foto-maska
George Vitsaras / SOOC
Παράταση στο άνοιγμα των σχολείων ζητούν οι ειδικοί

Την απόφαση της κυβέρνησης για άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου χαρακτήρισε ως «μια κίνηση με πολύ μεγάλο ρίσκο» ο διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας στο πανεπιστήμιο του Τορόντο, Γιάννης Πρασσάς.

Ο καθηγητής εκτιμά ότι μια ενδεχόμενη παράταση για διάστημα δύο εβδομάδων, θα έδιναν το χρόνο να περιοριστούν οι μεταδόσεις του κορονοϊού.

«Με φοβίζει τυχόν κατάρρευση του ΕΣΥ»

Επίσης, εξέφρασε τον φόβο ότι μπορεί να καταρρεύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας ως αποτέλεσμα των αυξημένων νοσηλειών

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο Οντάριο, το οποίο βρισκόταν σε μια μεγάλη πανδημική ηρεμία, τα νοσοκομεία ξαφνικά γέμισαν λόγω της επικράτησης της μετάλλαξης Όμικρον και οδεύουν προς ρεκόρ νοσηλειών, ενώ οι ΜΕΘ διπλασιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες, αν και παραμένουν σε απόλυτο αριθμό χαμηλά.

Στη συνέχεια, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι όσοι ασθενείς έχουν καταλήξει στις ΜΕΘ με πνευμονία είναι σχεδόν όλοι ανεμβολίαστοι ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες που δεν έχουν προλάβει να κάνουν την αναμνηστική δόση.

«Κάτι αντίστοιχο αναμένεται να συμβεί και στην Ελλάδα. Το κύμα των μεγάλων μολύνσεων θα επακολουθηθεί από ένα μεγάλο κύμα νοσηλειών. Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα τεντωμένο σκοινί. Προφανώς οι νοσηλείες συνεχίζουν να έρχονται περισσότερο από τους ανεμβολίαστους, ωστόσο απαιτείται η προσοχή όλων μας», είπε. 

Δεν αποκλείεται να επανακάμψει η Δέλτα

Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επανακάμψει η μετάλλαξη Δέλτα έναντι της Όμικρον. «Δεν ξέρουμε αν θα καταφέρει παντού και σε ποιο χρονικό διάστημα να σβήσει τελείως η Δέλτα από την Όμικρον, αν και είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο. Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί το σενάριο να επανακάμψει η Δέλτα, γιατί υπάρχει ανοσολογικά μεγάλη απόσταση ανάμεσα στις δυο παραλλαγές και η ανοσία που χτίζουμε για το ένα μπορεί να μην είναι επαρκής να σβήσει την άλλη παραλλαγή», σημείωσε ο Γιάννης Πρασσάς

Παράλληλα, προέβλεψε ότι η κορύφωση των κρουσμάτων στην Ελλάδα θα έρθει νωρίτερα από το αναμενόμενο, ίσως και την επόμενη εβδομάδα, καθώς ο ιός εξελίσσεται με φρενήρεις ρυθμούς τονίζοντας ότι «με φοβίζει τυχόν κατάρρευση του συστήματος Υγείας». 

Όπως είπε, δεν μπορούμε να λέμε ότι η παραλλαγή Όμικρον είναι ήπια, αλλά ηπιότερη από τη Δέλτα. Προειδοποίησε δε ότι οι νοσηλείες μπορεί να πάρουν τη μορφή των νοσηλειών που είχαμε με τη Δέλτα, σε περίπτωση που βρει οργανισμούς ανοσιακά αδύναμους. 

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, είναι πάρα πολύ καλά προστατευμένοι έναντι της Όμικρον και αυτή είναι η κληρονομιά για την επόμενη μέρα. «Όμως επειδή στην Ελλάδα έχουμε ακόμα δεξαμενές ανεμβολίαστων και μεγάλης ηλικίας, το διακύβευμα παραμένει σοβαρό», πρόσθεσε. 

Τέλος, ο δρ. Πρασσάς εξέφρασε την εκτίμηση ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι η τελευταία πράξη του επικίνδυνου κύκλου, επισημαίνοντας ότι οι πανδημίες τελειώνουν όταν τα συστήματα υγείας σταματούν να απειλούνται με κατάρρευση. 

Τζανάκης: Να καθυστερήσει για μια εβδομάδα το άνοιγμα των σχολείων

Και ο καθηγητής Πνευμονολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, τάχθηκε υπέρ της παράτασης στο άνοιγμα των σχολείων.

Συγκεκριμένα, δήλωσε στον ΑΝΤ1 πως κατά την γνώμη του θα έπρεπε να καθυστερήσει το άνοιγμα των σχολείων κατά μία εβδομάδα και πρόσθεσε ότι τα παιδιά θα πρέπει να κάνουν δυο rapid test μαζί με τα self test.

Ωστόσο, είπε πως «αυτή η απόφαση έχει ένα καλό. Μας μαθαίνει να ζούμε με τον ιό», ενώ τόνισε ότι δεν θα πρέπει να εκλάβουμε την Όμικρον ως την αρχή του τέλους της πανδημίας, αφού όπως ανέφερε οδηγεί στο νοσοκομείο αρκετό κόσμο.

Σχετικά με το αν η πανδημία του κορονοϊού μπαίνει σε ενδημική φάση, ο Ν. Τζανάκης παρουσιάστηκε επιφυλακτικός υπογραμμίζοντας ότι ο ιός μας έχει εκπλήξει πολλές φορές και συμπλήρωσε ότι είναι νωρίς να πούμε ότι πάμε σε ενδημική φάση. Παράλληλα, σημείωσε ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό.

Για την πενθήμερη καραντίνα για όσους νόσησαν ο Ν. Τζανάκης είπε ότι του προκάλεσε έκπληξη η οδηγία που έδωσε το CDC. «Είναι παρακινδυνευμένο διάστημα. Θα πρέπει οι γιατροί κατά περίπτωση να αποφασίζουν για την διάρκεια της καραντίνας», είπε.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

νοσοκομείο Γεννηματάς
Αλλάζει πλήρως το ΕΣΥ: Γίνεται αυτόνομος Οργανισμός με ξεχωριστή χρηματοδότηση και αξιολόγηση
Η ρύθμιση αυτή θα μετατρέψει ουσιαστικά το σύστημα υγείας σε έναν απολύτως αυτόνομο φορέα
Αλλάζει πλήρως το ΕΣΥ: Γίνεται αυτόνομος Οργανισμός με ξεχωριστή χρηματοδότηση και αξιολόγηση
απόβαση
Τραγικά απίθανη ιστορία: πώς σκοτώθηκαν περισσότεροι Αμερικανοί στην Άσκηση παρά στην Απόβαση στη Νορμανδία
Άσκηση για την Απόβαση στη Νορμανδία
Τραγικά απίθανη ιστορία: πώς σκοτώθηκαν περισσότεροι Αμερικανοί στην Άσκηση παρά στην Απόβαση στη Νορμανδία