Μετάλλαξη Όμικρον - Πρασσάς: Ανθεκτική στο εμβόλιο η νέα μετάλλαξη
«Πρώτη φορά βλέπουμε ένα στέλεχος που έχει καταφέρει να εκτοπίσει σε μια περιοχή το υπερμεταδοτικό, όπως λέγαμε, δέλτα» είπε ο καθηγητής

Εάν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί, με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα,  δεν γνωρίζουμε πόσο χειρότερο είναι το στέλεχος όμικρον σε σχέση με τα τρία ήδη γνωστά στελέχη κορονοϊού, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, Ιωάννης Πρασσάς.

«Αυτό όμως που δημιουργεί τη μεγάλη ανησυχία είναι ότι έχουμε κάποιες σοβαρές ενδείξεις, κατά βάση όσον αφορά την δυναμική που έχει το συγκεκριμένο στέλεχος να υπεκφεύγει της προσοχής των εμβολιακών αντισωμάτων» είπε και συμπλήρωσε πως το στέλεχος όμικρον δείχνει μάλιστα να το καταφέρνει αυτό, καλύτερα από όλα τα υπόλοιπα.

«Πρώτη φορά βλέπουμε ένα στέλεχος που έχει καταφέρει να εκτοπίσει σε μια περιοχή το υπερμεταδοτικό, όπως λέγαμε, δέλτα» τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι τώρα παρατηρούσαμε πως οι μεταλλάξεις του κορονοϊού, θα μπορούσε να λεχθεί πως, ανήκαν σε δύο σχολές.

Η πρώτη αφορούσε υπερματαδοτικές μεταλλάξεις και η δεύτερη μεταλλάξεις ανθεκτικές στο εμβόλιο.

Με βάση το παραπάνω αυτό που προβληματίζει τους ειδικούς είναι η παρατήρηση πως η μετάλλαξη όμικρον είναι υπερμεταδοτική και ταυτόχρονα ανθεκτική στο εμβόλιο.

Για την επικρατούσα κατάσταση στην Ελλάδα, ο καθηγητής επισήμανε ότι εφόσον λάβουμε υπ’ όψιν τις στοιχεία που συνηγορούν στο ότι το στέλεχος όμικρον είναι πιο μεταδοτικό, εάν αυτή τη στιγμή ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι κοντά στο 1, είναι εθνικής σημασίας η προσπάθεια να ρίξουμε τον δείκτη μεταδοτικότητας αρκετά κάτω από αυτό το νούμερο.

«Ώστε να έχουμε ένα μικρό παραθυράκι σε περίπτωση που έρθει το όμικρον να μην πλημμυρίσει ακόμη περισσότερο το σπίτι μας», είπε.

«Είναι μια κρίση συλλογικής υγείας», πρόσθεσε.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γιατί η ώρα έχει 60 λεπτά: Η αρχαία απόφαση που «ρυθμίζει» ακόμη τη ζωή μας

Υπ. Παιδείας: Καταβολή αποζημίωσης σε εκπαιδευτικό μετά από 14 χρόνια. Ο λόγος

Σχολεία: Πέντε μέρες χωρίς μαθήματα μετά το Πάσχα - Το πρόγραμμα

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αγιο
Το απόγευμα το Άγιο Φως στην Αθήνα - Το χρονικό της μεταφοράς από τα Ιεροσόλυμα
Το σύμβολο της χριστιανοσύνης αναμένεται να φτάσει σε λίγες ώρες στην ελληνική πρωτεύουσα, ξεκινώντας το ταξίδι του για κάθε γωνιά της χώρας.
Το απόγευμα το Άγιο Φως στην Αθήνα - Το χρονικό της μεταφοράς από τα Ιεροσόλυμα
Αγορές σε σούπερ μάρκετ
Πώς η πολυετής κρίση άλλαξε τις αγοραστικές συνήθειες των Ελλήνων
Η εμπειρία των συνεχόμενων οικονομικών κρίσεων, της πανδημίας και της ενεργειακής αστάθειας έχει σμιλέψει ένα νέο καταναλωτικό πρότυπο, το οποίο...
Πώς η πολυετής κρίση άλλαξε τις αγοραστικές συνήθειες των Ελλήνων
peripoliko5-8.jpg
Τραγωδία στην Ευκαρπία: Εντοπισμός νεκρού άνδρα σε ρέμα ανήμερα του Μεγάλου Σαββάτου
Το περιστατικό έχει κινητοποιήσει τις αρχές, οι οποίες εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα γύρω από τις συνθήκες θανάτου του άτυχου άνδρα
Τραγωδία στην Ευκαρπία: Εντοπισμός νεκρού άνδρα σε ρέμα ανήμερα του Μεγάλου Σαββάτου