Από το Καρπενήσι, όπου βρέθηκε για περιοδεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να στείλει μήνυμα περί «καθαρών λογαριασμών» για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ανακοινώνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να «πάρει τα λεφτά πίσω από τους κλέφτες».
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «πρώτοι ζητήσαμε εξεταστική, όχι μόνο για να αποδοθούν ευθύνες, αλλά και για να δούμε πώς θα γίνουμε καλύτεροι», προσθέτοντας πως στόχος είναι να αξιοποιηθούν οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις «προς όφελος των πραγματικών αγροτών».
Αναφορά στο κλίμα πόλωσης, με κάλεσμα για ψυχραιμία
Ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας το γενικό πολιτικό τοπίο, επιχείρησε να κρατήσει αποστάσεις από την έντονη αντιπαράθεση των ημερών, λέγοντας πως, «σε μια Δημοκρατία επιβάλλεται να διαφωνούμε, αλλά δεν μπορούμε να βλέπουμε τον πολιτικό μας αντίπαλο ως εχθρό που θέλουμε να εξολοθρεύσουμε».

Ωστόσο, αυτή η έκκληση για ήπιους τόνους φαντάζει τουλάχιστον αντιφατική, ειδικά από έναν πρωθυπουργό του οποίου η κυβέρνηση έχει –ουκ ολίγες φορές– χρησιμοποιήσει τη ρητορική της «κανονικότητας» για να απονομιμοποιήσει την αντίθετη άποψη.
Σήμερα αναμένεται η πρόταση για εξεταστική επιτροπή
Εντός της ημέρας, η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να καταθέσει επίσημα τη πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή, με αντικείμενο τη διερεύνηση χρόνιων παθογενειών του ΟΠΕΚΕΠΕ, ξεκινώντας από το 1998.
Η κίνηση αυτή έρχεται σε μια περίοδο που το κυβερνητικό αφήγημα για διαφάνεια δοκιμάζεται, καθώς οι υποθέσεις κακοδιαχείρισης συνεχίζουν να απασχολούν την επικαιρότητα.
Τρία επίπεδα «καθαρίσματος» προαναγγέλλει η κυβέρνηση
Η κυβερνητική πρωτοβουλία περιλαμβάνει:
Την ενσωμάτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, ώστε να ενισχυθεί ο μηχανισμός ελέγχου και πληρωμών
Σαρωτικούς ελέγχους από τη νεοσύστατη task force, με στόχο την ανάκτηση παράνομων ενισχύσεων
Εξεταστική επιτροπή στη Βουλή για πλήρη διερεύνηση πολιτικών ευθυνών και θεσμικών στρεβλώσεων
Το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζει ότι η πρόταση κινείται «σε αυστηρά θεσμική κατεύθυνση» και στοχεύει στον εξορθολογισμό του συστήματος επιδοτήσεων, που για δεκαετίες λειτούργησε με αδιαφάνεια και έλλειψη λογοδοσίας.
Εντός και η ΝΔ στο μικροσκόπιο της εξεταστικής – ή μήπως όχι;
Κυβερνητικά στελέχη σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν ότι η έρευνα δε θα εξαιρέσει ούτε τη δική τους περίοδο διακυβέρνησης, ωστόσο η εμπειρία των προηγούμενων εξεταστικών δημιουργεί επιφυλάξεις για το πόσο βαθιά θα φτάσει πραγματικά το μαχαίρι.
Σύμφωνα με τους ίδιους, η χώρα έχει πληρώσει πάνω από 2,7 δισ. ευρώ τα τελευταία 30 χρόνια λόγω κακοδιαχείρισης στο σύστημα επιδοτήσεων, και δηλώνουν ότι θα κληθούν δεκάδες μάρτυρες.
Περί συγκάλυψης και «τεχνικής λύσης» - Τελικά, ποιοι είναι οι «κλέφτες»;
Απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για συγκάλυψη, κύκλοι της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι το περιεχόμενο της δικογραφίας που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή δεν περιγράφει αξιόποινες πράξεις. Αντίθετα, μιλούν για τεχνικά προβλήματα, παραλείψεις και ευθύνες «που αφορούν πολλούς και όχι μόνο τη σημερινή κυβέρνηση».
Όμως, η προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανιστεί ως θεσμικός τιμητής, όταν έχει κι εκείνη διαχειριστεί το σύστημα επί σειρά ετών, αφήνει –αν μη τι άλλο– μια σκιά αμφιβολίας.
Η φράση του πρωθυπουργού «θα πάρουμε τα λεφτά πίσω από τους κλέφτες» έχει μεν τη δύναμη του λαϊκιστικού συνθήματος, αλλά η ουσία βρίσκεται αλλού: Θα αποδοθούν πραγματικές ευθύνες ή θα αρκεστούμε σε εντυπώσεις; Θα υπάρξει πολιτικό κόστος για όλους ή απλώς συμβολικές κινήσεις;
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Αυτά είναι τα ελληνικά επώνυμα που προέρχονται από αλβανικές λέξεις
Αλλαγές στο ωράριο εκπαιδευτικών από 1/9/2025: Ποιοι θα διδάσκουν λιγότερες ώρες
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ