Πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων που είχαν την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών την περίοδο 2016 έως και την πολύνεκρη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη.
Το αίτημα, που υπογράφεται από το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος (33 βουλευτές), επικεντρώνεται στο κακούργημα της διατάραξης της ασφάλειας συγκοινωνιών (άρθρο 291 Π.Κ.), το οποίο, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, ενδέχεται να τελέστηκε από πρώην υπουργούς και υφυπουργούς δύο διαφορετικών κυβερνήσεων, με πράξεις ή παραλείψεις τους που σχετίζονται με την ασφάλεια των σιδηροδρόμων.
Ποιοι πολιτικοί κατονομάζονται
Η πρόταση περιλαμβάνει οκτώ πολιτικά πρόσωπα από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, αναφέρονται:
Από την κυβέρνηση ΝΔ: Κώστας Καραμανλής (πρώην υπουργός), Ιωάννης Κεφαλογιάννης, Γιώργος Καραγιάννης και Μιχάλης Παπαδόπουλος (πρώην υφυπουργοί)
Από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: Χρήστος Σπίρτζης (πρώην υπουργός), Μαρίνα Χρυσοβελώνη, Νίκος Μαυραγάνης και Αθανάσιος Μωραΐτης (πρώην υφυπουργοί)
Τα βασικά επιχειρήματα του ΠΑΣΟΚ
Σύμφωνα με την τεκμηρίωση των 62 σελίδων της πρότασης, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου φέρεται να είχε πλήρη γνώση της κατάστασης του σιδηροδρομικού δικτύου, των συστηματικών καθυστερήσεων στην υλοποίηση κρίσιμων έργων ασφαλείας, όπως η σύμβαση 717 για την τηλεδιοίκηση, αλλά και των ελλείψεων σε προσωπικό και χρηματοδότηση.
Παρ' όλα αυτά –όπως υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ– δεν προέβη στις απαιτούμενες ενέργειες για την αποτροπή ενός ατυχήματος, ενώ φέρεται να αδιαφόρησε για τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις υπηρεσιακών και συνδικαλιστικών φορέων. Η πρόταση μάλιστα κάνει λόγο για ενδεχόμενο δόλο, δηλαδή αποδοχή του κινδύνου και αδράνεια, παρά το γεγονός ότι οι εμπλεκόμενοι είχαν αρμοδιότητα και υποχρέωση να ενεργήσουν.
Ευθύνες και για την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ
Η εισήγηση δεν περιορίζεται στην περίοδο της διακυβέρνησης της ΝΔ, αλλά εκτείνεται και στα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι οι παθογένειες και τα προβλήματα στο δίκτυο προϋπήρχαν και επιδεινώθηκαν ήδη από το 2016. Επισημαίνεται ότι η πρώτη παράταση της επίμαχης σύμβασης δόθηκε επί Σπίρτζη τον Ιούνιο του 2016, ενώ η κατάργηση της δεύτερης θέσης σταθμάρχη συνέβη επίσης σε αυτή την περίοδο.
Η πρόταση αναγνωρίζει ότι η κρίση για τυχόν παραγραφή ενδεχόμενων αδικημάτων ανήκει αποκλειστικά στη Βουλή και στο Δικαστικό Συμβούλιο. Επικαλείται μάλιστα την παράγραφο 5 του άρθρου 86 του Συντάγματος, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε πρώην μέλη της κυβέρνησης να ζητήσουν τον έλεγχο της κατηγορίας από ειδική επιτροπή της Βουλής.
Οι πολιτικές αντιδράσεις
Η Νέα Δημοκρατία χαρακτήρισε το αίτημα του ΠΑΣΟΚ «νομικά αβάσιμο και πολιτικά υποκινούμενο». Κυβερνητικές πηγές κατηγόρησαν το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη για υιοθέτηση της τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ και προανήγγειλαν ότι η ΝΔ θα τοποθετηθεί θεσμικά, αφού μελετήσει ενδελεχώς τη δικογραφία. Αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να επιλεγεί η λύση που ακολουθήθηκε στην περίπτωση του Χρήστου Τριαντόπουλου, παρέπεμψαν για τελικές αποφάσεις εντός των επόμενων ημερών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, δήλωσε ότι στηρίζει πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης, ωστόσο εξέφρασε επιφυλάξεις για ενδεχόμενους συμψηφισμούς, επιμένοντας πως «η κατάρρευση της ασφάλειας στους σιδηρόδρομους συνέβη επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη – Καραμανλή». Ο Στέφανος Κασσελάκης άσκησε κριτική στο ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας το για «ξεπλυμα» των ευθυνών της ΝΔ.
Το ΚΚΕ ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει την πρόταση, διατηρώντας όμως δική του αιτιολόγηση, με τον Δημήτρη Κουτσούμπα να τονίζει ότι θα έπρεπε να διερευνηθούν και ενδεχόμενες ευθύνες του ίδιου του πρωθυπουργού.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 47.000 υποψήφιους ως 11/6 με τις λύσεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 11/6
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ