ειδικη αγωγή
Η 3η Δεκεμβρίου μας υπενθυμίζει πως η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί και το δημόσιο σχολείο να αποτελέσει το βασικό χώρο αποδοχής της διαφορετικότητας, όπου οι μαθητές αποκτούν δεξιότητες ενσυναίσθησης και κοινωνικής συνείδησης
Η 3η Δεκεμβρίου έχει θεσπιστεί από τον ΟΗΕ ως η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρώπων με Αναπηρία, στοχεύοντας στην ανάδειξη των δικαιωμάτων των ΑμεΑ, αλλά και των περιορισμών που υφίστανται σε σημαντικές πτυχές της κοινωνικής ζωής.
 
Η ευρωπαϊκή οικονομική κρίση και τα προγράμματα λιτότητας επέφεραν αυξημένο κίνδυνο φτώχειας, κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους, απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και αύξηση της ανεργίας. Παράλληλα, τα κοινωνικά δικαιώματα αμφισβητήθηκαν, με το φαινόμενο να καταγράφεται έντονα στην ευάλωτη κοινωνική ομάδα των ανθρώπων με αναπηρία.
 
Ειδικότερα τα παιδιά με κάποια μορφής αναπηρία και οι οικογένειες τους, επλήγησαν διπλά από την κρίση, βίωσαν τη χειρότερη μεταπολεμική ανθρωπιστική κρίση και οδηγήθηκαν στον κοινωνικό αποκλεισμό, τη φτώχεια, την κοινωνική και βιολογική εξόντωση. Από το 2015 και έπειτα, μια σειρά από πολιτικές επιχείρησαν να αντιστρέψουν την κατάσταση, προωθώντας την ευημερία και την ισότιμη συμμετοχή των ΑμεΑ. 
 
Πιο συγκεκριμένα, η 3η Δεκεμβρίου 2019 βρίσκει την εκπαίδευση των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες αναβαθμισμένη και με την πλειοψηφία των παιδιών εντός της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Η εκπαιδευτική πολιτική των προηγούμενων χρόνων είχε ως στόχο τη στήριξη, τη στελέχωση και την επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου της Ειδικής Αγωγής & Εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο αυτό, ιδρύθηκαν νέα σχολεία και νέα τμήματα ένταξης στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, διπλασιάστηκε ο αριθμός προσλήψεων εκπαιδευτικών και ειδικού και βοηθητικού προσωπικού, δρομολογήθηκαν 4.500 μόνιμες προσλήψεις, ιδρύθηκε νέος τύπος σχολείου (ΕΝΕΓΥ-Λ), καλύφθηκαν οι ανάγκες σε "παράλληλη στήριξη" και θεσμοθετήθηκε η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή, παρέχοντας δυνατότητες πρώιμης ιατροπαιδαγωγικής παρέμβασης. 
 
Η 3η Δεκεμβρίου μας υπενθυμίζει πως αυτή η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί και το δημόσιο σχολείο να αποτελέσει το βασικό χώρο αποδοχής της διαφορετικότητας, όπου οι μαθητές αποκτούν δεξιότητες ενσυναίσθησης και κοινωνικής συνείδησης. Παράλληλα, οι μαθητές με αναπηρία ή/και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες απολαμβάνουν το αγαθό της παιδείας, εκφράζουν τη γνώμη τους, διεκδικούν, συμμετέχουν και προετοιμάζονται για την ομαλή μετάβασή τους και την ένταξή τους σε μια δημοκρατική κοινωνία, δίχως αποκλεισμούς και διακρίσεις.
 
Μερόπη Τζούφη
αναπλ. τομεάρχης Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ
βουλευτής Ιωαννίνων
Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Διορισμοί Εκπαιδευτικών: Όλα τα ονόματα εδώ

Αιτήσεις για το ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ 1000 ευρώ σε 80000 ανέργους ΕΔΩ

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Αυτό το σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Οι τρεις "άσσοι" της Νίκης Κεραμέως τη νέα σχολική χρονιά: Σφίγγει τη θηλιά στους εκπαιδευτικούς
Πού οδηγούν η εφαρμογή της τράπεζας θεμάτων στην Γ’ Λυκείου, η ελληνική PISA και η αξιολόγηση δασκάλων και καθηγητών που προωθεί το υπουργείο...
Οι τρεις "άσσοι" της Νίκης Κεραμέως τη νέα σχολική χρονιά: Σφίγγει τη θηλιά στους εκπαιδευτικούς
mpimpilas
Εκκλησιαστική ιστοσελίδα μηνύει τον Μπιμπίλα για «προσβολή» της Παναγίας!

Μια ανάρτηση του Σπύρου Μπιμπίλα, με μια μετανάστρια που κρατάει ένα μωρό, ενόχλησε το ekklisiaonline.gr που αποφάσισε να κινηθεί νομικά εναντίον...

Εκκλησιαστική ιστοσελίδα μηνύει τον Μπιμπίλα για «προσβολή» της Παναγίας!