sarigiannis
Άνοιγμα των σχολείων προς το τέλος Ιανουαρίου «βλέπει» ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης

Για άνοιγμα των σχολείων προς το τέλος Ιανουαρίου μίλησε ο επικεφαλής του ερευνητικού κέντρου Ηρακλής και καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης

«Άμεσα η Αττική δεν κινδυνεύει να πάει στο “κόκκινο”, αλλά προς το τέλος του Γενάρη που θα ανοίξουν τα σχολεία υπάρχει αρνητική δυναμική στην Αττική, ενώ πρέπει να προσέξουμε και τα Φώτα» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.  

«Τα Χριστούγεννα και την επομένη είχαμε διπλασιασμό των ενεργών επαφών, είχαμε μια μείωση της εφαρμογής των μέτρων κατά τουλάχιστον 20% από τις 24 Δεκεμβρίου μέχρι και χθες, πρέπει να το προσέξουμε» άνέφερε.

Τέλος Φεβρουαρίου το τρίτο κύμα της πανδημίας

Με βάση τα παραπάνω, «αναμένουμε αύξηση κρουσμάτων, όχι δραματική, αλλά αναμένουμε», πρόσθεσε ο καθηγητής του ΑΠΘ.

Τέλος, εκτίμησε ότι το τρίτο κύμα θα έρθει τέλος Φεβρουαρίου. «Εξαρτάται από το πώς θα κάνουμε το άνοιγμα όχι το πότε» κατέληξε.    

paideia.jpg

Γκάγκα: Να ανοίξουν τα δημοτικά

Η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας και συντονίστρια Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του ΓΝΘΑ Σωτηρία, Μίνα Γκάγκα τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος των δημοτικών και των νηπιαγωγείων.

Μάλιστα, εξήγησε ότι τα παιδιά ούτε μεταδίδουν τη νόσο ούτε κολλάνε, αλλά πρέπει να έχουν καλή ψυχοκοινωνική ανάπτυξη.  

Η Μίνα Γκάγκα έκανε έκκληση για αυστηρή τήρηση των μέτρων, όπως μάσκες, αποστάσεις, και καλά αεριζόμενους χώρους.

Βασιλακόπουλος: Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν στις 20 Ιανουαρίου

Τα σχολεία πρέπει «να ανοίξουν γύρω στις 20 του μήνα, που θα έχουμε πλήρη εικόνα του τι κάναμε τις γιορτές», είπε ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Ο καθηγητής πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος υποστηριξε ότι δεν θα πρέπει να βιαστούμε να πάμε σε άνοιγμα σχολείων 8 ή 11 Γενάρη, αλλά «να ανοίξουν γύρω στις 20 του μήνα, που θα έχουμε πλήρη εικόνα του τι κάναμε τις γιορτές».

Γώγος: Άνοιγμα των δημοτικών στις 11 Ιανουαρίου

Ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος υπογράμμισε ότι είναι επιθυμία όλων να ανοίξουν τα σχολεία αλλά να είναι και ασφαλής αυτή η διαδικασία δηλαδή να υπάρχουν δεδομένα ότι όλα θα πάνε.

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι αν τα πράγματα δεν επιβαρυνθούν περαιτέρω και δεν υπάρχει αύξηση της κινητικότητας θα μπορούμε να δούμε τουλάχιστον άνοιγμα των δημοτικών από τις 11 Ιανουαρίου αλλά επειδή το άνοιγμα θα είναι οριζόντιο πρέπει να εξεταστούν και οι «δύσκολες» περιοχές π.χ Κοζάνη.

Λινού: Τα σχολεία να ανοίξουν τμηματικά

Για τα σχολεία η Αθηνά Λινού είπε ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση στην Αττική και όρισε προεξάρχουσας σημασίας τον αερισμό των κλειστών χώρων

«Είναι γερασμένο το εκπαιδευτικό σύστημα και χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Πρέπει να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία κι όχι με ενιαία τακτική. Θα πρέπει να ανοίξουν όσα έχουν λίγα παιδιά, όσα βρίσκονται σε περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο. Να μεγαλώσουν τα διαλείμματα και να αερίζονται για περισσότερη ώρα οι αίθουσες» επισήμανε.

Τέλος, είπε ότι «δεν ξέρουμε πόσα ακριβώς είναι τα κρούσματα και μπορεί να βρεθούμε προ μεγάλων εκπλήξεων. Πρέπει να γίνουν πολλά τεστ και να αποφασίσουμε τμηματικά».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τέλος τα παλιά διπλώματα: Τι αλλάζει για όλους τους οδηγούς

Διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Το ΦΕΚ με τα νέα πτυχία που «ξεκλειδώνουν» 10.000 μόνιμες θέσεις

Πανελλαδικές: Τι «έπεσε» το 2025 - Όλα τα θέματα στα ΓΕΛ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

παιδι μαθητης
Καταδίκη σε νηπιαγωγό που «έπνιξε» βρέφος - Το τύλιξε σε υπνόσακο και το κάλυψε με κουβέρτα
Η 23χρονη υπάλληλος βρεφονηπιακού σταθμού, Κίμπερλι Κούκσον, κρίθηκε ένοχη για ανθρωποκτονία από βαριά αμέλεια και καταδικάστηκε σε κάθειρξη τριών...
Καταδίκη σε νηπιαγωγό που «έπνιξε» βρέφος - Το τύλιξε σε υπνόσακο και το κάλυψε με κουβέρτα
δημογραφικο
Δημογραφική «ασφυξία» στην Ελλάδα: Διπλάσιοι οι θάνατοι από τις γεννήσεις το 2026
Η σταθερή υπεροχή των θανάτων έναντι των γεννήσεων λαμβάνει πλέον διαστάσεις κρίσης, πλήττοντας με ιδιαίτερη σφοδρότητα την ελληνική περιφέρεια
Δημογραφική «ασφυξία» στην Ελλάδα: Διπλάσιοι οι θάνατοι από τις γεννήσεις το 2026
χοτζογλου
Στο πειθαρχικό ξανά η Χρύσα Χοτζόγλου: Κάλεσμα για πανελλαδική απεργία στις 29 Απριλίου ενάντια στις διώξεις εκπαιδευτικών
Οι εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν επιχείρηση «βιομηχανίας διώξεων» από το Υπουργείο Παιδείας
Στο πειθαρχικό ξανά η Χρύσα Χοτζόγλου: Κάλεσμα για πανελλαδική απεργία στις 29 Απριλίου ενάντια στις διώξεις εκπαιδευτικών