Η τραγωδία που εκτυλίσσεται στη Γάζα δεν άφησε αδιάφορη την ελληνική κοινωνία, ούτε και την πολιτική σκηνή. Οι εικόνες από τη φρίκη του πολέμου και οι καταγγελίες για γενοκτονική δράση του Ισραήλ συγκλόνισαν την κοινή γνώμη και πυροδότησαν μια έντονη κοινωνική και πολιτική αντίδραση. Το ζήτημα ξεπέρασε τα όρια των κοινωνικών δικτύων και των διαδηλώσεων, μεταφέροντας την πίεση στο εσωτερικό της πολιτικής σφαίρας. Για πρώτη φορά μετά από καιρό, η προοδευτική αντιπολίτευση εμφανίστηκε ενιαία και πολιτικά συντονισμένη, εκπέμποντας σαφές μήνυμα: η Ελλάδα δεν μπορεί να τηρεί ουδέτερη στάση απέναντι σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ούτε να σιωπά μπροστά στους αυτουργούς τους.
Από την ηθική στάση στην πολιτική σύγκλιση
Σε αυτό το σκηνικό, διαμορφώθηκε μια άτυπη αλλά ουσιαστική πολιτική συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων της προοδευτικής πτέρυγας, από το ΚΚΕ και τη Νέα Αριστερά, μέχρι τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Η αρχή έγινε με την επιστολή του Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος κάλεσε σε κοινές πρωτοβουλίες για την ανάδειξη της παλαιστινιακής τραγωδίας. Ακολούθησαν στοχευμένες πολιτικές κινήσεις: ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε την πρόσκληση του Μαχμούντ Αμπάς στο ελληνικό Κοινοβούλιο, το ΠΑΣΟΚ συνέδεσε τις εξελίξεις με το Κυπριακό, ενώ η Νέα Αριστερά ζήτησε την αναστολή της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας–Ισραήλ. Αν και διαφορετικές στη μορφή, οι παρεμβάσεις αυτές διαμορφώνουν έναν κοινό αξιακό άξονα δράσης.
Κυβέρνηση σε αναγκαστική υποχώρηση
Αυτό που προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν η στάση της κυβέρνησης. Το Μέγαρο Μαξίμου, που αρχικά υιοθέτησε μια διακριτική σιωπή απέναντι στις ενέργειες της κυβέρνησης Νετανιάχου, υποχρεώθηκε σταδιακά σε διπλωματική αναδίπλωση. Η πίεση από το εσωτερικό και η διεθνής αποδοκιμασία μετέβαλαν τη ρητορική της κυβέρνησης, η οποία πλέον μιλά για «κατάπαυση του πυρός» και «σεβασμό του διεθνούς δικαίου». Η μεταστροφή αυτή δεν είναι αμελητέα, καθώς έρχεται σε αντίθεση με τη στρατηγική ελληνοϊσραηλινή συμμαχία των τελευταίων ετών, ιδιαίτερα στους τομείς της άμυνας και της ενέργειας.
Η πολιτική δυναμική που γεννά η κρίση
Το ζήτημα της Γάζας ανέδειξε όχι μόνο μια σημαντική ηθική και ανθρωπιστική πρόκληση, αλλά και τη δυνατότητα πολιτικής συνεννόησης στον χώρο της αντιπολίτευσης. Η σύγκλιση αυτή, αν και δεν συνιστά ακόμα πολιτική συμμαχία, στέλνει σαφές μήνυμα: απέναντι σε μια εξωτερική πολιτική που συχνά υπαγορεύεται από στενά γεωπολιτικά συμφέροντα, υπάρχει πεδίο για αρθρωμένη, αξιακά θεμελιωμένη αντιπρόταση. Η Γάζα λειτούργησε ως καταλύτης – όχι μόνο για να εκτεθεί η πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και για να δοκιμαστούν οι δυνατότητες μιας πιο συγκροτημένης, προοδευτικής παρέμβασης στο δημόσιο διάλογο.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 47.000 υποψήφιους ως 26/5 με τις λύσεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 26/05
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ