Η εκπαιδευτική πραγματικότητα δεν είναι «μέσοι όροι»
Άρθρο του Θέμη Κοτσιφάκη για τις εξαγγελίες Κεραμέως και το άνοιγμα των σχολείων 

«Η λειτουργία των σχολικών μονάδων θα είναι με όλους τους μαθητές σε καθημερινή βάση – Εδώ θα ήθελα να τονίσω ότι ο μέσος όρος μαθητών ανά τάξη στην Επικράτεια είναι 17 μαθητές», δήλωσε η Υπουργός Παιδείας κα Κεραμέως στη συνέντευξη όπου ανακοίνωσε τα μέτρα που λαμβάνονται από την κυβέρνηση για το άνοιγμα των σχολείων το Σεπτέμβρη.

Είναι γνωστό όμως ότι η σχολική καθημερινότητα δεν έχει σχέση με το μαθηματικό μέσο όρο. Δυστυχώς είναι χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες όλων των βαθμίδων που θα πρέπει  να συνυπάρχουν σε στενές και ακατάλληλες σχολικές αίθουσες σε αριθμούς πολύ μεγαλύτερους από το μ.ο. Γιατί είναι γνωστό σε όλους, ότι υπάρχουν μικρές σχολικές μονάδες με μικρά τμήματα - κυρίως στην περιφέρεια, αλλά συγχρόνως στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου  εκπαιδεύεται η πλειονότητα του μαθητικού δυναμικού και υπάρχουν τα περισσότερα κρούσματα της πανδημίας, ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα είναι αρκετά μεγαλύτερος.

Τα επίσημα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι τα ¾ του μαθητικού δυναμικού της χώρας μας, σπουδάζουν σε τμήματα με αριθμό μαθητών από 18 έως 30. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 1 εκατομμύριο μαθητές και μαθήτριες σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση  βρίσκονται καθημερινά σε συνωστισμό και οι εκπαιδευτικοί θα αναρωτούνται καθημερινά πως θα διαχειριστούν την κατάσταση. Να επισημάνουμε ακόμα ότι περίπου 700.000 μαθητές και μαθήτριες σπουδάζουν σε τμήματα από 21 έως 30 μαθ./τμήμα.

Πίνακας

Από την ανάλυση των στοιχείων φαίνεται ότι στα Γυμνάσια και τα Γενικά Λύκεια παρατηρείται ότι το 92% των μαθητών-τριών των Γυμνασίων και το 91% των ΓΕΛ θα σπουδάζουν σε τμήματα μεγαλύτερα του Μ.Ο..

Μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται επίσης στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου υφίστανται και τα σοβαρότερα κτιριακά προβλήματα στα σχολικά κτίρια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της περιφέρειας Αττικής με 439.965 μαθητές στις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης από τους οποίους το 85% φοιτά σε τμήματα από 18-30 μαθητών.

Πίνακας

Η πανδημία έθεσε πλέον και υγειονομικά επιχειρήματα στα υπάρχοντα παιδαγωγικά αιτήματα για την αναγκαιότητα μείωσης του αριθμού μαθητών ανά τμήμα. Αντίθετα το Υπουργείο Παιδείας πρόσφατα αύξησε τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα από 22 στους 25 στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, καταργώντας τη σχετική νομοθεσία που θεσμοθετήθηκε το 2018. Η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος παιδείας σε υποδομές και προσωπικό είναι μια αδήριτη ανάγκη. Προϋποθέτει τη γενναία αύξηση των δημοσίων δαπανών και όχι άσκηση νεοφιλελεύθερων πολιτικών που αποδομούν το δημόσιο σχολείο και δυστυχώς έχει υιοθετήσει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 12/9

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

nina
Η Νουνού, βγαλμένη από κάδο σκουπιδιών που από χνουδωτή μπάλα, σε μέγεθος παλάμης, έγινε μια χνουδωτή αγκαλιά.
Είναι η ανόθευτη φύση, που μιλάει με τα μάτια, γελάει με την ουρά, διαισθάνεται τη χαρά πριν γίνει γέλιο, τους σεισμούς πριν τις καταρρεύσεις και την...
Η Νουνού, βγαλμένη από κάδο σκουπιδιών που από χνουδωτή μπάλα, σε μέγεθος παλάμης, έγινε μια χνουδωτή αγκαλιά.
platana
Μετά τον ξεσηκωμό των γονέων νίκη στο δημοτικό σχολείο Κολυμβαρίου – «Παραμένει 12θέσιο»
Ξαναγίνεται 12θέσιο το Δημοτικό Σχολείο Κολυμβαρίου – Πώς λύθηκε το πρόβλημα που οδήγησε γονείς σε κατάληψη
Μετά τον ξεσηκωμό των γονέων νίκη στο δημοτικό σχολείο Κολυμβαρίου – «Παραμένει 12θέσιο»
syntaksiouxoi.jpg
Δ. Μπούρλος: Γιατί αυξάνονται οι αιτήσεις συνταξιοδότησης
Η δυνατότητα συνταξιοδότησης με συνέχιση της εργασίας κυρίως στους ελεύθερους επαγγελματίες αναμφίβολα οδήγησε πολλούς ασφαλισμένους σε συνταξιοδότηση
Δ. Μπούρλος: Γιατί αυξάνονται οι αιτήσεις συνταξιοδότησης