ελληνικά πανεπιστήμια, ΕΚΠΑ, Αθήνα
Σήμερα το πρωί πανεπιστημιακοί, φοιτητές και εργαζόμενοι συγκεντρώνονται έξω από το ΣτΕ με αφορμή την εκδίκαση.

Σήμερα Παρασκευή 11 Μαρτίου εκδικάζεται στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η αίτηση ακυρώσεως που άσκησαν 10 Σύλλογοι, αλλά και μεμονωμένα πρόσωπα που ανήκουν στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα, κατά της Προκήρυξης για την πρόσληψη 1030 Ειδικών Φρουρών που προορίζονται να στελεχώσουν τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (Πανεπιστημιακή Αστυνομία), στρεφόμενοι κατά της συνταγματικότητας της ίδρυσης και λειτουργίας του ίδιου του Σώματος αυτού. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει συγκέντρωση έξω από το ΣτΕ με αφορμή την εκδίκαση.

Οι εκπρόσωποι των συλλόγων μελών ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, Διοικητικού Προσωπικού και Φοιτητών που συμμετείχαν στην συνέντευξη Τύπου επεσήμαναν την εκβιαστική συμπεριφορά από την πλευρά της κυβέρνησης και ειδικότερα του υπ. Παιδείας, καθώς τόσο η πανεπιστημιακή αστυνομία όσο και άλλες διατάξεις του νόμου 4777/21 συσχέτιζαν την αποδοχή τους με την μηδαμινή χρηματοδότηση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Συγκεκριμένα, καταγγέλθηκε πως η πανεπιστημιακή κοινότητα βρέθηκε σε δίλλημα, διότι αν η Σύγκλητος δεν ψήφιζε τις εν λόγω διατάξεις, όπως π.χ. για την ασφάλεια των ΑΕΙ, δεν θα λάμβανε την αναγκαία χρηματοδότηση. 

Μάλιστα, είναι αξιοσημείωτο ότι υπέρογκα ποσά θα δοθούν από την κυβέρνηση για την πανεπιστημιακή αστυνομία και για τα συστήματα ασφαλείας στους χώρους των ιδρυμάτων (κάμερες, τουρνικέ κλπ). 

Συγκεκριμένα το υπουργείο Παιδείας επιλέγει να δαπανήσει 20 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση για τους 1.030 ειδικούς φρουρούς και 30 εκατ. ευρώ για εξοπλισμό και υποδομές. Από την άλλη ο ετήσιος τακτικός προϋπολογισμός όλων των ΑΕΙ της χώρας, τα τελευταία δύο χρόνια, κυμαίνεται στα 90 εκατ. ευρώ και εμφανίζει τη μεγαλύτερη μείωση μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. την τελευταία δεκαετία, με ταυτόχρονη αύξηση του αριθμού των φοιτητών. Επιπλέον, η Ελλάδα παρουσιάζει τη χειρότερη αναλογία φοιτητών/διδασκόντων στην Ε.Ε. (σχεδόν 3,3 φορές υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και σχεδόν διπλάσια από τις αμέσως χειρότερες χώρες) σύμφωνα με την ΕΘΑΕΕ (2020).

Επί ποδός πολέμου βρίσκεται η ακαδημαϊκή κοινότητα, εν όψει της αυριανής εκδίκασης της προσφυγής στο ΣτΕ δέκα πανεπιστημιακών συλλόγων (διδασκόντων, φοιτητών και διοικητικών υπαλλήλων) από επτά πανεπιστήμια της χώρας, όπως και ακόμη δεκάδων πανεπιστημιακών που κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης των διατάξεων του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη για την πανεπιστημιακή αστυνομία και κατ’ επέκταση της προκήρυξης διαγωνισμού της ΕΛ.ΑΣ. για πρόσληψη ειδικών φρουρών με σκοπό τη συγκρότηση των ΟΠΠΙ (Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων).

Είναι η πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες που κάποιο ανώτατο δικαστήριο της χώρας έρχεται να αποφανθεί για το τι σημαίνει πανεπιστημιακό άσυλο και ποιες είναι οι συνέπειές του. Είναι η πρώτη φορά που αμφισβητείται στη χώρα μας -ούτε η χούντα δεν το είχε κάνει- ότι δεν μπορεί να υπάρχει αστυνομία εντός των πανεπιστημίων. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Παγωτό φράουλα - μπανάνα
Απολαυστικό παγωτό μπανάνα – φράουλα με μέλι και κομματάκια σοκολάτας
Μια πανεύκολη συνταγή για να ετοιμάσετε σπιτικό παγωτό, με απλά υλικά, όπως είναι οι μπανάνες και οι φράουλες, το μέλι και την κρέμα γάλακτος
Απολαυστικό παγωτό μπανάνα – φράουλα με μέλι και κομματάκια σοκολάτας
kataskinoseis.jpg
Έρευνα: Mε λιγότερα συναισθηματικά προβλήματα τα παιδιά που ζουν κοντά σε χώρους πρασίνου
Η συσχέτιση παρέμεινε ακόμα και όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν το φύλο του παιδιού, την εκπαίδευση των γονέων, την ηλικία τους κατά τη γέννηση και...
Έρευνα: Mε λιγότερα συναισθηματικά προβλήματα τα παιδιά που ζουν κοντά σε χώρους πρασίνου