pistopoihsh agglikwn LTE golearn AEP
Η  Ομάδα Έρευνας Τεκμηρίωσης Διδασκαλίας της Φυσικής

Χρόνια πολλά και Ευτυχισμένο το 2022

Η ομάδα μας εύχεται και ελπίζει το νέο έτος να τελειώσει με λιγότερα προβλήματα στην παιδεία. Τα παθήματα του 2021 πρέπει να αποτελέσουν θέματα προβληματισμού και ειλικρινών συζητήσεων, ώστε να μην επαναληφθούν. Τι δεν πρέπει να επαναληφθεί;

  • Κενά στα σχολεία. Ο προγραμματισμός του 2022 πρέπει να γίνει έγκαιρα και σωστά. Κομβικά σημεία αποτελούν οι μεταθέσεις, οι συνταξιοδοτήσεις και  ο νέος σχολικός χάρτης.
  • Βιασύνη στην εφαρμογή αποφάσεων. Αισίως έφθασε ο Ιανουάριος και η προκήρυξη συγγραφής των νέων σχολικών εγχειριδίων δεν έχει ακόμα δημοσιοποιηθεί. Μήπως η εφαρμογή των νέων αναλυτικών προγραμμάτων πρέπει να μετατεθεί για μια χρονιά αργότερα; Είκοσι χρόνια περιμέναμε για να αλλάξουν. Μια χρονιά ακόμα δεν αποτελεί πρόβλημα. Αντιθέτως, οι βεβιασμένες κινήσεις θα προκαλέσουν περισσότερα και πιθανώς μεγαλύτερα προβλήματα από όσα  θέλουμε να επιλυθούν. Οι αλλαγές πρέπει να γίνονται σωστά, όχι βιαστικά..
  • Αξιολόγηση χωρίς διάλογο. Με το ζόρι τίποτα δεν γίνεται... Ας ξεκινήσει διάλογος  άμεσα μεταξύ όλων των εμπλεκομένων, ώστε να βρεθεί κοινό έδαφος. Είναι κάτι που δεν αφήνει αδιάφορους τους εκπαιδευτικούς και την ΟΛΜΕ. Υπάρχουν επίσημες θέσεις – αποφάσεις συνεδρίων της ΟΛΜΕ. Οι εκπαιδευτικοί δεν αρνούνται την αξιολόγηση, απλώς έχουν άλλη προσέγγιση. Και κακώς έχει καλλιεργηθεί το κλίμα ότι είμαστε ενάντια στην αξιολόγηση, είτε ατομική είτε συλλογική.
  • Ανεπάρκεια υποδομών. Πρέπει να γίνουν πολλά. Η κατάσταση σε λίγο θα φτάσει στο απροχώρητο. Απαιτούνται πόροι και σχεδιασμός. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στα κτίρια.
  • Διορισμοί λιγότεροι των αναγκών. Πρέπει να γίνουν όσοι απαιτούνται, με σωστή εκτίμηση των πραγματικών αναγκών αλλά και με νέο νομοθετικό πλαίσιο.
  • Στήριξη του συστήματος στους αναπληρωτές. Το μοντέλο των αναπληρωτών έχει αρχίσει κι αυτό να γερνάει και δεν καλύπτει τις σχολικές ανάγκες. Οι παραιτήσεις πολλές και οι προσλήψεις καθυστερημένες. Τα κενά πρεπει να καλύπτονται εξ αρχής και πιθανώς με διαφορετική μεθοδολογία.
  • Εργασιακή εξουθένωση. Οι εκπαιδευτικοί έχουν υποχρεωθεί όχι μόνο σε υπερφόρτωση εξωδιδακτικών εργασιών, αλλά και σε έναν μαραθώνιο «επιμορφώσεων», μικρής ή και ανύπαρκτης ουσίας.
  • Κατάχρηση των οθονών. Και για να είμαστε ελικρινείς, αυτό που κάναμε δεν ήταν τηλεκπαίδευση. Ήταν Εκπαίδευση Εκτάκτου Ανάγκης. Τα αποτελέσματα γνωστά… Το φιλότιμο των εκπαιδευτικών δεν αρκεί.
  • Μισθολογική καθήλωση. Θα πρέπει το  υπουργείο να ασχοληθεί επιτέλους με το θέμα. Δεν υπάρχει το παλαιό επιχείρημα “είστε πολλοί”. Πρέπει να έχουμε αξιοπρεπείς  μισθούς.
  • Παράταση εργασιακού χρόνου. Πρέπει να ανανεωθεί το εκπαιδευτικό προσωπικό. Οι έχοντες 30 χρόνια υπηρεσίας να συνταξιοδοτούνται με πλήρη σύνταξη.

Η  Ομάδα Έρευνας Τεκμηρίωσης Διδασκαλίας της Φυσικής

Δρακόπουλος Γρηγόρης

Εμμανουηλίδης Αριστείδης

Πετρόπουλος Μιχάλης

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το πιο γρήγορο τεστ ευφυΐας στον κόσμο: Δείτε με τρεις ερωτήσεις αν έχετε IQ πάνω απ’ το μέσο όρο

ΑΣΕΠ: Ποια σεμινάρια Πανεπιστημίων μοριοδοτούν στους Πίνακες ΕΙΔΙΚΗΣ αλλά και ΓΕΝΙΚΗΣ - ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Πίνακες αναπληρωτών ΕΑΕ: Προλαβαίνετε να πάρετε 11 μόρια έως τις 23 Μαϊου

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

fysiki_agogi
Μαμουλάκης για αναπληρωτές Φυσικής Αγωγής: Πολύ περισσότερα κενά από διορισμούς
Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για τους αναπληρωτές καθηγητές Φυσικής Αγωγής προανήγγειλε ο βουλευτής Χάρης Μαμουλάκης
Μαμουλάκης για αναπληρωτές Φυσικής Αγωγής: Πολύ περισσότερα κενά από διορισμούς
Τι απαντά η Αθήνα στο «δεν υπάρχει πια ο Μητσοτάκης» του Ερντογάν
Η απάντηση της Αθήνας στις δηλώσεις του Ερντογάν για τον Κυριάκο Μητσοτάκη - «Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας. Η...
Τι απαντά η Αθήνα στο «δεν υπάρχει πια ο Μητσοτάκης» του Ερντογάν