Ο διεθνής γαστρονομικός οδηγός Taste Atlas ανακοίνωσε τη λίστα με τα κορυφαία τυριά του κόσμου για το έτος 2025/2026 και στην πρώτη θέση φιγουράρει… ένα ελληνικό προϊόν. Η Γραβιέρα Νάξου αναδείχθηκε το καλύτερο τυρί στον κόσμο, κατακτώντας την κορυφή χάρη στην ποιότητά της, την ιδιαίτερη γεύση της και την πιστότητα της παραδοσιακής παρασκευής της.
Η αξιολόγηση του Taste Atlas βασίζεται αποκλειστικά σε επαληθευμένες κριτικές χρηστών και στον εξειδικευμένο αλγόριθμο του οργανισμού, εξασφαλίζοντας μια κατάταξη που αντικατοπτρίζει πραγματικές γευστικές εμπειρίες από όλο τον κόσμο.
Τι ανέφερε το Taste Atlas
Σε σχετική ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του στο Instagram, ο οργανισμός σημειώνει: «Η γραβιέρα Νάξου, το διαχρονικό τυρί των Κυκλάδων που παρασκευάζεται κυρίως από αγελαδινό γάλα, με μια μικρή προσθήκη πρόβειου ή κατσικίσιου, ανακηρύχθηκε καλύτερο τυρί στον κόσμο για το 2025/26».
Η διάκριση αυτή έρχεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη διεθνή φήμη των ελληνικών ΠΟΠ προϊόντων, τα οποία τα τελευταία χρόνια καταγράφουν εντυπωσιακή άνοδο στον χώρο της γαστρονομίας.
Τα χαρακτηριστικά που κάνουν τη Γραβιέρα Νάξου μοναδική
Η Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ παράγεται είτε από 100% αγελαδινό γάλα είτε από μείγμα αγελαδινού με μικρή ποσότητα πρόβειου ή κατσικίσιου, διατηρώντας σταθερά υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Οργανοληπτικό προφίλ
Χρώμα: Ανοιχτόχρωμο, ομοιογενές, με μικρές διάσπαρτες οπές
Υφή: Συμπαγής, σκληρή αλλά ευκολοκόπητη
Γεύση: Δροσερή, ελαφρώς γλυκιά, απαλή
Άρωμα: Διακριτικό, με γήινες νότες
Η ποιότητά της οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ιδιαίτερο οικοσύστημα της Νάξου. Τα ζώα βόσκουν σε πλούσια, αρωματικά βοσκοτόπια, γεγονός που επηρεάζει άμεσα τη σύσταση του γάλακτος και κατ’ επέκταση το τελικό προϊόν.
Τεχνικά χαρακτηριστικά (ΠΟΠ)
Είδος: Σκληρό τυρί
Λιπαρά: Τουλάχιστον 40%
Υγρασία: Έως 38%
Ωρίμανση: Συνήθως 3–6 μήνες
Η τεχνική της ωρίμανσης προσδίδει στη γραβιέρα το χαρακτηριστικό «γεμάτο» προφίλ που την κατατάσσει στα κορυφαία τυριά της Μεσογείου.
Η νέα διεθνής διάκριση της Γραβιέρας Νάξου επιβεβαιώνει αυτό που οι Έλληνες γνωρίζουν χρόνια: ότι πρόκειται για ένα τυρί υψηλής ποιότητας, με ξεχωριστό χαρακτήρα και βαθιές ρίζες στην τοπική παράδοση. Το γεγονός ότι κατατάχθηκε από το Taste Atlas ως «καλύτερο τυρί στον κόσμο» για το 2025/26 έρχεται να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της ελληνικής γαστρονομίας στον παγκόσμιο χάρτη.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Έκτακτο επίδομα έως 1.700 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα
Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 6/12
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ
Μαρία Δούση