Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την τρίτη αξιολόγηση, το οποίο εγκρίθηκε την Πέμπτη από τις αρμόδιες επιτροπες και θα τεθεί σε ψηφοφορία την Δευτέρα.
Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση και τους κοινωνικούς φορείς είναι οι διατάξεις για την απαρτία στην κήρυξη των απεργιών, αλλά και τα οικογενειακά επιδόματα. Το απόγευμα έγινε κυβερνητική σύσκεψη, προκειμένου να υπάρξουν βελτιώσεις στο θέμα των οικογενειακών επιδομάτων, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις και εντός του ΣΥΡΙΖΑ.
Οικογενειακά επιδόματα
Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, σε δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους μετά τη σύσκεψη, τόνισε πως η κυβέρνηση προχωρά σε μια «πολύ μεγάλη θεσμική αλλαγή για τα οικογενειακά επιδόματα. Από τις 800.000 οικογένειες που λαμβάνουν επιδόματα, οι 738.000 οικογένειες θα δουν αυξήσεις. Κάποιοι θα δουν μειώσεις. Αυτές τις μειώσεις εμείς θα τις αντιμετωπίσουμε μέσα στη χρονιά, γιατί η κυβέρνησή μας σκοπεύει το 2018 να το αφιερώσει στις πολιτικές για το παιδί». Η κα Φωτίου επεσήμανε ότι αυτό που προέχει για κείνη είναι να υπάρχει ηρεμία, διότι κάποιοι δημιουργούν ένα αίσθημα καταστροφολογίαςκαι ανησυχούν τους πολύτεκνους. Είναι πολύ λάθος αυτή η τακτική που κάποιοι έχουν ακολουθήσει, διότι όπως είναι γνωστό, οι 50.000 από τους 100.000 τρίτεκνους και πολύτεκνους ωφελούνται σημαντικά», είπε η κα Φωτίου και πρόσθεσε ότι «σε μια μεταρρύθμιση μπορεί να υπάρξουν και κάποιες απώλειες αλλά αυτές τις απώλειες θα τις αντιμετωπίσει η κυβέρνηση». Η υπουργός είπε ότι με το νέο σύστημα που θα πληρώνει ανά δύο μήνες, όλοι οι ωφελούμενοι θα δουν πολύ γρήγορα τις αυξήσεις.
Ερωτηθείσα αν επίκειται κάποια τροποποίηση στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου στην παρούσα φάση, η κα Φωτίου απάντησε αρνητικά. «Δεν θα υπάρξουν αλλαγές στο νομοσχέδιο», ξεκαθάρισε.
Σε ερώτηση ποιο ήταν το κλίμα των συναντήσεων που έγιναν για το θέμα αυτό, η αναπληρώτρια υπουργός είπε ότι η συνάντησή της ήταν με το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους. Συμπλήρωσε πάντως ότι οι υπουργοί συζητούν και συναντούν τους βουλευτές όχι απαραιτήτως υπό το βλέμμα της δημοσιότητας.
Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί
Όσον αφορά στο θέμα των πλειστηριασμών ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος εισηγούμενος στη Βουλή την σχετική τροπολογία, ξεκαθάρισε ότι τίποτα δεν αλλάζει στα ισχύοντα με την εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, με βάση την οποία θα διενεργούνται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο, από την 1η Μαΐου του 2018, οι πλειστηριασμοί κινητών και ακινήτων όταν επισπεύδων του πλειστηριασμού είναι το Δημόσιο.
«Ό,τι κάνει η Αρχή Δημοσίων Εσόδων τώρα, με τους ίδιους κανόνες, τις ίδιες προτεραιότητες, με τα ίδια φίλτρα τώρα θα το κάνει ηλεκτρονικά. Τίποτα δεν αλλάζει», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος, προκειμένου να διαψεύσει τα όσα περί του αντιθέτου δημοσιεύονται ή ακούγονται, όπως είπε.
Εξάλλου, η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου τόνισε ότι δεν γίνεται πλειστηριασμός σε ακίνητο του οφειλέτη που αποτελεί την πρώτη κατοικία και μοναδική κατοικία και αυτό ισχύει και για τους πλειστηριασμούς που γίνονται για λογαριασμό του Δημοσίου (με βάση το άρθρο 975 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, το οποίο αφορά τους πλειστηριασμούς, που γίνονται όταν είναι μοναδικός οφειλέτης το Δημόσιο). Επίσης, διευκρίνισε ότι ο πλειστηριασμός θα εξακολουθήσει να γίνεται με την εμπορική αξία των ακινήτων, σύμφωνα με το άρθρο 4472/2017.
Στις διευκρινίσεις αυτές προέβη η κα Παπανάτσιου, προκειμένου να απαντήσει στα ερωτήματα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΔΗΣΥ, Θανάση Θεοχαρόπουλου σχετικώς με την εναρμόνιση του πλαισίου διενέργειας των πλειστηριασμών των τραπεζών, με αντίστοιχο του Δημοσίου, κάτι που -όπως είπε – «σημαίνει ότι ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων θα τροποποιηθεί προς την ίδια κατεύθυνση με τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας».
«Σχετικώς με την προνομιακή κατάταξη του Δημοσίου, εναρμονίζεται ο Κώδικας Εισπράξεων του Δημοσίου με τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και ό,τι αλλαγές γίνονται σε αυτόν, θα ακολουθεί και το Δημόσιο» απάντησε χαρακτηριστικά η υφυπουργός Οικονομικών.
Κατά την παρέμβασή του, ο κ. Θεοχαρόπουλος ζήτησε να γίνει γνωστό στο Σώμα, εάν υπάρχει εναρμόνιση των διαδικασιών διενέργειας πλειστηριασμών τραπεζών και Δημοσίου, σχετικά με την προστασία της πρώτης και κύριας κατοικίας και την αντικειμενική αξία του ακινήτου που εκπλειστηριάζεται. Είπε συγκεκριμένα ότι ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας προβλέπει ότι η πρόσθετη προσφορά σε έναν πλειστηριασμό όπου ο επισπεύδων είναι η τράπεζα, μπορεί να είναι χαμηλότερη της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, ενώ ο Κώδικας είσπραξης δεν προβλέπει κάτι τέτοιο – και ακόμη προσέθεσε ότι ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων δεν προβλέπει καμία προστασία όσον αφορά την πρώτη κατοικία.
Εξάλλου, ο κ. Θεοχαρόπουλος έθεσε προς τον κ. Τσακαλώτο το ερώτημα πώς θα αντιμετωπίσει το βέτο των δανειστών σε σχέση με τη μη επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας μετά τις 1-1-2019, για να λάβει την απάντηση από τον υπουργό Οικονομικών ότι στη διαπραγμάτευση δεν έχει μπει θέμα για το νόμο «Κατσέλη-Σταθάκη» μετά το 2019.
Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε πάντως, πως «όταν λέμε ότι τελειώνει 31 Δεκεμβρίου του 2018 ο νόμος «Σταθάκη – Κατσέλη», δεν σημαίνει τίποτα για όσους έχουν εισαχθεί μέχρι αυτή την ημερομηνία».
Απεργίες
Σε αντιπαράθεση μεταξύ της υπουργού Εργασίας και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη, εξελίχθηκε η κατηγορία του δεύτερου προς την κυβέρνηση ότι εκχυδαΐζει την συζήτηση σε ό,τι αφορά το θέμα της απεργίας. Ο κ. Παφίλης εγκάλεσε την κυβέρνηση πως χρησιμοποιεί «δικολαβίστικα επιχειρήματα», ενώ τα πράγματα είναι πολύ σοβαρότερα, κι αυτό το οποίο ισχύει τελικά είναι ότι καθίσταται δυσχερής η απόφαση για απεργία.
«Να συζητήσουμε αν η ρύθμιση αυτή λειτουργεί σωρρευτικά στο όλο πλαίσιο για τις απεργίες και οδηγεί ουσιαστικά σε μεγάλα εμπόδια, μέχρι του σημείου της κατάργησης της απεργίας. Η ρύθμιση αυτή έρχεται και δυσκολεύει στην καρδιά της εργατικής τάξης, που είναι το Πρωτοβάθμιο Σωματείο και δεν είναι μόνον τα σωματεία των 50 ατόμων, είναι και με 500 άτομα» είπε ο κ. Παφίλης.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ζήτησε από την κυβέρνηση να απαντήσει, αν φέρνει την ρύθμιση «για να βοηθήσει ή να εμποδίσει την εργατική τάξη», αφού η ρύθμιση – όπως είπε – καθιστά σχετικά αδύνατη την απαρτία στην γενική συνέλευση των εργαζόμενων, όταν υπερδιπλασιάζεται το ποσοστό για την απόφαση κήρυξης απεργίας. «Πείτε μας, υπάρχει εργοδοτική κυνική τρομοκρατία, υπάρχουν απολύσεις για απεργούς και συνδικαλιστές, γίνονται επιχειρησιακές συμβάσεις, γιατί φέρνετε αυτή την διάταξη; Είναι τυχαίο ότι την ζητεί ο ΣΕΒ και εργοδοτικές οργανώσεις;» έθεσε το ερώτημα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος προς την κυβερνητική πτέρυγα.
Απαντώντας η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, αντέτεινε ότι δεν είναι «εκχυδαϊσμός» το να μιλά με νούμερα, αφού «το θέμα είναι τα νούμερα»: Ενώ η προϋπόθεση για τη διαπίστωση απαρτίας στις γενικές συνελεύσεις, ήταν να είναι παρών το 1/3 των μελών, τώρα αυτή αφορά το 1/2 των οικονομικά ενήμερων μελών των σωματείων – ανέφερε η κα Αχτσιόγλου. Ακόμη, είπε προς τον κ. Παφίλη, ότι το 98% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα έχει μέχρι 20% προσωπικό.
Επιπλέον, η κα Αχτσιόγλου ανέφερε ότι από το πλήθος των αξιώσεων των δανειστών, που έβαλαν στο τραπέζι εν συνόλω τον συνδικαλιστικό νόμο, η ρύθμιση στην οποία καταλήξαμε αποτελεί μικρής έκτασης υποχώρηση.
«Δεν πειράζει που δεν θέλετε να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία να ανοίξουμε την συζήτηση για το συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά μην λέτε πράγματα που δεν ισχύουν» κατέληξε η υπουργός Εργασίας απευθυνόμενη προς την πτέρυγα του ΚΚΕ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη