Κυριάκος Μητσοτάκης
 «Πάρτε για παράδειγμα την Ελλάδα: πλέον είμαστε από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες ευρωπαϊκές οικονομίες, κατορθώσαμε να παρουσιάσουμε πλεόνασμα, ύψους 4,8 δισ. ευρώ χάρη σε μεταρρυθμίσεις»

Στο ζήτημα της οικονομικής ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ανάγκης μεταρρυθμίσεων επικεντρώθηκε η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που διεξάγεται στη Βαλένθια της Ισπανίας.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υποστήριξε ότι η ΕΕ οφείλει να στραφεί πιο συστηματικά στην ανάπτυξη και να ξεφύγει από τον ρόλο του «εργοστασίου κανονισμών». Τόνισε πως οι μεταρρυθμίσεις δεν πρέπει να θεωρούνται ευθύνη των ευρωπαϊκών θεσμών, αλλά πρέπει να υλοποιούνται σε εθνικό επίπεδο, επισημαίνοντας την ανάγκη να αντιμετωπίζονται τα λαϊκιστικά αντανακλαστικά στο εσωτερικό κάθε χώρας.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, σημειώνοντας τη δημοσιονομική πρόοδο και παρουσιάζοντας την αύξηση των εσόδων ως αποτέλεσμα συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, όπως η ενίσχυση των ελέγχων για τη φοροδιαφυγή.

 «Στο παρελθόν κάναμε υποχωρήσεις και τώρα ρισκάρουμε να μείνουμε πίσω. Από "εργοστάσιο" ρυθμιστικών κανόνων η ΕΕ οφείλει να μεταμορφωθεί σε "εργοστάσιο" ανάπτυξης. Οφείλουμε να δώσουμε έμφαση στην υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και καλωσορίζω τις πρωτοβουλίες της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, για την απλούστευση του υφιστάμενου ρυθμιστικού πλαισίου της ΕΕ. Πάρτε για παράδειγμα την Ελλάδα: πλέον είμαστε από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες ευρωπαϊκές οικονομίες, κατορθώσαμε να παρουσιάσουμε πλεόνασμα, ύψους 4,8 δισ. ευρώ χάρη σε μεταρρυθμίσεις όπως η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, που εν τέλει φέρνουν αποτελέσματα και ευημερία» είπε.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του, στάθηκε στην ανάγκη εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς, επικαλούμενος πρόσφατα περιστατικά ενεργειακής αστάθειας στην Ιβηρική. Παράλληλα, ζήτησε μια πιο συντονισμένη πολιτική ασφάλειας και άμυνας στην ΕΕ, θέτοντας ως προτεραιότητα τη διαφύλαξη των κοινών συμφερόντων των κρατών-μελών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά εξοπλιστικές συμφωνίες με τρίτες χώρες.

Αναφορά έγινε και στις διεθνείς σχέσεις της Ένωσης, με τον πρωθυπουργό να προτρέπει την ενίσχυση των δεσμών με αναδυόμενες δυνάμεις όπως η Ινδία, ενώ για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ σημείωσε ότι παραμένουν σημαντικές, τονίζοντας την ανάγκη μιας πιο αυτόνομης και ισχυρής ευρωπαϊκής φωνής στη διεθνή σκηνή.

Ολοκληρώνοντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι η διατήρηση της σταθερότητας και η επιτάχυνση της ανάπτυξης αποτελούν διαρκείς στόχους τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη, προσθέτοντας ότι οι πολιτικές επιλογές οφείλουν να κρίνονται με βάση τα αποτελέσματά τους.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

βιβλία
Τι σημαίνει "ντιλετάντης" και ποιον χαρακτηρίζει αυτή η σπάνια λέξη;
Μια ιταλική λέξη που μπήκε στην ελληνική γλώσσα για να περιγράψει τον ερασιτέχνη της τέχνης και της λογοτεχνίας – Συνδέεται με την ανώτερη τάξη και...
Τι σημαίνει "ντιλετάντης" και ποιον χαρακτηρίζει αυτή η σπάνια λέξη;