kerameos
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS
Αξιολόγηση εκπαιδευτικών, ηλεκτρονική ανάληψη υπηρεσίας από εκπαιδευτικούς, νέα προγράμματα σπουδών, αγγλικά από το νηπιαγωγείο

Εν μέσω θέρους και με τα σχολεία κλειστά, το υπουργείο Παιδείας φέρνει στη Βουλή ένα νέο νομοσχέδιο που θα αφορά την αυτονομία της σχολικής μονάδας, την ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, τις δομές εκπαίδευσης – αξιολόγηση στελεχών, ενώ περιλαμβάνει ρυθμίσεις και για την εκκλησιαστική εκπαίδευση

Σύμφωνα με την υπουργό Νίκη Κεραμέως, το νομοσχέδιο θα τεθεί σε διαβούλευση αυτή την εβδομάδα, ενώ οι νέες παρεμβάσεις θα εφαρμοσθούν από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

Στη διάρκεια της δημόσιας παρουσίασης του νέου νομοσχεδίου το απόγευμα της Δευτέρας, Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκη Κεραμέως επιχείρησαν να λειάνουν το έδαφος των αντιδράσεων υποστηρίζοντας πως οι νέες ρυθμίσεις έχουν ως κύριο στόχο «την ενδυνάμωση του σχολείου και των εκπαιδευτικών».

Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, όμως, το νέο νομοσχέδιο για την αξιολόγηση και την λεγόμενη «αυτονομία» των σχολείων αποτελεί το «δούρειο ίππο» για την άλωση των εργασιακών κεκτημένων και την μετατροπή των σχολείων σε «αρένα».

Άλλωστε στη διάρκεια της παρουσίασης έξω από το Στρογγυλό Σχολείο του Αγίου Δημητρίου, εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αίτημα να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο.

Οι τέσσερις άξονες του νομοσχεδίου

Επιδίωξη του υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με την Νίκη Κεραμέως είναι α) η ανάπτυξη δεξιοτήτων των μαθητών β) η παροχή ίσων ευκαιριών για όλα τα παιδιά γ) η καθιέρωση εναλλακτικών διαδρομών εκπαίδευσης και δ) η μετατροπή του σχολείου «από κλειστό και συγκεντρωτικό» σε ένα «πιο ελεύθερο και αυτόνομο» σχολείο.

Αναφερόμενη στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και «την ελευθερία του σχολείου», η υπουργός Παιδείας μίλησε για την ανάγκη «διαφάνειας και λογοδοσίας», τη δυνατότητα αξιολόγησης των μαθητών με διαφορετικούς τρόπους, τη χρήση των σχολικών εγκαταστάσεων εκτός ωραρίου, την ανάληψη περισσότερων ευθυνών για τους εκπαιδευτικούς πχ. με τη δημιουργία συντονιστών τάξεων ή του θεσμού του μέντορα για τους «νεότερους εκπαιδευτικούς που θα μπορούν να βοηθηθούν από την καθοδήγηση των εμπειρότερων εκπαιδευτικών.

«Θέλουμε να βοηθήσουμε τους εκπαιδευτικούς, να γίνουν καλύτεροι και να σπάσουμε τις προκαταλήψεις, δεν μπορούμε να λέμε όχι στη ιδέα της αξιολόγησης, θέλουμε να κάνουμε το διάλογο, ποια είναι τα εργαλεία, πρέπει να υπάρχει αξιολόγηση» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως δεν θα έχει τιμωρητικό χαρακτήρα αλλά χαρακτήρα επιβράβευσης. 

Σε τρία στάδια η αξιολόγηση

Ο σχεδιασμός για την αξιολόγηση προβλέπει ότι θα γίνεται σε τρία στάδια, εκ των οποίων τα δύο θα αξιολογούνται ανά τετραετία και το τρίτο ανά διετία:

- Η γενική και ειδική διδακτική των εκπαιδευτικών, θα αποτιμάται από τον σύμβουλο εκπαίδευσης ανά 4 έτη

- Το παιδαγωγικό κλίμα της τάξης θα αποτιμάται από τον διευθυντή επίσης ανά τετραετία.

- Η υπηρεσιακή συνέπεια και επάρκεια θα αποτιμάται και από τον διευθυντή και από τον Σύμβουλο, ανά διετία.

Η ατομική αξιολόγηση είναι τετράβαθμη και περιλαμβάνει τους χαρακτηρισμούς μη ικανοποιητικός, ικανοποιητικός, πολύ καλός, εξαιρετικός

Οι νέες ρυθμίσεις περιλαμβάνουν:

1. Ελεύθερη επιλογή βιβλίου στα σχολεία (πολλαπλό βιβλίο), από τη μεθεπόμενη χρονιά και υπό την προϋπόθεση ότι τα βιβλία θα είναι έτοιμα.

2. 4μηνιαίες δοκιμασίες αξιολόγησης.

3. Νέες δομές συντονισμού των σχολείων (ενδοσχολικοί συντονιστές, μέντορες, υποδιευθυντές μετά από εισήγηση διευθυντή).

4. Εγκρίσεις εκπαιδευτικών προγραμμάτων και συνεργασιών από το ίδιο το σχολείο.

5. Ελληνική PISA: Αποτίμηση αποτελεσματικότητας του εκπαιδευτικού συστήματος σε μαθητές Στ’ Δημοτικού και Γ’ Γυμνασίου.

6. Αξιολόγηση εκπαιδευτικών και επιμόρφωση.

7. Αξιολόγηση στελεχών εκπαίδευσης.

Ποιες αλλαγές θα ισχύσουν από τον Σεπτέμβριο

Η υπουργός Παιδείας παρουσίασε συνοπτικά τις αλλαγές που θα εφαρμοσθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στα σχολεία. 

  • Δεξιότητες στα σχολεία μέσω νέων θεματικών, όπως σεβασμός στο περιβάλλον, ρομποτικής, επιχειρηματικότητα, σεξουαλική αγωγή κ.ά.
  • Νέα προγράμματα σπουδών στα σχολεία
  • Αγγλικά στο νηπιαγωγείο
  • Ψηφιακός μετασχηματισμός, περισσότερες ώρες πληροφορικής
  • Ανάληψη υπηρεσίας των εκπαιδευτικών ηλεκτρονικά - ψηφιακά απολυτήρια
  • Νηπιαγωγείο από τα 4 έτη καθολικά
  • Θα λειτουργήσουν τα διπλάσια πρότυπα-πειραματικά, θα λειτουργήσουν επίσης έξι νέα Πρότυπα ΕΠΑΛ
  • Ένταξη του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού από το δημοτικό
  • Νέος νόμος για την επαγγελματική εκπαίδευση

Πολλαπλό βιβλίο 

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το πολλαπλό βιβλίο θα εφαρμοσθεί από το το 2022-2023. Αφορά τη συγγραφή βιβλίων από εκδοτικούς οίκους, επιστημονικές ενώσεις κτλ. τα οποία αφού εγκριθούν, οι διδάσκοντες θα επιλέγουν τον Ιούνιο ποιο βιβλίο θα διδάξουν την επόμενη χρονιά και θα τυπώνονται ανάλογα αντίτυπα από τον Διόφαντο. 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα