Φουντώνει η απεργία-αποχή των εκπαιδευτικών και μπαράζ μαθητικών καταλήψεων
Η ομόφωνη πρόταση της Συνέλευσης των Προέδρων των ΕΛΜΕ της χώρας υπέρ της απεργίας αποχής στην αξιολόγηση του ΥΠΑΙΘ αναμένεται να απογειώση την εβδομάδα που έρχεται τον αριθμό των σχολείων που θα μπουν στην απεργία αποχή.

Μεγάλη αύξηση του αριθμού των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που προχωρούν σε απεργία αποχή από την αξιολόγηση, αναμένεται από αύριο Δευτέρα σε όλη τη χώρα.

Και αυτό καθώς η Συνέλευση των Προέδρων των ΕΛΜΕ που τελείωσε αργά το απόγευμα του Σαββάτου αποφάσισε σχεδόν ομόφωνα να προχωρήσει σε απεργία - αποχή ενάντια στην αξιολόγηση εκπαιδευτικού έργου, σχολικής μονάδας και εκπαιδευτικών που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας στα σχολεία.

Συγκεκριμένα 72 ΕΛΜΕ ψήφισαν απεργία - αποχή και 6 ΕΛΜΕ ψήφισαν λευκό.

Θυμίζουμε πως το κλίμα μεταξύ εκπαιδευτικών και Υπουργείου δυναμίτισε η εγκύκλιος του Γενικού Γραμματέα Α/θμιας, Β/θμιας και ΕΑΕ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων κου Α. Κόπτση η οποία τόνιζε σχετικά με την αξιολόγηση πως: 

 • Η συμμετοχή στις διαδικασίες αξιολόγησης αποτελεί εκπλήρωση υπαλληλικού καθήκοντος και υποχρέωση, η οποία απορρέει από τους με αριθμό 4692/2020 (Α’ 111) και 4823/2021 (Α’ 136) νόμους. 
 • Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης ενεργοποιούνται οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες.

Αναβρασμός από την αρχή της εβδομάδας που πέρασε ενάντια στην αξιολόγηση

Η Αξιολόγηση, η ΕΒΕ, η Τράπεζα Θεμάτων αλλά και τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας εκπαιδευτικών και μαθητών στα σχολεία “πυροδοτούν” το κλίμα. 

Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στις Γενικές Συνελεύσεις που έγιναν την εβδομάδα που μας πέρασε χαρακτηρίζεται, τηρουμένων των αναλογιών, καλή, αν αναλογιστεί κανείς ότι εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα και εξ αιτίας των μέτρων της πανδημίας αλλά και λόγω της μεσολάβησης του Καλοκαιριού η συνοχή του εκπαιδευτικού κόσμου και η λειτουργία των σωματείων είχε εξασθενήσει. 

Σε απεργία - αποχή και σχολεία της Πρωτοβάθμιας

Στην προετοιμασία της Απεργίας - Αποχής τα σωματεία των δασκάλων και των Νηπιαγωγών έχουν προχωρήσει πιο γρήγορα και πιο οργανωμένα και οι πληροφορίες που έρχονται στο alfavita μιλάνε για μεγάλη συμμετοχή στις συνελεύσεις (ιδιαίτερα στο λεκανοπέδιο) και αντίστοιχα μεγάλη συμμετοχή στην απεργία - αποχή.

Για παράδειγμα στον Σύλλογο ΠΕ Α΄ Αθηνών η συντριπτική πλειονότητα των δημοτικών σχολείων είναι σε απεργία-αποχή με μεγάλη συμμετοχή.

Επίσης  13 δημοτικά και 11 νηπιαγωγεία ευθύνης του ΣΕΠΕ «Νίκος Πλουμπίδης» πήραν απόφαση συμμετοχής στην απεργία-αποχή από την αξιολόγηση.

Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου ΠΕ "Ο Αριστοτέλης" στις περιοχές του εκπαιδευτικού σωματείου, ήδη, 35 Δημοτικά και 30 νηπιαγωγεία έχουν  υπογράψει με συντριπτικές πλειοψηφίες την Απεργία Αποχή.

Θετικά ήταν τα μηνύματα και στους καθηγητές από διάφορες περιοχές της χώρας

Ενδεικτικά:

Η πρώτη λίστα της ΕΛΜΕ Πειραιά με τα σχολεία που αποφάσισαν απεργία-αποχή έχει ως εξής:

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Πειραιά ανακοινώνει τον πρώτο κατάλογο των σχολείων, στα οποία οι συνάδελφοι συμμετέχουν κατά πλειοψηφία στην Απεργία-Αποχή, ενάντια στην αντιεκπαιδευτική Αξιολόγηση:

Πρότυπο ΕΠΑΛ Περάματος

1ο Γυμνάσιο Πειραιά

1ο ΓΕΛ Κορυδαλλού

1ο ΓΕΛ Δραπετσώνας

2ο Γυμνάσιο Κορυδαλλού

2ο ΓΕΛ Κερατσινίου

3ο Γυμνάσιο Σαλαμίνας

3ο ΓΕΛ Νίκαιας

8ο ΓΕΛ Πειραιά

11ο Γυμνάσιο Νίκαιας

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ε΄  ΕΛΜΕ  Θεσσαλονίκης  τα μέχρι τώρα σχολεία  όπου συλλογικά οι εκπαιδευτικοί τάχθηκαν με την απεργία αποχή και υπέγραψαν τη δήλωση της ΟΛΜΕ είναι:

1ο Γυμνάσιο Ευόσμου

2ο Γυμνάσιο Ευόσμου

3ο Γυμνάσιο Ευόσμου

4ο Γυμνάσιο Ευόσμου

5ο Γυμνάσιο Ευόσμου

Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Ευόσμου

2ο ΓΕΛ Ευόσμου

2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου

Εσπερινό ΕΠΑΛ Ευόσμου

4ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης

5ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης

2ο ΓΕΛ Σταυρούπολης

4ο ΓΕΛ Σταυρούπολης

2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης

Εσπερινό ΕΠΑΛ Σταυρούπολης

2ο Γυμνάσιο Αμπελοκήπων

1ο ΓΕΛ Μενεμένης

1ο Γυμνάσιο Κορδελιού

2ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου

ΓΕΛ Καλλιθέας

Γυμνάσιο  Ασσήρου,

Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις 5ο Ωραιοκάστρου (Μελισσοχώρι)

2ο Γυμνάσιο Εχεδώρου (Διαβατά).

Στην Κέρκυρα και στη Ζάκυνθο

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την ΕΛΜΕ Κέρκυρας 6 στα 6 σχολεία που έγιναν συνεδριάσεις αποφασίστηκε απεργία - αποχή

Στη Ζάκυνθο ήδη σε 9 από τα 17 σχολεία οι σύλλογοι, κατά πλειοψηφία ή και ομόφωνα, έχουν υπογράψει το κείμενο της ΟΛΜΕ για συμμετοχή στην απεργία-αποχή, ενώ και στα υπόλοιπα η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται με εντατικό ρυθμό.

Η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ

Η Γενική Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ, που πραγματοποιήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2021, αποφάσισε με ακόμα μεγαλύτερη μαζικότητα την επικαιροποίηση και την επέκταση της απεργίας – αποχής από όλες τις διαδικασίες αξιολόγησης, όπως προβλέπονται από τους νόμους 4692/20 και 4823/21 της κυβέρνησης της ΝΔ. Η συντριπτική πλειοψηφία των ΕΛΜΕ υπερψήφισε τη συνέχιση του αγώνα, ενώ δεν βρέθηκε ούτε μια ΕΛΜΕ να καταψηφίζει την απόφαση αυτή. Συγκεκριμένα στο σύνολο των 78 ΕΛΜΕ, 72 ψήφισαν θετικά (ποσοστό επί των ψήφων των ΕΛΜΕ 92,3%) ενώ μόλις 6 ψήφισαν λευκό.

Η Γενική Συνέλευση των ΕΛΜΕ επιβεβαίωσε την απόφαση του κλάδου να αντιπαλέψει την αντιεκπαιδευτική πολιτική που θα φέρει την ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση, την κατηγοριοποίηση και την βαθύτερη ταξική διαφοροποίηση των σχολείων. Συνεχίζουμε με περισσότερη δύναμη, όπως τον προηγούμενο Φλεβάρη που σχεδόν το 90% των συναδέλφων/ισσών και των συλλόγων διδασκόντων έδωσαν ένα ηχηρό χαστούκι στις επιδιώξεις της κυβέρνησης.

Η καθολική απόφαση των ΕΛΜΕ δίνει δύναμη στον κλάδο όχι μόνο να μην συναινέσουν σε καμία από αυτές τις αντιπαιδαγωγικές και αντιεπιστημονικές προτάσεις της κυβέρνησης, αλλά να αντιπαλέψουν με όλες τους τις δυνάμεις και να ανατρέψουν μαζικά τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Σύσσωμο, σχεδόν, το σώμα των Προέδρων των ΕΛΜΕ απέρριψε τις απειλές-προκλήσειςτου Υπουργείου Παιδείας, ως απαράδεκτες. Οι απειλές και οι εκβιασμοί που επιστρατεύει η κυβέρνηση αυτό το διάστημα θα μείνουν στα χαρτιά.

Η Γενική Συνέλευση των Προέδρων των ΕΛΜΕ έδωσε επίσης αποστομωτική απάντηση στις φωνές ορισμένων δυνάμεων οι οποίες επέλεξαν να υπερασπιστούν την πολιτική του υπουργείου, να γίνουν τα φερέφωνα της κυβέρνησης, ως η «πέμπτη φάλαγγα» μέσα στον κλάδο. Όπως τους ξεπέρασε ο κλάδος σε όλες τις κρίσιμες στιγμές με τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις της προηγούμενης χρονιάς (ηλεκτρονικές ψευτο-εκλογές, οι κάμερες στις τάξεις, η εντολή να γίνουν οι εκπαιδευτικοί καταδότες των μαθητών/τριών που αγωνίζονται,κλπ.) έτσι και τώρα σύσσωμος ο κλάδος θα τους βάλει στο περιθώριο.

Το επόμενο χρονικό διάστημα ο κλάδος ενωμένος και συσπειρωμένος θα δώσει νικηφόρα τη μάχη της απεργίας-αποχής για να αποτρέψει την κατηγοριοποίηση των σχολείων και των μαθητών/τριών. Η κατάργηση όλων των αντεκπαιδευτικών νόμων (Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, Τράπεζα Θεμάτων, υποχρηματοδότηση σχολείων κ.α.) αποτελεί μέρος της ενιαίας πάλης εκπαιδευτικών-μαθητών/τριών-γονέων.

Μπαίνουμε και πάλι στον αγώνα με μεγαλύτερη ορμή και αποφασιστικότητα.

Τα σχέδια τους δεν θα περάσουν!

Όλοι και όλες στον Αγώνα – Όλοι και όλες στην ΑΠΕΡΓΙΑ – ΑΠΟΧΗ!

Και μαθητικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις

Συνεχίζονται οι καταλήψεις σχολείων και αυτή την εβδομάδα σε διάφορες περιοχές στης χώρας. Την Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου και άλλα σχολεία μπήκαν σε κατάληψη ενώ ήδη ανακοινώθηκε παμμαθητική κινητοποίηση στις 11 Οκτωβρίου

Σήμερα το πρωί ξεκίνησαν καταλήψεις σε σχολεία σε διάφορες περιοχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του alfavita.gr καταλήψεις άρχισαν σήμερα το πρωί στην Καλλιθέα, (4ο Λύκειο, 10ο Γυμνάσιο, 2ο Λύκειο, 2ο Γυμνάσιο κλπ), στη Νέα Σμύρνη  (2ο Λύκειο, 2ο Γυμνάσιο, 3ο Λύκειο, 3ο Γυμνάσιο) κλπ

Κορινθία

Με καταλήψεις ξεκίνησε η εβδομάδα για τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Κορινθία. Το Γυμνάσιο και Λύκειο Ζευγολατιού, το Γυμνάσιο και Λύκειο Βραχατίου αλλά και το Γυμνάσιο και Λύκειο Βέλου σήμερα Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου βρέθηκαν υπό κατάληψη.

Θεσπρωτία

Σε κατάληψη βρίσκεται το ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας, το ΕΠΑΛ Φιλιατών, το ΓΕΛ Φιλιατών καθώς και το γυμνάσιο Φιλιατών.

Το βασικό αίτημα των μαθητών έχει να κάνει με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής αλλά και με θέματα που σχετίζονται με τα σχολεία τους.

Κοζάνη

Το 1ο και 2ο ΓΕΛ Πτολεμαΐδας προχώρησαν σε καταλήψεις των σχολικών μονάδων, ενώ από την προηγούμενη βδομάδα ξεκίνησαν και οι αποχές .Στο 3ο Γυμνάσιο Κοζάνης σημειώθηκε αποχή και έγιναν απόπειρες και σε μερικά ακόμα χωρίς να δηλωθούν επισήμως.

Ήπειρος

Ο κύκλος των καταλήψεων σχολείων άνοιξε και στην Ήπειρο (Άρτα, Γιάννενα).

Καταλήψεις έχουν ξεκινήσει στο 2ο ΕΠΑΛ, στο σχολικό συγκρότημα της Κιάφας και στο 4ο ΓΕΛ Λύκειο Ακαδημίας

Οι μαθητές διατυπώνουν αιτήματα που σχετίζονται με τα μέτρα προστασίας για την πανδημία όπως και με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα ενώ κατά περίπτωση τίθενται και θέματα που αφορούν τις υποδομές των σχολικών μονάδων.

Βόλος

Οκτώ σχολεία της Μαγνησίας τελούν υπό κατάληψη σήμερα Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου. Μεταξύ αυτών είναι το 7ο Γυμνάσιο βόλου, το 9ο Γυμνάσιο Βόλου, το Γυμνάσιο Λεχωνίων, το Γυμνάσιο Βελεστίνου το Γυμνάσιο Πτελεού, το 3ο ΕΠΑΛ Βόλου και το 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας..

Φθιώτιδα

Οι πρώτες καταλήψεις στη Φθιώτιδα για το σχολικό έτος 2021-22 είναι γεγονός στο ξεκίνημα της 3ης εβδομάδας λειτουργίας τους, με τις πόρτες να παραμένουν κλειστές στο 9ο Γυμνάσιο Λαμίας και στο Γυμνάσιο Λάρυμνας.

Κατάληψη έγινε σήμερα Δευτέρα και στο 9ο Γυμνάσιο Λαμίας.

Ηράκλειο

Οι κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα όχι απλώς δεν βρίσκονται σε ύφεση αλλά συνεχίζουν με ακόμα πιο έντονους ρυθμούς. Οι μαθητές διαμαρτύρονται για ζητήματα, όπως είναι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και η Τράπεζα Θεμάτων.

Σύμφωνα με στοιχεία από την διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου, αυτή τη στιγμή έχει μπει λουκέτο σε 14 σχολεία του Ηρακλείου. Υπό κατάληψη τελούν τα 2ο Λύκειο και 2ο Γυμνάσιο, 4ο και 10ο Λύκειο, τα Γυμνάσιο και Λύκειο Γαζίου, το 7ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, τα Γυμνάσια Προφήτη Ηλία, Τυλίσου, Μοιρών και Τεφελίου, τα 2ο και 6ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου και το Λύκειο Χάρακα.

Αυτή την στιγμή, υπάρχουν κινητοποιήσεις και σε άλλες σχολικές μονάδες του Ηρακλείου και πλήρη εικόνα θα έχουμε αργότερα.

katalipseis.jpg

Ρέθυμνο

Μεγαλώνει η λίστα των υπό κατάληψη σχολείων στο νομό Ρεθύμνου, με τα αιτήματα να αφορούν το θέμα της ελλιπούς καθαριότητας, στελέχωσης με εκπαιδευτικούς καθώς και θέματα εξοπλισμού και υποδομών.

Συγκεκριμένα, “λουκέτο” έχει μπει στο 1ο ΓΕΛ, 2ο ΓΕΛ,3ο ΓΕΛ, το Πειραματικό λύκειο, το ΓΕΛ Περάματος, το 1ο ΕΠΑΛ, το 3ο γυμνάσιο, το 2o γυμνάσιο και το γυμνάσιο Ανωγείων.

Αχαΐα

«Κύμα» καταλήψεων έρχεται στα γυμνάσια και στα λύκεια της Πάτρας, αλλά και της Αχαΐας, μέσα στο επόμενο διάστημα, με τους μαθητές να έχουν προχωρήσει σε σχετικές ειδοποιήσεις στα social media και να ετοιμάζουν κινητοποιήσεις.            

Ραντεβού στους δρόμους δίνουν οι μαθητές όλης της χώρας τη Δευτέρα 11 Οκτώβρη, μετά από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας, διεκδικώντας να μην μείνουν και φέτος απροστάτευτοι από την πανδημία μέσα σε ένα σχολείο - εκπαιδευτικό κέντρο.

Όπως αναφέρει η Συντονιστική, «οι πρώτες βδομάδες λειτουργίας των σχολείων απέδειξαν πως τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης πως “τα σχολεία φέτος θα λειτουργούν κανονικά” είναι παραμύθια.

Τα αιτήματα των μαθητών

 1.     ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΩΡΑ Η ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ. Να μην εφαρμοστεί ξανά με κανέναν τρόπο ούτε αυτή ούτε η Τράπεζα Θεμάτων.
 2.     Κάλυψη των μεγάλων κενών που δημιούργησε η τηλεκπαίδευση. Ενισχυτική διδασκαλία και προσαρμογή της ύλης με ευθύνη του Υπουργείου.
 3.     Κανένα κενό σε καθηγητές. Τώρα προσλήψεις για να καλυφθούν όλα τα κενά
 4.     Σχολικές εκδρομές τον Οκτώβρη, αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες για όλους.
 5.     Να διδάσκονται ΞΑΝΑ στα σχολεία τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα (πχ σχέδιο).
 6.     Υπεύθυνη ενημέρωση από το κράτος και τον ΕΟΔΥ στους μαθητές και τους γονείς μας για τον εμβολιασμό. Προσλήψεις σχολικών γιατρών.
 7.     Δωρεάν και συχνά ράπιντ τεστ στα σχολεία σε όλους τους μαθητές χωρίς διαχωρισμό, όχι μόνο σελφ τεστ.
 8.     Ολιγομελή τμήματα με αξιοποίηση περισσότερων κατάλληλων αιθουσών για μάθημα
 9.     Εδώ και τώρα προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού καθαριότητας.
 10.     Η τρομοκρατία του webex δε θα περάσει. Οι καθηγητές να είναι μαζί μας σε αυτό και όχι απέναντι!

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 22/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΔΟΥ Χαλκίδας
Χαλκίδα: Προθεσμία μέχρι την Παρασκευή για την απολογία της διευθύντριας ΔΟΥ και των συνεργών της
Προθεσμία να απολογηθούν την Παρασκευή πήραν οι επίορκοι εφοριακοί και οι συνεργοί τους στη Χαλκίδα - Σε βάρος τους έχει σχηματιστεί μια δικογραφία...
Χαλκίδα: Προθεσμία μέχρι την Παρασκευή για την απολογία της διευθύντριας ΔΟΥ και των συνεργών της
panelladikes_panellinies_alfavita.jpg
Καταγγελία «βόμβα» γονέα υποψήφιου για τα Πρότυπα Γυμνάσια μετά τις αστοχίες: «Υπάρχει αλλοίωση του αποτελέσματος»
«Στην προσπάθειά της να διορθώσει το σφάλμα, η Επιτροπή, έκανε ένα ακόμη μεγαλύτερο», καταγγέλλει ο γονέας
Καταγγελία «βόμβα» γονέα υποψήφιου για τα Πρότυπα Γυμνάσια μετά τις αστοχίες: «Υπάρχει αλλοίωση του αποτελέσματος»