pamak panepistimio makedonias
«Πήραμε δέντρα τριών ετών για να έχουμε μήλα, αχλάδια, κεράσια, βερίκοκα, νεκταρίνια και κορόμηλα, και διαπιστώσαμε ότι η παραγωγή πήγαινε καλά», σημειώνει ο υπεύθυνος του Γραφείου Περιβαλλοντικής Διαχείρισης του ΠΑΜΑΚ

Από την αυλή του πανεπιστημίου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μπορούν να προμηθεύονται τα... φρούτα τους φοιτητές, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) καθώς οπωροφόρα δέντρα έχουν φυτευτεί περιμετρικά στο κτίριο και αυτή την εποχή «δίνουν» κεράσια και βερίκοκα.

Πεντανόστιμα φρούτα, απευθείας από τα δέντρα, κόβουν και γεύονται ελεύθερα στο ΠΑΜΑΚ, χάρη στα οπωροφόρα δέντρα που φυτεύτηκαν πριν από μερικά χρόνια. Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος του Γραφείου Περιβαλλοντικής Διαχείρισης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Άρης Χατζηνικολάου, τα οπωροφόρα δέντρα φυτεύτηκαν το 2013. «Οι φυτεύσεις δέντρων και φυτών είχαν ξεκινήσει το 2010, τόσο στο εσωτερικό του κτιρίου -σε όλα τα αίθρια και μπαλκόνια- όσο και στο εξωτερικό του κτιρίου. Έτσι, σκεφτήκαμε να δοκιμάσουμε να βάλουμε και οπωροφόρα ώστε να μας δίνουν καρπούς, οπότε και το προχωρήσαμε το 2013. Πήραμε δέντρα τριών ετών για να έχουμε μήλα, αχλάδια, κεράσια, βερίκοκα, νεκταρίνια και κορόμηλα, και διαπιστώσαμε ότι η παραγωγή πήγαινε καλά», λέει ο κ. Χατζηνικολάου.

Διευκρινίζει, μάλιστα, ότι δεν έχουν ρίξει ποτέ χημικά λιπάσματα, ζιζανιοκτόνα ή εντομοκτόνα παρά μόνο βιολογικά σκευάσματα 1-2 φορές τον χρόνο και η παραγωγή, όσο περνάνε τα χρόνια, αυξάνεται συνεχώς γιατί τα δέντρα ήταν μικρά όταν φυτεύτηκαν και δίνουν πλέον συνεχώς καρπούς.

Όσο για την παραγωγή, είναι ελεύθερη σε όποιον θέλει, «αρκεί να απλώσει το χέρι». Προσωπικό, φοιτητές, εκπαιδευτικοί μπορούν να κόψουν και να δοκιμάσουν, αν και σύμφωνα με τον κ. Χατζηνικολάου, όλα τα φρούτα είναι πολύ νόστιμα και ειδικά τα κεράσια που μόλις «εμφανίστηκαν» στα δέντρα, εκτιμήθηκαν δεόντως και εξαφανίστηκαν εν ριπή οφθαλμού!

«Τώρα είμαστε στο ζενίθ της παραγωγής, οι μηλιές είναι φορτωμένες και σε κανένα μήνα θα είναι έτοιμες, τα κεράσια και τα μούρα μόλις τέλειωσαν, τα ροδάκινα και τα αχλάδια θα γίνουν σε περίπου ενάμιση μήνα, ενώ τα βερίκοκα είναι έτοιμα», λέει ο κ. Χατζηνικολάου, κόβοντας και δοκιμάζοντας ένα -εξαιρετικό στη γεύση, όπως διαπιστώνει- βερίκοκο.

«Σκοπός μας δεν είναι να τα εμπορευτούμε, ούτε να βγάλουμε κέρδος, αλλά να δείξουμε στον κόσμο ότι μπορούν ακόμη και μέσα σε αστικό περιβάλλον, να φυτέψουν οπωροφόρα, να τα καλλιεργήσουν και μετά να απολαύσουν όλοι μαζί τα φρούτα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

750 ευρώ  σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 30/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

προσχολική αγωγή
Προσχολική Αγωγή & Εκπαίδευση: Πλήρες νομοθετικό πλαίσιο και νέες δράσεις ΥΠΑΙΘΑ στο δημόσιο διάλογο
Προσχολική αγωγή και εκπαίδευση: Παράθεση του νομοθετικού πλαισίου και των δράσεων του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στα πλαίσια...
Προσχολική Αγωγή & Εκπαίδευση: Πλήρες νομοθετικό πλαίσιο και νέες δράσεις ΥΠΑΙΘΑ στο δημόσιο διάλογο
plimmyrise_nipiagogeio
Παρουσίαση νομοθετικού πλαισίου και δράσεων του ΥΠΑΙΘ – Απάντηση στον κοινοβουλευτικό έλεγχο
Προσχολική αγωγή και εκπαίδευση: Παράθεση νομοθετικού πλαισίου και δράσεων του Υπ. Παιδείας
Παρουσίαση νομοθετικού πλαισίου και δράσεων του ΥΠΑΙΘ – Απάντηση στον κοινοβουλευτικό έλεγχο