apergia
«Ρεκόρ» απεργιακών αποφάσεων: 31 Εργατικά Κέντρα, δεκάδες Ομοσπονδίες, εκατοντάδες Σωματεία - Απεργιακές συγκεντρώσεις σε πάνω από 50 πόλεις

Παραλύει η χώρα σήμερα καθώς εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα απεργούν απέναντι στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο που έχει προκαλέσει και πολιτική αντιπαράθεση με τα σωματεία και τα συνδικάτα να καταγγέλλουν ότι καταστρατηγείται το δικαίωμα στο 8ωρο και το πενθήμερο ενώ θεσπίζονται μία σειρά από μέτρα που ποινικοποιούν την απεργιακή δράση.

Η πανελλαδική απεργία έχει λάβει διαστάσεις πανεργατικής αν και η ΓΣΕΕ δεν συμμετέχει, καθώς τόσο η ΑΔΕΔΥ όσο και τα κατά τόπους ΕΚΑ καλύπτουν ουσιαστικά τους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να απεργήσουν.

 

24ωρη απεργία γιατρών και νοσηλευτών στα δημόσια νοσοκομεία

Στην πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση απέναντι στο «αντεργατικό» εργασιακό νομοσχέδιο θα συμμετάσχουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) και η  Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ).

Στην ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, τονίζεται ότι: «Το νομοσχέδιο θεσπίζει διατάξεις που καταργούν το 8ωρο, την πενθήμερη εργασία και ποινικοποιούν την συνδικαλιστική δράση. Για να «ζήσει» αξιοπρεπώς ένας εργαζόμενος θα πρέπει να αμείβεται αναλόγως στο ωράριο εργασίας του και όχι να αναγκάζεται να δουλεύει νυχθημερόν σε πολλούς ή έναν εργοδότη χωρίς ανάπαυση. Ακόμα και σήμερα εργοδότες και δημόσιο δεν σέβονται θεσμοθετημένα εργασιακά δικαιώματα και εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους με κακοπληρωμένη εργασία, με οφειλόμενα δεκάδες ρεπό και ημέρες κανονικών αδειών. Πόσο μάλλον μετά την ψήφιση ενός τέτοιου νομοσχεδίου που ελαστικοποιεί περαιτέρω τις εργασιακές σχέσεις».

«Στα Νοσοκομεία εργάζονται εργολαβικοί εργαζόμενοι που επανειλημμένως έχουμε καταγγείλει τις συνθήκες που εργάζονται οι οποίες θυμίζουν μεσαίωνα. Εργολάβοι που στοιχίζουν πολύ περισσότερα χρήματα στο Δημόσιο από την απασχόληση μονίμων ή έστω συμβασιούχων εργαζόμενων» σημειώνεται.

Στη σχετική ανακοίνωση η ΟΕΝΓΕ τονίζει μεταξύ άλλων πως η κυβέρνηση «φέρνει σε νομοσχέδιο την εργασία των 13 ωρών μέσα στα χρονικά όρια της 24ωρης μέρας, επειδή «έχουν άλλες προτεραιότητες! Να εξυπηρετήσουν τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, να τρέξουν τις πράσινες μπίζνες σε μία χώρα που με δική τους ευθύνη έχει μετατραπεί σε κρανίου τόπος».

Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα, τονίζει πως το εν λόγω νομοσχέδιο «Έρχεται να συμπληρώσει τον εκτρωματικό νόμο Χατζηδάκη. «Ελαστικοποιεί» ακόμα περισσότερο τις σχέσεις εργασίας, αυξάνει  την εντατικοποίηση», υπογραμμίζοντας πως  «οι ανατροπές που φέρνει το νέο αντεργατικό έκτρωμα μας αφορούν όλους!». «Δε θα τους περάσει. Δεν πρόκειται να τα δεχτούμε. Να αποσυρθεί τώρα το νέο αντεργατικό έκτρωμα που καταργεί το πενθήμερο και το 8ωρο, νομοθετώντας το δικαίωμα στους εργοδότες να απομυζούν τους εργαζόμενους για όσο θέλουν, όταν και όποτε θέλουν!», τονίζει επίσης η Ομοσπονδία.

Απεργία και στα σχολεία

Στην πανελλαδική απεργία της Πέμπτης 21 Σεπτεμβρίου θα συμμετέχουν και οι ΟΛΜΕ με την ΔΟΕ με τους δασκάλους και καθηγητές να προχωρούν σε μαζικές κινητοποιήσεις, αντιδρώντας στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο.

Το κάθε σχολείο αναμένεται να ανακοινώσει στους γονείς τις επόμενες ημέρες για το πρόγραμμα της Πέμπτης και το εάν θα πάνε τα παιδιά εκείνη την ημέρα και ποιες ώρες.

H απεργία στα ΜΜΜ

Χειρόφρενο εξ’ ολοκλήρου τραβούν την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου οι συρμοί των γραμμών 1, 2 και 3 του Μετρό, σύμφωνα με τη νεότερη ανακοίνωση της ΣΤΑ.ΣΥ, εξαιτίας της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ενάντια στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

- Τα λεωφορεία θα κινηθούν κανονικά, όπως ανακοίνωσε ο ΟΑΣΑ, ωστόσο, όποιος εργαζόμενος επιθυμεί, θα μπορεί να συμμετάσχει στην απεργία του Εργατικού Κέντρου Αθηνών (ΕΚΑ), η οποία είναι νόμιμη.

- Το Μετρό και ο ΗΣΑΠ (γραμμές 1, 2 και 3) δεν θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους το πρωί, λόγω των απεργιακών κινητοποίησεων των εργαζομένων. Η απόφασή τους είναι να προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία, όμως αυτό βρίσκεται υπό αίρεση, καθώς η διοικηση της ΣΤΑΣΥ, αργά το βράδυ της Τετάρτης, προσέφυγε εκ νέου στη Δικαιοσύνη κατά της απεργίας σε Μετρό και ΗΣΑΠ. Η υπόθεση θα εκδικαστεί σήμερα, Πέμπτη.

- Το Τραμ θα λειτουργήσει από την έναρξη της κυκλοφορίας, έως τις 13:30.

- Όσον αφορά στα Τρόλεϊ, η υπόθεση εκδικάζεται το πρωί της Πέμπτης και ως εκ τούτου, μέχρι να ανακοινωθεί η απόφαση, δεν θα κυκλοφορούν τρόλεϊ στην Αθήνα.

- Στον Προαστιακό θα υπάρξει στάση εργασίας από τις 21:00 έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Απεργούν και οι ναυτεργάτες

Στην απεργία που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, απέναντι στο νέο «εκτρωματικό» εργασιακό νομοσχέδιοπου κατατίθεται την ίδια ημέρα στη Βουλή, θα συμμετάσχουν οι ναυτεργάτες.

Τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) θα συγκεντρωθούν την Πέμπτη, στις 10 το πρωί, στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Πειραιά στην πλατεία Καραϊσκάκη και εν συνεχεία θα συμμετάσχουν στην πορεία διαμαρτυρίας.

Εκτός από την ΠΕΝΕΝ, στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετέχουν, η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, η Πανελλήνια Ένωση Κατώτερων Πληρωμάτων Μηχανής Ε.Ν. «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και η Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγειρων Ε.Ν.

Απεργιακές συγκεντρώσεις

Στην Αθήνααπεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί από την ΑΔΕΔΥ (Δημόσιο) στις 10:30 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος

Το ΕΚΑ καλεί σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 11 πμ.

Το ΠΑΜΕ επίσης καλεί σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 10:30, ενώ πρωτοβάθμια σωματεία καλούν στις 11 πμ στα Προπύλαια.

Συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν και στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε πολλές ακόμα πόλεις.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 5 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

diaita_1.jpg
Μια δίαιτα με γιαούρτι, μέλι και κανέλα που μπορεί να σας “διώξει” 7 κιλά σε 10 μέρες
Μετά το τέλος της δίαιτας ακολουθούμε ένα ισορροπημένο και υγιεινό διατροφικό πρόγραμμα.
Μια δίαιτα με γιαούρτι, μέλι και κανέλα που μπορεί να σας “διώξει” 7 κιλά σε 10 μέρες