Εντός των επόμενων ωρών θα ανακοινωθεί η τελική απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων, μετά τη νέα δεύτερη μαραθώνια συνεδρίαση της επιτροπής των επιστημόνων, παρουσία της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως.
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, το επικρατέστερο σενάριο είναι να ανοίξουν βρεφονηπιακοί σταθμοί, νηπιαγωγεία και δημοτικά σε μια εβδομάδα από σήμερα, δηλαδή στις 11 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Παιδείας έχει καταρτίσει ένα σχέδιο για μαζικά τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, με έμφαση στους μαθητές του Λυκείου, που θεωρείται ότι συμβάλλουν περισσότερο στην εξάπλωση του κορονοϊού.
Παράλληλα, εξετάζονται πρόσθετα μέτρα, όπως η προσέλευση των μαθητών σε διαφορετικές ζώνες ώρας, ώστε να αποφεύγονται οι συνθήκες συγχρωτισμού στα προαύλια. Επιπρόσθετα, η είσοδος των μαθητών θα γίνεται από διαφορετικές εισόδους, ενώ όλα τα σημεία πρόσβασης των σχολείων θα μένουν ανοικτά.
Μόσιαλος: Πρέπει να «παγώσει» η απόφαση
Παρόλα αυτά, ορισμένοι επιστήμονες έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους για το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων προτείνοντας ολιγοήμερη παράταση ώστε να μελετηθούν τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα, μετά τις γιορτές.
Ο καθηγητής Καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να «παγώσει» την απόφαση για άνοιγμα των σχολείων στις 11/1 εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα προκύψουν έως τις 10 του μήνα δείξουν επιβάρυνση.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Μόσιαλος υποστήριξε ότι «δεν θεωρείται τίποτα δεδομένο κατά την γνώμη μου. Η απόφαση υπάρχει ως δεδομένη φαντάζομαι με την προϋπόθεση ότι το lockdown που τώρα επεκτάθηκε θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα» είπε και διερωτήθηκε επιπρόσθετα ποιος μπορεί να πάρει απόφαση για άνοιγμα εάν αυτά δεν υπάρχουν.
«Δεν πιστεύω ότι κανείς μπορεί να πάρει τέτοια απόφαση με διαφορετικά δεδομένα. Προφανώς αυτή η εκτίμηση ότι είναι δεδομένο το άνοιγμα των σχολείων βασίζεται σε μια άλλη εκτίμηση ότι το lockdown, όπως έχει επιβληθεί θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι εάν δεν τα έχει δεν μπορεί να επιμένει κανείς σε μια πολιτική η οποία αντιβαίνει στο τι είναι καλό να γίνει.
Σαρηγιάννης: Πρέπει να ανοίξουν στις 25 Ιανουαρίου
Για το άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου και τις αποφάσεις της κυβέρνησης μίλησαν και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, και ο καθηγητής Γενετικής της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.
Ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης επιμένει ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν στις 25 Ιανουαρίου και όχι στις 11, με δεδομένο όπως ο ίδιος υπογραμμίζει ότι δεν θα ανοίξουν μόνο τα σχολεία. «Ο συνδυασμός λιανεμπορίου –click away και σχολείων είναι προβληματικός, θα δούμε αύξηση των κρουσμάτων αρχές Φεβρουαρίου» υποστηρίζει.
Ο κ. Σαρηγιάννης συμφωνεί με τον κ. Δερμιτζάκη πως είναι εύκολο να χαθεί ο έλεγχος και να έχουμε το κλείσιμο του Μαρτίου.
«Από την στιγμή που η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει τα σχολεία - που νομίζω πως είναι μια καλή απόφαση - , ό,τι περισσότερο μπορεί να κάνει πριν ανοίξουν τα σχολεία, νομίζω ότι θα βοηθούσε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μανώλης Δερμιτζάκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο «τα σχολεία είναι από τις ασφαλέστερες δραστηριότητες που έχουμε επομένως αν πρέπει να αποφασίσουμε να ανοίξουμε μία νομίζω τα σχολεία είναι η πιο σημαντική και λόγω ασφάλειας και λόγω συνεπειών από το να μην ανοίξουν».
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη