Οι πανελλήνιες εξετάσεις αποτελούν μία διαδικασία η οποία δημιουργεί αισθήματα άγχους και νευρικότητας στους περισσότερους εφήβους. Οι νέοι ανησυχούν ιδιαίτερα για τη διαδικασία της εξέτασης και σκέφτονται πως εάν αποτύχουν θα απογοητεύσουν τους γονείς του καθώς δεν θα έχουν κατορθώσει να ανταποκριθούν στις προσδοκίες τους.
Γιατί οι νέοι αγχώνονται τόσο πολύ με τις πανελλήνιες εξετάσεις;
Στην κοινωνία που ζούμε, τα παιδιά μεγαλώνουν με την αντίληψη ότι πρέπει να εισαχθούν οπωσδήποτε σε κάποια σχολή ΑΕΙ ή ΤΕΙ ώστε να θεωρούνται επιτυχημένοι άνθρωποι. Παρατηρείται να αναπαράγονται στερεοτυπικές αντιλήψεις αναφορικά με κάποια «πετυχημένα» επαγγέλματα. Επιπλέον οι γονείς πολλές φορές είναι αρκετά πιεστικοί σχετικά με τις εξετάσεις και αυτό πολλές φορές δημιουργεί περισσότερο άγχος στους νέους. Ταυτίζονται με τα παιδιά και θεωρούν και δική τους μια ενδεχόμενη επιτυχία ή αποτυχία αυτών, γεγονός που εντείνει περαιτέρω το άγχος. Επιπλέον, η τάση για σύγκριση με τους υπόλοιπους κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα.
Το άγχος πέρα από την ψυχολογική πίεση που προκαλεί έχει και σωματικές προεκτάσεις και για αυτό είναι σημαντικό να δοθούν κατευθυντήριες γραμμές για την αντιμετώπιση του.
Tips για διαχείριση άγχους προς τα παιδιά:
• Προσοχή στη διατροφή σας. Να αποφύγετε την καφεΐνη και τα λιπαρά
• Ασχοληθείτε με δραστηριότητες που σας ευχαριστούν και σας χαλαρώνουν.
• Κάντε διαλείμματα κατά τη διάρκεια της μελέτης.
• Οργανώστε όσο μπορείτε καλύτερα την ύλη για διάβασμα
• Φροντίστε να κοιμάστε καλά
• Αντικαταστήστε τις αρνητικές σκέψεις με θετικές (π.χ. αντί για φράσεις "θα γράψω χάλια", "δεν θα θυμάμαι τίποτα από όσα έχω διαβάσει", κάντε δηλώσεις με θετικό περιεχόμενο όπως "πιστεύω σε μένα", "έχω προετοιμαστεί κατάλληλα".
• Αποφύγετε τις επαναλήψεις της τελευταίας στιγμής.
• Μη μπαίνετε στη διαδικασία να συζητάτε τελευταία στιγμή με άλλους τι γνωρίζετε καλά και τι όχι.
• Εάν νιώσετε πολύ άγχος, πάρτε βαθιές αναπνοές.
• Φροντίστε να απαντήσετε πρώτα στα θέματα που γνωρίζετε καλύτερα.
• Ξαναδιαβάστε τις απαντήσεις που έχετε δώσει άλλη μια φορά εφόσον υπάρχει αυτή η δυνατότητα χρονικά
Στρατηγικές χειρισμού προς τους γονείς είναι οι ακόλουθες:
• Καλό είναι να προετοιμάσουν τον έφηβο για κάθε ενδεχόμενο. Πρέπει να κάνουν σαφές ότι και η αποτυχία είναι μέρος της ζωής και ότι αν κάποιος δεν τα πήγε μια φορά καλά στη ζωή του αυτό δε σημαίνει πως θα τα πηγαίνει πάντα χάλια. Δεν υπάρχει λόγος να ντρέπονται τα παιδιά αν δεν τα πάνε καλά γιατί πολύ απλά κανείς δεν είναι τέλειος. Επιπλέον αξίζει να αναφέρουν ότι υπάρχουν και άλλες λύσεις για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.
• Οι γονείς θα πρέπει να εξασφαλίσουν ένα ήρεμο περιβάλλον την περίοδο της προετοιμασίας των παιδιών για τις εξετάσεις, με όπλα τους την υπομονή και την αγάπη. Είναι μία δύσκολη περίοδος που οι περισσότεροι έχουμε περάσει και πρέπει να είμαστε δίπλα στα παιδιά μας.
• Οι γονείς θα πρέπει να είναι υποστηριχτικοί και να δίνουν κουράγιο και δύναμη στα παιδιά τους. Δεν είναι βοηθητικό για το παιδί να λέμε "σιγά τώρα μην αγχώνεσαι, δε χάθηκε και ο κόσμος". Μην ξεχνάτε ότι το άγχος που νιώθει το παιδί, δεν είναι επιλογή του και έτσι δεν μπορεί να το ελέγξει. Γι αυτό θα πρέπει να αποδεχόμαστε αυτό που νιώθει, να έχουμε ανοιχτή επικοινωνία μαζί του και να ανατρέχουμε σε επιτυχίες του στο παρελθόν, βασισμένοι πάντα σε ρεαλιστικά γεγονότα, προκειμένου να του τονώσουμε την αυτοπεποίθηση του.
Μην ξεχνάτε ότι οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι μια διαδικασία η οποία χαρίζει σημαντικά εφόδια στον επιτυχόντα αλλά σε καμία περίπτωση δεν καθορίζουν τη ζωή, το μέλλον και την επαγγελματική εξέλιξη των εφήβων.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη