ilias mosialos
Πώς θα γίνει η σταδιακή επαναλειτουργία των σχολείων - Τα πρωτόκολλα που ακολουθεί η Δανία και η Νορβηγία

Στις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας στάθηκε ο καθηγητής του London School of Economics και εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς Οργανισμούς Ηλίας Μόσιαλος, σχετικά με την εξέλιξη της επιδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

Μιλώντας σε ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ, σχετικά με την επαναλειτουργία των σχολείων στην Ελλάδα αρκέστηκε να δηλώσει πως στο επόμενο διάστημα θα εξεταστούν τα επιδημιολογικά δεδομένα στην χώρα αλλά και η επίπτωση του συγκεκριμένου μέτρου σε άλλες χώρες, όπως η Δανία και η Νορβηγία, και θα ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η όποια επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες θα γίνει με τήρηση συγκεκριμένων πρωτοκόλλων και τμηματικά. Ο καθηγητής έφερε το παράδειγμα της Νότιας Κορέας, όπου επέστρεψαν στις αίθουσες μόνο οι μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων. Αντίστοιχα, στη Δανία και στη Νορβηγία όπου επανήλθαν στις σχολικές αίθουσες οι μαθητές Δημοτικού και Νηπιαγωγείου, ωστόσο στις συγκεκριμένες χώρες δεν παρατηρείται το φαινόμενο της συγκατοίκησης με ηλικιωμένους ανθρώπους και τις συχνής επαφής των ηλικιωμένων με τα εγγόνια, όπως στην Ελλάδα. Άλλωστε, για τους μαθητές με γονείς που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, προβλέπεται η συνέχιση της εξ αποστάσεως διδασκαλίας.

Ο καθηγητής σημείωσε επίσης πως τηρούνται συγκεκριμένα πρωτόκολλα και κανόνες υγιεινής, καθώς η παράδοση μαθημάτων γίνεται κατά κύριο λόγο σε ανοιχτούς χώρους, οι σχολικές αίθουσες έχουν αναδιαταχθεί, ενώ οι μαθητές εισέρχονται στις σχολικές μονάδες από διαφορετικές εισόδους. Επίσης, τα τμήματα χωρίζονται σε μικρές ομάδες διδασκαλίας, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός.

Τα συγκεκριμένα μέτρα και το παράδειγμα των σκανδιναβικών χωρών μπορούν να αποτελέσουν ένα πείραγμα για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον Η. Μόσιαλο, ωστόσο οι συγκεκριμένες χώρες διαθέτουν πιο ισχυρά και πιο καλά χρηματοδοτημένα συστήματα υγείας. Επί παραδείγματι, η Νορβηγία διαθέτει εβδομαδιαίως 150.000 τεστ στους πολίτες, που θα αντιστοιχούσε σε 350.000 τεστ στην Ελλάδα, βάσει της αναλογίας των πληθυσμών.

Εν κατακλείδι, ο καθηγητής εξήγησε πως κάθε χώρα διαθέτει διαφορετικά μέσα και αποτελεί διαφορετικό παράδειγμα για την αντιμετώπιση της επιδημίας, τονίζοντας πως υπάρχουν παραδείγματα όπως αυτό της Σιγκαπούρης, όπου παρατηρήθηκε έξαρση μετά την πρώτη χαλάρωση των μέτρων, με αποτέλεσμα να τεθούν ξανά σε ισχύ οι αυστηροί περιορισμοί.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

nazi
«Γιαβόλ» – 4η έκδοση: Πώς ξεπλύθηκαν από το Ναζιστικό τους παρελθόν μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις
Προδημοσίευση από την εμπλουτισμένη νέα έκδοση του βιβλίου του Γιώργου Χαρβαλιά
«Γιαβόλ» – 4η έκδοση: Πώς ξεπλύθηκαν από το Ναζιστικό τους παρελθόν μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις
sklirinsi
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ενδείξεις της νόσου εμφανίζονται στο αίμα πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα
Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε ότι οι ασθενείς με αυτά τα αυτοαντισώματα είχαν αυξημένα επίπεδα νευροϊνιδίων χαμηλού μοριακού βάρους (Nfl), πρωτεϊνικά...
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ενδείξεις της νόσου εμφανίζονται στο αίμα πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα