Thumbnail
Ψήφισμα

Ψήφισμα

Ιστορία Τέχνης και Αισθητική Παιδεία στο Νέο Λύκειο

Την ώρα που η κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, την οποία έχει προσυπογράψει και η Ελλάδα, προβλέπει την αύξηση των ωρών που αφιερώνονται στην εκπαίδευση σε θέματα τέχνης και πολιτισμού, και παρότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες η καλλιτεχνική παιδεία ήδη προσφέρεται στους μαθητές μέχρι τα 18 τους χρόνια, η Ελλάδα κινήθηκε προς την αντίθετη κατεύθυνση και προχώρησε στον αποκλεισμό από το Νέο Λύκειο των ελάχιστων μαθημάτων τέχνης που είχαν απομείνει στο Λύκειο, προβλέποντας μονάχα ένα δίωρο επιλογής Καλλιτεχνικής Παιδείας -Εικαστικών/ Μουσικής/ Θεατρολογίας- στην Α’ Λυκείου, (με θεωρητικό κυρίως προσανατολισμό και τρόπο εξέτασης).

Έτσι, με τον νόμο 4186/2013 ‘Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και λοιπές διατάξεις’ (ΦΕΚ 193Α/17.9.2013) καταργήθηκαν τα μαθήματα επιλογής Ελευθέρου και Γραμμικού Σχεδίου στην Β’ Λυκείου και Ιστορίας Τέχνης στην Γ’ Λυκείου. Επειδή τα μαθήματα του Ελευθέρου και του Γραμμικού Σχεδίου είναι πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα που απαιτούνται για την εισαγωγή των υποψηφίων σε πλήθος σχολών Γ/μιας εκπ/σης, και υπό την πίεση της γενικής κατακραυγής, η κυβέρνηση επανεισήγαγε την –υπό όρους- διδασκαλία του Ελεύθερου και του Γραμμικού Σχεδίου, με την τροπολογία με τίτλο ‘Ρύθμιση θεμάτων διάρθρωσης εκπ/κών προγραμμάτων και απολυτηρίων εξετάσεων’ (ά.1, παρ. 3) η οποία κατατέθηκε στη Βουλή στις 6.11.2014, συζητείται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και πρόκειται να προωθηθεί για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής. 

Στην τροπολογία αυτήν, όμως, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για επαναφορά του μαθήματος της Ιστορίας της Τέχνης, που αποτελούσε μάθημα επιλογής στην Γ’ Λυκείου. 

Ας σημειωθεί ότι ούτως ή άλλως τα μαθήματα Ιστορίας Τέχνης και Σχεδίου ήταν τα μόνα που προσφέρονταν μόνο ως μαθήματα επιλογής (δεν υπήρχαν, δηλαδή, σε καμία τάξη ως μαθήματα κορμού, όπως θα έπρεπε). 

Μέσα στη θύελλα αντιδράσεων που προκαλεί η εν λόγω τροπολογία, με την κατάργηση ή τον περιορισμό άλλων μαθημάτων, όπως η Χημεία και η Λογοτεχνία, το θέμα της κατάργησης της Ιστορίας της Τέχνης κινδυνεύει να ξεχαστεί. 

Είναι προφανές πως στην Ελλάδα του μνημονίου, εάν το μάθημα της Ιστορίας της Τέχνης δεν περιληφθεί στις προωθούμενες ρυθμίσεις, θα καταργηθεί οριστικά. 

Παρακαλούμε να υπογράψετε και να διαδώσετε αυτό το ψήφισμα για να αποτρέψουμε, έστω και στην ύστατη στιγμή, την οριστική κατάργηση του μαθήματος της Ιστορίας της Τέχνης.


Με βάση την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για την εκπαίδευση και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα, η «πολιτισμική συνείδηση και έκφραση» αποτελεί μία από τις οκτώ βασικές ικανότητες που είναι αναγκαίες για την προσωπική ολοκλήρωση, την ενεργή ιδιότητα του πολίτη, την κοινωνική ένταξη και την απασχολησιμότητα σε μια κοινωνία της γνώσης. 

Σύμφωνα με το σκεπτικό όλων των σχετικών αποφάσεων και εκθέσεων αναγνωρίζεται ο κομβικός ρόλος της καλλιτεχνικής παιδείας για την ολιστική ανάπτυξη των νεαρών ατόμων, την διάπλαση της ατομικής και συλλογικής ταυτότητας καθώς και για την αφομοίωση και μετουσίωση της γνώσης που συνδέεται με κάθε γνωστικό αντικείμενο. 

Σύμφωνα, άλλωστε, με το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις Καλλιτεχνικές Σπουδές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η καλλιτεχνική εκπαίδευση θα πρέπει να αποτελεί υποχρεωτική συνιστώσα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε όλες τις σχολικές βαθμίδες, και τα σχετικά μαθήματα θα πρέπει να προσφέρονται σε όλες τις ηλικίες. 

Στην Ελλάδα, όπου ο πολιτισμός αποτελεί κεφάλαιο της χώρας, θα περίμενε κανείς να αντιλαμβάνονται οι κυβερνώντες την σημασία της διδασκαλίας των Καλλιτεχνικών Μαθημάτων και της Ιστορίας της Τέχνης και να την συμπεριλαμβάνουν στο στρατηγικό τους σχέδιο για το μέλλον. 

Πώς θα μπορούσε ένας λαός να αγαπήσει και να προστατεύσει μία εθνική και ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά την οποία δεν γνωρίζει ή δεν κατανοεί; Πώς θα μπορούσαν να επιβιώσουν πολιτιστικοί θεσμοί σε μία κοινωνία πολιτών χωρίς επαρκή Αισθητική Παιδεία; 

Άλλωστε, ζούμε στην εποχή της εικόνας και ο οπτικός γραμματισμός αποτελεί πλέον αναγκαίο εφόδιο. Η Αισθητική Παιδεία και η Ιστορία Τέχνης εξοπλίζουν τους μαθητές με εργαλεία ανάλυσης και ερμηνείας σύγχρονων και παλαιότερων εικόνων. Η κατάργηση της Ιστορίας της Τέχνης στερεί τους μαθητές από τις οπτικές και ερμηνευτικές δεξιότητες που είναι όλο και περισσότερο απαραίτητες στον σύγχρονο κόσμο. 

Ζητούμε να περιληφθεί το μάθημα της Ιστορίας της Τέχνης, τουλάχιστον ως μάθημα επιλογής, στην προωθούμενη τροπολογία με την οποία επανέρχονται στο Νέο Λύκειο τα υπόλοιπα καταργηθέντα εικαστικά μαθήματα επιλογής (Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο). Η επαναφορά θα πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο –στην κατάλληλη τάξη και με τους κατάλληλους όρους- που να επιτρέπει στους μαθητές να επιλέγουν τόσο το Σχέδιο όσο και την Ιστορία της Τέχνης, όπως συνέβαινε μέχρι το 2013-2014. 

Ζητούμε επίσης από τον υπουργό να τηρήσει τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της χώρας και να προχωρήσει στην ενίσχυση των μαθημάτων Αισθητικής Παιδείας στο Νέο Λύκειο, ώστε να έχουν οι μαθητές όλων των ηλικιών την δυνατότητα να παρακολουθούν μαθήματα Τέχνης, όπως ήδη συμβαίνει στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Sign the petition- Υπογράψτε το ψήφισμα

http://www.gopetition.com/petitions/%CE%B9%CF%83%CF%84%CE


Ισμήνη Σακελλαριάδη, ΠΕ08

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

molivi221020181021.jpg
Αγωνιστική Παρέμβαση ν. Ηρακλείου: Κριτική στις γραφειοκρατικές παρατάξεις της ΕΛΜΕ
Σφοδρή κριτική στις παρατάξεις Εκπαιδευτική Προοπτική/ΣΥΝΕΚ και ΠΕΚ/ΠΑΣΚ για την απονεύρωση της δράσης της ΕΛ.ΜΕ.
Αγωνιστική Παρέμβαση ν. Ηρακλείου: Κριτική στις γραφειοκρατικές παρατάξεις της ΕΛΜΕ
ekpaideutikoi
Πανελλήνιος Σύλλογος ΔΕ Ειδικής αγωγής: Δωρεά στο ΕΕΕΕΚ Καλλιθέας
Δωρεά από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ειδικής Αγωγής Μονίμων Εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής στο ΕΕΕΕΚ Καλλιθέας
Πανελλήνιος Σύλλογος ΔΕ Ειδικής αγωγής: Δωρεά στο ΕΕΕΕΚ Καλλιθέας