Γράφει ο Αντώνης Κυπάρος, αναπληρωτής Καθηγητής Φυσιολογίας της Άσκησης στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Σερρών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
Η πρόσφατη αρνητική απόφαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ για την ίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας έρχεται σε συνέχεια παρόμοιων αρνητικών αποφάσεων/ψηφισμάτων Συγκλήτων άλλων πανεπιστημίων (ΓΠΑ, Πανεπιστήμιο Κρήτης, ΕΛΜΕΠΑ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ΠΑΝΤΕΙΟ).
Αυτές οι αρνητικές αποφάσεις και όσες ακόμη πιθανά ακολουθήσουν κατά το επόμενο χρονικό διάστημα από Συγκλήτους άλλων πανεπιστημίων φαίνεται ότι θορύβησαν την κυβέρνηση που βλέπει να θολώνει ακόμη περισσότερο το αφήγημά της, ότι δήθεν η πανεπιστημιακή κοινότητα συναινεί στην εγκαθίδρυση του ειδικού αστυνομικού σώματος εντός των Ιδρυμάτων.
Έτσι, ενόψει και της κατάθεσης της σχετικής ρύθμισης στη Βουλή, γίνεται συντονισμένη προσπάθεια μέσω του φιλοκυβερνητικού τύπου και των ΜΜΕ να εξωραϊστεί η πραγματικότητα και να προκληθεί σύγχυση στους πολίτες σχετικά με την αρνητική στάση της πανεπιστημιακής κοινότητας για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία.
Η ανάγνωση των αποφάσεων των Συγκλήτων από τον φιλοκυβερνητικό τύπο συχνά παρουσιάζεται με τρόπο διφορούμενο και παραπλανητικό, όπως αυτή εξυπηρετεί το αφήγημα της κυβέρνησης και τον τελικό στόχο. Μάλιστα συχνά οι ρόλοι μεταξύ κυβέρνησης και ΜΜΕ αντιστρέφονται και εναλλάσσονται, ώστε τα ΜΜΕ δίνουν τη γραμμή, τον τόνο, την κατεύθυνση, τη στρατηγική.
Πρόσφατο πρωτοσέλιδο έγκριτης εφημερίδας (Καθημερινή, 31-12-20), εγκαλεί με περισσή αμετροέπεια και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς τους Καθηγητές και τα Συλλογικά Όργανα Διοίκησης, ως ιδεοληπτικούς, φοβικούς, έχοντες αγκύλωση και ταμπού, επειδή υποστηρίζουν ότι η εγκατάσταση μόνιμης αστυνομικής δύναμης εντός των ιδρυμάτων είναι ασύμβατη με την κουλτούρα και το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων και μόνο ένταση και αναστάτωση θα προκαλέσει στην καθημερινότητα και την ειρήνη των Ιδρυμάτων.
Το συγκεκριμένο δημοσίευμα, ως εάν αυτό να εκφράζει την απόλυτη αλήθεια, αντί να ελέγχει την κυβέρνηση για την αντιδραστική απόφασή της να ιδρύσει Πανεπιστημιακή Αστυνομία πάρα την πλήρη αντίθεση της πανεπιστημιακής κοινότητας, προτρέπει την κυβέρνηση να προχωρήσει το σχέδιο, με εμφανή ανησυχία μήπως τελικά η κυβέρνηση υποχωρήσει στη θέληση των πανεπιστημίων να ορίζουν τα του οίκου τους στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου.
Όσο πλησιάζει ο χρόνος κατάθεσης και συζήτησης της σχετικής ρύθμισης στη Βουλή, θα πυκνώνουν τα δημοσιεύματα που θα καταφέρονται ενάντια στα πανεπιστήμια και τους Καθηγητές, ώστε να παρουσιαστούν στην κοινωνία ως μια συντεχνία, ενεργοποιώντας τον κοινωνικό αυτοματισμό. Η τακτική είναι γνωστή και δοκιμασμένη. Υπερπροβολή και μεγέθυνση μεμονωμένων παραβατικών περιστατικών, διαστρέβλωση της αλήθειας για δήθεν γενικευμένη εγκληματικότητα στα πανεπιστήμια, απαξίωση της γνώμης και της θέλησης της πανεπιστημιακής κοινότητας, συκοφάντηση των πανεπιστημίων.
Η εγκατάσταση Αστυνομικών Τμημάτων στα πανεπιστήμια είναι αντιδημοκρατική, αντιδραστική και αχρείαστη. Το υπάρχον νομικό πλαίσιο είναι απόλυτα επαρκές για την αντιμετώπιση τυχόν παραβατικών ενεργειών εντός των Ιδρυμάτων. Το πανεπιστημιακό άσυλο έχει καταργηθεί από την παρούσα κυβέρνηση το 2019. Η αστυνομία μπορεί να μπαινοβγαίνει εντός των χώρων των πανεπιστημίων, όταν η ίδια το κρίνει απαραίτητο, χωρίς προηγούμενη έγκριση από τη διοίκηση των πανεπιστημίων ή από κάποιον άλλο.
Η πανεπιστημιακή κοινότητα οφείλει να επιμείνει στην ανάδειξη της αυταρχικότητας και της καθ’ υπερβολής του μέτρου αυτού. Αποτελεί υποχρέωσή της να υπερασπιστεί την ακαδημαϊκή ελευθερία, τη συλλογική θέληση, την ατομική αξιοπρέπεια, την ανθρώπινη καθημερινότητα του προσωπικού των Ιδρυμάτων. Η διαλεκτική, το περιεχόμενο και το βάθος της δημοκρατίας που έχει διαμορφωθεί διαχρονικά εντός των πανεπιστημίων δεν αποτελεί δεισιδαιμονία και προκατάληψη, αλλά υπαρξιακή ανάγκη και ιερό ανθρώπινο δικαίωμα.
Θέλουμε και μπορούμε να ζήσουμε χωρίς ανθρωποφύλακες.
Αναφορές
Πανεπιστημιακή Αστυνομία: «Όχι» από τη Σύγκλητο του Γεωπονικού AlfaVita 13-12-20)
«Όχι» στην αστυνόμευση των ΑΕΙ, λέει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης (ΠΑΤΡΙΣ 18.12.20)
Αστυνομία ΑΕΙ-ΕΛΜΕΠΑ: «Αντισυνταγματική, έχουμε ήδη φύλαξη, όχι βία» (AlfaVita 22.12.20)
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Ομόφωνο «όχι» στην πανεπιστημιακή αστυνομία (AlfaVita 23.12.20)
Πάντειο: «Όχι» στην πανεπιστημιακή αστυνομία (AlfaVita 28.12.20)
Πανεπιστημιακή αστυνομία: Κατά τάσσεται η Σύγκλητος του ΑΠΘ (AlfaVita 30.12.20)
Κύριο Άρθρο. Αγκύλωση (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 31-12-20)
Λακασάς Απόστολος. Ταμπού για τους καθηγητές η αστυνομία στα ΑΕΙ (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 31-12-20)
https://www.kathimerini.gr/society/561212077/tampoy-gia-toys-kathigites-i-astynomia-sta-aei/
Λακασάς Απόστολος. Τα πρώτα ΑΕΙ με Ομάδα Προστασίας (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 2-1-21)
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη