golearn-engl_970-250
χταποδι
«Δεν υπάρχει καλύτερος σχεδιαστής από τη φύση»

Αυτό που γίνεται με το χταπόδι τον τελευταίο καιρό φαίνεται λίγο υποκριτικό, αν αναλογιστεί κανείς τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε γενικότερα στα ζώα είτε είναι μέρος της τροφικής μας αλυσίδα είτε όχι. 

Όπως και να έχει όμως το χταπόδι είναι ένα καταπληκτικό ζώο που χρησιμοποιείται στη βιομιμητική αλλά και στη ρομποτική.

Αρχικά έχει μαθηματικό σχεδιασμό, αφού η επιδεξιότητα και η χάρη στις κινήσεις του οφείλεται εν μέρει στην ακτινωτή συμμετρία των άκρων, καθώς τα πλοκάμια του εκτείνονται συμμετρικά γύρω από το στόμα του, όπως οι ακτίνες ενός κύκλου.

Επίσης οι κινήσεις του χταποδιού δεν είναι ρυθμικές, όπως σε άλλα είδη. Τα περισσότερα ζώα, ανάμεσα σε αυτά και ο άνθρωπος, κινούν ρυθμικά τα πόδια τους το ένα μετά το άλλο, κάτι που δεν κάνει το χταπόδι. Οι τελευταίες μελέτες μάλιστα κατάφεραν να εξηγήσουν πως ένα ζώο με σχετικά μικρό εγκέφαλο μπορεί να ελέγχει ανεξάρτητα και ταυτόχρονα οκτώ πόδια, καταρρίπτοντας μια παλιά θεωρία της Βιολογίας, σύμφωνα με την οποία οι στρατηγικές κίνησης εξελίσσονται με τρόπο που να ακολουθούν τη δομή του σώματος.

Τα χταπόδια αντιθέτως δείχνουν να υπακούουν στην αρχή "Embodied Organization" (ενσωματωμένη οργάνωση) μια σχετικά καινούργια επινόηση που εφαρμόζεται στην ανάπτυξη βιομιμητικών ρομπότ. Η συγκεκριμένη αρχή, που προέρχεται από τον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, υποστηρίζει ότι η βέλτιστη συμπεριφορά ενός αυτόνομου ρομπότ ή ζώου επιτυγχάνεται ως αποτέλεσμα της βελτιστοποίησης των αμοιβαίων και δυναμικών αλληλεπιδράσεων ανάμεσα στον εγκέφαλο, το σώμα και το διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Με άλλα λόγια, ο τρόπος κίνησης του χταποδιού εξελίσσεται παράλληλα και είναι αλληλένδετος με την αρχιτεκτονική του νευρικού συστήματος, το σχέδιο του σώματος του και φυσικά το περιβάλλον στο οποίο ζει.

Στη βιομιμητική έχει αντιγράφει επίσης ο τρόπος που λειτουργούν οι βεντούζες του με την κατασκευή μιας ειδικής ιατρικής συσκευής που μπορεί να συγκρατήσει υλικά με πολύ μικρό πάχος, όπως είναι στρώσεις κυττάρων και τις οποίες μπορεί να εναποθέσει σε επιθυμητό σημείο στο σώμα ενός ασθενούς χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση. Η διαδικασία αυτή κρατάει λίγα δευτερόλεπτα και συντελείται ως απόκριση σε ηλεκτρικό σήμα με τρόπο που προσομοιάζει τη λειτουργία των βεντούζων του χταποδιού.

Τέλος, ο μεγάλος Λεονάρντο Ντα Βίντσι με τη γνωστή του εμμονή στην ομορφιά και στη λειτουργικότητα της φύσης, χρησιμοποίησε πολλές φορές το χταπόδι ως αφετηρία για εκκεντρικές εφευρέσεις και δημιουργίες του.

«Δεν υπάρχει καλύτερος σχεδιαστής από τη φύση». 

Θανάσης Κοπάδης

Μαθηματικός Συγγραφέας

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Χαλάνδρι: Πέθανε 8χρονη από θερμοπληξία μέσα σε αμάξι

Αιτήσεις για το ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ 1000 ευρώ σε 80000 ανέργους ΕΔΩ

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Αυτό το σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

psaria oder
«Νεκρά ψάρια παντού»: Φόβοι για περιβαλλοντική καταστροφή στον ποταμό Όντερ
Φόβοι για περιβαλλοντική καταστροφή στον ποταμό Όντερ - «Νεκρά ψάρια παντού» σε Γερμανία και Πολωνία
«Νεκρά ψάρια παντού»: Φόβοι για περιβαλλοντική καταστροφή στον ποταμό Όντερ
skylos
Ζευγάρι έμεινε στο λιμάνι του Πειραιά επειδή δεν τους δεχόταν τα ξενοδοχεία λόγω σκύλου (Vid)
Απίστευτη ταλαιπωρία για ένα ζευγάρι στη Θεσσαλονίκη που ταξίδευε για την Κρήτη - Διανυκτέρευσε στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς σειρά ξενοδοχείων...
Ζευγάρι έμεινε στο λιμάνι του Πειραιά επειδή δεν τους δεχόταν τα ξενοδοχεία λόγω σκύλου (Vid)
Κρήτη: Προφυλακιστέος 30χρονος για απόπειρα βιασμού της ανήλικης αδερφής της φίλης του
30χρονος αποπειράθηκε να βιάσει την ανήλικη αδελφή της φίλης του στο Ηράκλειο Κρήτης - Κρίθηκε προφυλακιστέος
Κρήτη: Προφυλακιστέος 30χρονος για απόπειρα βιασμού της ανήλικης αδερφής της φίλης του