Άρθρο του Θέμη Κοτσιφάκη για τις εξαγγελίες Κεραμέως και το άνοιγμα των σχολείων 

«Η λειτουργία των σχολικών μονάδων θα είναι με όλους τους μαθητές σε καθημερινή βάση – Εδώ θα ήθελα να τονίσω ότι ο μέσος όρος μαθητών ανά τάξη στην Επικράτεια είναι 17 μαθητές», δήλωσε η Υπουργός Παιδείας κα Κεραμέως στη συνέντευξη όπου ανακοίνωσε τα μέτρα που λαμβάνονται από την κυβέρνηση για το άνοιγμα των σχολείων το Σεπτέμβρη.

Είναι γνωστό όμως ότι η σχολική καθημερινότητα δεν έχει σχέση με το μαθηματικό μέσο όρο. Δυστυχώς είναι χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες όλων των βαθμίδων που θα πρέπει  να συνυπάρχουν σε στενές και ακατάλληλες σχολικές αίθουσες σε αριθμούς πολύ μεγαλύτερους από το μ.ο. Γιατί είναι γνωστό σε όλους, ότι υπάρχουν μικρές σχολικές μονάδες με μικρά τμήματα - κυρίως στην περιφέρεια, αλλά συγχρόνως στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου  εκπαιδεύεται η πλειονότητα του μαθητικού δυναμικού και υπάρχουν τα περισσότερα κρούσματα της πανδημίας, ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα είναι αρκετά μεγαλύτερος.

Τα επίσημα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι τα ¾ του μαθητικού δυναμικού της χώρας μας, σπουδάζουν σε τμήματα με αριθμό μαθητών από 18 έως 30. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 1 εκατομμύριο μαθητές και μαθήτριες σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση  βρίσκονται καθημερινά σε συνωστισμό και οι εκπαιδευτικοί θα αναρωτούνται καθημερινά πως θα διαχειριστούν την κατάσταση. Να επισημάνουμε ακόμα ότι περίπου 700.000 μαθητές και μαθήτριες σπουδάζουν σε τμήματα από 21 έως 30 μαθ./τμήμα.

Πίνακας

Από την ανάλυση των στοιχείων φαίνεται ότι στα Γυμνάσια και τα Γενικά Λύκεια παρατηρείται ότι το 92% των μαθητών-τριών των Γυμνασίων και το 91% των ΓΕΛ θα σπουδάζουν σε τμήματα μεγαλύτερα του Μ.Ο..

Μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται επίσης στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου υφίστανται και τα σοβαρότερα κτιριακά προβλήματα στα σχολικά κτίρια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της περιφέρειας Αττικής με 439.965 μαθητές στις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης από τους οποίους το 85% φοιτά σε τμήματα από 18-30 μαθητών.

Πίνακας

Η πανδημία έθεσε πλέον και υγειονομικά επιχειρήματα στα υπάρχοντα παιδαγωγικά αιτήματα για την αναγκαιότητα μείωσης του αριθμού μαθητών ανά τμήμα. Αντίθετα το Υπουργείο Παιδείας πρόσφατα αύξησε τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα από 22 στους 25 στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, καταργώντας τη σχετική νομοθεσία που θεσμοθετήθηκε το 2018. Η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος παιδείας σε υποδομές και προσωπικό είναι μια αδήριτη ανάγκη. Προϋποθέτει τη γενναία αύξηση των δημοσίων δαπανών και όχι άσκηση νεοφιλελεύθερων πολιτικών που αποδομούν το δημόσιο σχολείο και δυστυχώς έχει υιοθετήσει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πόσες μέρες μαθημάτων απομένουν στα Γυμνάσια και τα Λύκεια - Ο προγραμματισμός

Προκηρύξεις Εκπαιδευτικών: Προλάβετε 11 μόρια ΠΡΙΝ τις ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ  ΑΙΤΗΣΕΙΣ στον ΟΠΣΥΔ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 12 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα