Thumbnail
Γράφει ο Νικόλαος Αθανασόπουλος, εκπαιδευτικός Ειδικής Φυσικής Αγωγής στο ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. Πάτρας

2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Μία ημερομηνία που ορίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα για τον Αυτισμό έπειτα από απόφαση της γενικής συνέλευσης του Ο.Η.Ε.(ψήφισμα 62/139) στις 18 Δεκεμβρίου 2007.

Μία ημέρα για να ενημερώνει και να ευαισθητοποιεί κάθε χρονιά τον κόσμο σχετικά με το ΤΙ ΕΙΝΑΙ ο Αυτισμός, με το ΠΩΣ μπορούμε να κάνουμε την ζωή των ατόμων που βρίσκονται στο αυτιστικό φάσμα να έχει ποιότητα μα κυρίως αξιοπρέπεια.

Μία ημέρα για να μας υπενθυμίζει ότι ο αυτισμός είναι παντού γύρω μας, για να μας κινητοποιήσει από την αδράνεια της θεωρητικής προσέγγισης και από τα λόγια για ίσα δικαιώματα στην διαφορετικότητα.

Μία ημέρα για να κατανοήσουμε την δυσκολία που βιώνουν τα αυτιστικά άτομα λόγω των ελλειμμάτων στην κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία, λόγω της αδυναμίας τους να κατανοήσουν τον άλλον πέρα του εαυτού τους ή μαζί με τον εαυτό τους. Όλα αυτά έχουν ως συχνό αποτέλεσμα την  κοινωνική απομόνωση, εμπόδιο της συμμετοχής τους στην «κανονικότητα» του τυπικού πληθυσμού.

2 Απριλίου 2020

Σήμερα η ευαισθητοποίηση καθώς και η ενημέρωση, οι προγραμματισμένες δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα του Αυτισμού θα ανασταλούν λόγω της πανδημίας ,όπως πλέον ορίστηκε από τα αυξητικά νούμερα των κρουσμάτων με τον Κορωνοϊό covid-19.

Σήμερα, όπως και τις προηγούμενες ημέρες αλλά και για τις επόμενες που θα ακολουθήσουν η ενημέρωση γίνεται για να μάθουμε τα νέα κρούσματα παγκοσμίως, για να  κατανοήσουμε την επικινδυνότητα του ιού, για να λάβουμε γνώση πιθανών νέων περιοριστικών μέτρων της κυκλοφορίας μας, της ελευθερίας στην «κανονικότητας» μας. Ενημέρωση για να μας γίνει γνωστό πως ο ιός μπορεί να είναι παντού γύρω μας, για να ευαισθητοποιηθούμε απέναντι στους  άλλους, για να επιδείξουμε ατομική και κοινωνική ευθύνη. Υπενθύμιση για να  πειθαρχήσουμε στα δεδομένα της κοινωνικής απομόνωσης και να προσαρμοστούμε ίσως σε μια νέα τάξη κοινωνικών επαφών(ας μας καλωσορίσουμε σε μια αυτιστική προσομοίωση) μέχρι και αν επιστρέψουμε στην κανονικότητα μας.

Βέβαια μετά από κάθε πόλεμο τίποτα δεν είναι το ίδιο. Αρκεί να μάθουμε ποιος είναι ο πραγματικός εχθρός και να δούμε ποιος θα είναι ο πραγματικός νικητής.

Όλοι ευχόμαστε νικητής να είναι ο άνθρωπος και η «κανονικότητα» του να εξελιχθεί, με γνώμονα την εξέλιξη της ίδιας  παγκόσμιας ανθρωπότητας.

Να μια καλή ευκαιρία να αναρωτηθούμε Τι είναι ο άνθρωπος και κατ' επέκταση τι σημαίνει διαφορετικός όταν βλέπουμε τον ιό να προσβάλει αδιακρίτως όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Να μια καλή ευκαιρία να αναρωτηθούμε για το τι σημαίνει ποιότητα και αξιοπρέπεια στη ζωή μας.

Να μια καλή ευκαιρία να δούμε την αναγκαιότητα της κοινωνικής αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας για ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ(υποτίθεται αναρωτηθήκαμε πιο πριν για την διαφορετικότητα).

Να μια καλή ευκαιρία να δούμε τους κινδύνους μιας παρατεταμένης άμεσης κοινωνικής απομόνωσης (όχι η τεχνολογία δεν μπορεί να αντικαταστήσει την αγκαλιά, την χειραψία, το φιλί, τον ανθρώπινο αυθορμητισμό).

Να μια ευκαιρία λοιπόν σήμερα να βιώσουμε και να υποψιαστούμε στο ελάχιστο τις δυσκολίες που βιώνουν τα αυτιστικά άτομα. Να κατανοήσουμε την αναγκαιότητα της δικής τους «κανονικότητας»,της δικής τους ρουτίνας μέσα από εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα μάθησης, κατάρτισης, επαγγελματικής απασχόλησης. Γιατί είναι βέβαιο ότι πολλά άτομα με αυτισμό δεν θα επιδείξουν ποτέ τις ιδιαίτερες-ξεχωριστές ικανότητες τους, τα ταλέντα τους, είτε γιατί τα αγνοήσαμε, είτε γιατί δεν τα ενισχύσαμε, είτε γιατί ποτέ δεν καταλάβαμε.

Να μια ευκαιρία να βιώσουμε στο ελάχιστο την αβεβαιότητα τους για την σταθερότητα των δεδομένων. Να βιώσουμε την ανάγκη τους να γνωρίζουν από πριν για αλλαγές που θα ακολουθήσουν, για την ακριβή χρονική διάρκεια αυτών χωρίς νέες παρατάσεις. Να κατανοήσουμε τον πανικό και τις κρίσεις στις οποίες μπορούν να οδηγηθούν όταν όλα αλλάζουν ξαφνικά και απροειδοποίητα.

Να μια ευκαιρία να ενημερωθούμε βιωματικά για τον Αυτισμό.

Να μια καλή ευκαιρία για όσους σήμερα γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα του Αυτισμού να ενημερώσουν και αυτοί για τα δικά τους νούμερα. 1/60 του τυπικού πληθυσμό (1.66%).

Να ενημερώσουν ότι ο αυτισμός δεν είναι ασθένεια, δεν είναι μεταδοτικός.

Να ενημερώσουν ότι η πρώτη ύλη του φαρμάκου για τον ακόμα άλυτο γρίφο του γονιδιακού συνδυασμού στον Αυτισμό υπήρχε αρχέγονα και θα υπάρχει όσο εξελισσόμαστε σαν άνθρωποι μιας κοινωνίας χωρίς ανάγκη από εξουσίες που  καθοδηγούν την ελευθερία μας και την χειραγωγούν. Μιας κοινωνίας με γνώμονα τον άνθρωπο. Η Αγάπη είναι τούτη η πρώτη ύλη και αποτελεί το γιατρικό για πολλά που συμβαίνουν στον άνθρωπο. Άραγε θα υπάρξει ποτέ μια τέτοια κοινωνία;

Να μια ευκαιρία για όσους σήμερα γιορτάζουν την Παγκόσμια Ήμερα του Αυτισμού να πουν Αγαπήσετε τον Αυτισμό, μη τον φοβάστε.

Τι είναι Αυτισμός; Τι είναι Άνθρωπος;

Υ.Γ.

Ρώτησα ένα φίλο μου με αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας τι είναι ο νέος Κορωνοϊός και πήρα την παρακάτω απάντηση:

«Δεν με νοιάζει τι είναι. Ακόμα και αν μάθω θα γίνει η ζωή μου καλύτερη; Μένω σπίτι όμως γιατί φοβάμαι μήπως κολλήσω και πεθάνω γιατί ακόμα ψάχνω να βρω 2-3 κανονικούς φίλους για να έχω παρέα και να περνάω ωραία όπως όλοι σας. Και δεν θέλω να πεθάνουν ούτε αυτοί που μπορούν να γίνουν φίλοι μου. Έχω μάθει να είμαι μέσα στο σπίτι απομονωμένος».

Ας ευχηθούμε γρήγορα να επιστρέψουμε στην «κανονικότητα» μας με περισσότερη γνώση για τον Συν-άνθρωπο, για την Αγάπη και στις 2 Απριλίου 2021 να μιλήσουμε για τον Αυτισμό με γνώση και δράσεις.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ερασαμους
Erasmus+: Το 32ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Green Revolution the Best Solution»
Τα θέματα που διαπραγματεύτηκαν μαθητές και εκπαιδευτικοί αφορούσαν την περιβαλλοντική ρύπανση, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την κλιματική...
Erasmus+: Το 32ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Green Revolution the Best Solution»