόνο και η παραγωγή, όσο περνάνε τα χρόνια, αυξάνεται συνεχώς γιατί τα δέντρα ήταν μικρά όταν φυτεύτηκαν και δίνουν πλέον συνεχώς καρπούς.

Όσο για την παραγωγή, είναι ελεύθερη σε όποιον θέλει, «αρκεί να απλώσει το χέρι». Προσωπικό, φοιτητές, εκπαιδευτικοί μπορούν να κόψουν και να δοκιμάσουν, αν και σύμφωνα με τον κ. Χατζηνικολάου, όλα τα φρούτα είναι πολύ νόστιμα και ειδικά τα κεράσια που μόλις «εμφανίστηκαν» στα δέντρα, εκτιμήθηκαν δεόντως και εξαφανίστηκαν εν ριπή οφθαλμού!

«Τώρα είμαστε στο ζενίθ της παραγωγής, οι μηλιές είναι φορτωμένες και σε κανένα μήνα θα είναι έτοιμες, τα κεράσια και τα μούρα μόλις τέλειωσαν, τα ροδάκινα και τα αχλάδια θα γίνουν σε περίπου ενάμιση μήνα, ενώ τα βερίκοκα είναι έτοιμα», λέει ο κ. Χατζηνικολάου, κόβοντας και δοκιμάζοντας ένα -εξαιρετικό στη γεύση, όπως διαπιστώνει- βερίκοκο.

«Σκοπός μας δεν είναι να τα εμπορευτούμε, ούτε να βγάλουμε κέρδος, αλλά να δείξουμε στον κόσμο ότι μπορούν ακόμη και μέσα σε αστικό περιβάλλον, να φυτέψουν οπωροφόρα, να τα καλλιεργήσουν και μετά να απολαύσουν όλοι μαζί τα φρούτα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κακοκαιρία Erminio: Ποια σχολεία κλείνουν

ΚΑΙ ΟΜΩΣ! Το Voucher της ΔΥΠΑ έχει ακόμα λίγες θέσεις ανοικτές για άμεση έναρξη εδώ

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Τηλεφωνική απάτη
Προσοχή στα QR codes: Πώς οι απατεώνες μπορούν να αδειάσουν τον λογαριασμό σας
Με λίγη προσοχή και έλεγχο πριν σκανάρετε, μπορείτε να αποφύγετε να γίνετε θύμα αυτών των σύγχρονων ψηφιακών παγίδων.
Προσοχή στα QR codes: Πώς οι απατεώνες μπορούν να αδειάσουν τον λογαριασμό σας
Τσουρέκια - Αυγά
Πασχαλινά τσουρέκια: Μια πρακτική επιλογή που θα ενθουσιάσει τα παιδιά
Αν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό στο φετινό πασχαλινό τραπέζι, τα ατομικά τσουρέκια αποτελούν μια εξαιρετική ιδέα.
Πασχαλινά τσουρέκια: Μια πρακτική επιλογή που θα ενθουσιάσει τα παιδιά
tatouaz
Μελάνια τατουάζ και καρκίνος: τι εξετάζει σήμερα η επιστήμη
Αν και θεωρούνται γενικά ασφαλή όταν γίνονται υπό σωστές συνθήκες υγιεινής, το επιστημονικό ενδιαφέρον στρέφεται όλο και περισσότερο στο τι συμβαίνει...
Μελάνια τατουάζ και καρκίνος: τι εξετάζει σήμερα η επιστήμη