Την έντονη ανησυχία των εκπαιδευτικών για το ισχύον συνταξιοδοτικό πλαίσιο εκφράζει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Η Αθηνά», με αφορμή το αυξημένο κόστος εξαγοράς πλασματικών ετών και τη διαρκή μετατόπιση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
Σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος καταγγέλλει ότι χιλιάδες εκπαιδευτικοί οδηγούνται να εργάζονται έως και τα 67 έτη, ενώ ζητά την κατάργηση βασικών διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου, τη μείωση του κόστους εξαγοράς και την ενίσχυση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των δημοσίων υπαλλήλων.
Ολόκληρη η ανακοίνωση:
Εξαγορά πλασματικών ετών για σύνταξη: Τι ισχύει – τι διεκδικούμε
«Παρά το προχωρημένον της ηλικίας της ουδόλως απώλεσε τον ενθουσιασμόν για το λειτούργημά της»
Έκθεση αξιολόγησης επιθεωρητή για δασκάλα ηλικίας 51 ετών, 23/10/1963
Για πρώτη φορά στην ιστορία του εκπαιδευτικού μας συστήματος έχουμε εκπαιδευτικούς που θα διδάσκουν μέχρι τα 67 τουλάχιστον! Δικαίως οι συνάδελφοι αναζητούν πως θα συνταξιοδοτηθούν το συντομότερο σε ένα σχολείο που αλλάζει ραγδαία προς το χειρότερο. Ωστόσο, το ζήτημα δεν είναι μόνο να ενημερώνουμε έγκυρα και όχι παραπλανητικά τι ισχύει με το συνταξιοδοτικό καθεστώς, το ζήτημα είναι να το αλλάξουμε με κυριότερο στόχο την κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου.
Εδώ ενημερώνουμε ξανά για τη σχετική διάταξη που αφορά στην εξαγορά και διατυπώνουμε ένα νέο αίτημα που πρέπει το κίνημα των δημοσίων υπαλλήλων να προβάλλει. Με τον νόμο 4387/2016 από 1/1/2017 άλλαξαν τα ποσοστά εξαγοράς των πλασματικών χρόνων των δημόσιων υπαλλήλων και από 6,67% το 2016 για κάθε έτος έως το 2020 υπήρχε επιβάρυνση 3,33% ώστε να διαμορφωθεί στο 20%. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα όσοι εργαζόμενοι υπέβαλλαν αιτήσεις έως 31/12/2016 να πληρώνουν 6,67% επι του μισθού τους και όσοι υπέβαλλαν αιτήσεις εξαγοράς πλασματικών χρόνων από το 2020 και μετά να επιβαρύνονται με 20% για κάθε μήνα εξαγοράς επι του μισθού τους δηλαδή ένα τεράστιο ποσό. Μέχρι 31/12 2016 η εξαγορά συντάξιμου χρόνου κόστιζε κατά μήνα το 6,67% των μικτών εργάσιμων μηνιαίων αποδοχών (περίπου 110 €). Αυτό το ποσοστό έγινε 10% το 2017, 13,37% το 2018, 16,64% το 2019 και 20% από το 2020 και μετά. Πρόκειται ουσιαστικά για υπερτριπλασιασμό του κόστους, την στιγμή που για να βγει κάποιος με πλήρη σύνταξη θα πρέπει πλέον να έχει 40 χρόνια ασφάλισης και να είναι 62 ετών, πράγμα σχεδόν αδύνατο χωρίς εξαγορά πλασματικών χρόνων για τους περισσότερους εργαζόμενους. Εν ολίγοις, εάν κάποιος έχει μικτές αποδοχές 2.000€ τότε πληρώνει 400€ για κάθε εξαγοράσιμο μήνα αν δεν έκανε αίτηση πριν τις 31/12/2016!
Η αύξηση αυτή του κόστους εξαγοράς συντάξιμου χρόνου πέρασε με τον νόμο Κατρούγκαλου και ήταν μέσα στις μνημονιακές υποχρεώσεις του 3ου μνημονίου. Τότε άλλαξε όλη η φιλοσοφία του ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος προς την κατεύθυνση της αποδόμησής του. Επίσης, πέρασε η ρύθμιση του επαναπροσδιορισμού των ηλικιακών ορίων με βάση το …προσδόκιμο ηλικίας!
Επιπλέον, όσοι εργαζόμενοι στο δημόσιο υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης με δημοσιοϋπαλληλικές διατάξεις δεν τους δίνεται το δικαίωμα χρήσης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος χρόνος επιδοτούμενης ανεργίας την οποία είχαν πριν τον διορισμό τους στο δημόσιο αλλά μόνο σε όσους υποβάλλουν αίτηση με τις λεγόμενες κοινές διατάξεις (καθεστώς τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ)
Τέλος, δεν πρέπει να μας διαφεύγει, ότι στο πλαίσιο της πολεμικής οικονομίας και της αγωνιώδους αναζήτησης ρευστών διαθεσίμων από τους «Φραπέδες» και τους «Χασάπηδες» που μας κυβερνάνε, η πρώτη πηγή στην οποία σκέφτονται να βάλουν χέρι είναι τα αποθεματικά των ασφαλιστικών μας ταμείων.
Με βάση τα παραπάνω και στο πλαίσιο της κατάργησης όλων των αντιασφαλιστικών νόμων διεκδικούμε:
- Να επανέλθει το κόστος εξαγοράς στα επίπεδα πριν το 2016, δηλαδή στο 6,67% (110 €) ανεξάρτητα από το εάν έχει κάποιος/α κάνει αίτηση πριν τις 31/12/2016 ή όχι.
- Να αναγνωριστεί η στρατιωτική θητεία χωρίς εξαγορά.
- Να δίνεται η δυνατότητα αναγνώρισης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος επιδοτούμενης ανεργίας και σε όσους συνταξιοδοτούνται με δημοσιοϋπαλληλικές διατάξεις.
- Κάθε σκέψη για αύξηση των ορίων ηλικίας και κάθε απόπειρα να μπει χέρι στα αποθεματικά των ταμείων μας αποτελεί αιτία πολέμου!
Όλες οι σημαντικές ειδήσεις
Συναγερμός ΕΦΕΤ: Ανάκληση σε πασίγνωστη φέτας λόγω Λιστέριας
Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google
Μαρίλη Ματαφτσή