Thumbnail
Το κύριο άρθρο της Αυγής

"Όσοι οφείλουν τους φόρους πρέπει να πληρώσουν και η δημοσίευση των ονομάτων είναι όντως ένα βήμα πίεσης. Όμως η ουσιαστική πίεση ξεκινά όταν θωρακίζεις με όλα τα όπλα τις φορολογικές αρχές να ελέγχουν και να εισπράττουν"

Στο αχαρτογράφητο σκηνικό της δίνης που έχει προκαλέσει το Brexit τόσο στην Ε.Ε. όσο και στην παγκόσμια οικονομία, η χώρα μας καλείται να προχωρήσει με γοργά βήματα, χωρίς να έχει καθόλου χρόνο για χάσιμο.

Μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των ληξιπρόθεσμων οφειλών από φυσικά πρόσωπα και εταιρείες αλλά και τα ευρήματα των τελευταίων μηνών στις έρευνες για τις λίστες των φοροφυγάδων, γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι όσο πιο γρήγορα καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και η αδήλωτη εργασία, τόσο πιο έντονα θα αλλάξει το τοπίο στην ελληνική οικονομία προς όφελος των πολιτών.

Όσοι οφείλουν τους φόρους πρέπει να πληρώσουν και η δημοσίευση των ονομάτων είναι όντως ένα βήμα πίεσης. Όμως η ουσιαστική πίεση ξεκινά όταν θωρακίζεις με όλα τα όπλα τις φορολογικές αρχές να ελέγχουν και να εισπράττουν.

Η φοροδιαφυγή, όπως αποδείχθηκε όλο τον τελευταίο χρόνο, αν επεκταθεί το πλαστικό χρήμα και η κατοχύρωση του αφορολογήτου μέσα από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, μπορεί να συρρικνωθεί.

Το περιουσιολόγιο είναι ένα επιπλέον σημαντικό εργαλείο για τους έχοντες και κατέχοντες, αφού το ηλεκτρονικά καταγεγραμμένο πόθεν έσχες τους θα είναι η βάση της αλήθειας των εισοδημάτων που θα δηλώνουν και της πιθανής αναντιστοιχίας τους με αυτά που ξοδεύουν.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει άλλος ένας τεράστιος χώρος που πρέπει να μπει σε ρύθμιση. Πρόκειται για την αδήλωτη εργασία, που, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα που έγινε υπό την αιγίδα της ΔΟΕ, φτάνει το 25% και αγγίζει τα 6 δισ. ευρώ ετησίως. Ειδικά στο ζήτημα αυτό, ο θετικός κοινωνικός αντίκτυπος από την καταπολέμησή της ξεπερνά ακόμη και τα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν. Δεν μπορεί να νοείται σύγχρονη και δίκαιη μια κοινωνία που οι πολίτες της εργάζονται σε “μαύρο” εργασιακό καθεστώς.

Δεν γίνεται να ξεκινά μια συζήτηση για θωράκιση της εργασίας, επιστροφή στο δικαίωμα των συλλογικών συμβάσεων και κατάργηση της ζούγκλας στα εργασιακά κόντρα στις πιθανές άγριες ορέξεις των ακραίων κύκλων της Ευρώπης και να κλείνουμε τα μάτια στην τεράστια ανομία, που από την αρχή έως το τέλος δημιουργεί οφέλη μόνο στον εργοδότη, αφήνει στο έλεος του εκβιασμού τον εργαζόμενο και κληρονομεί τα οικονομικά προβλήματα στα ασφαλιστικά ταμεία.

Η δρομολόγηση της θεσμικής θωράκισης για όλα αυτά τα ζητήματα, μαζί με τον νόμο για τα αδήλωτα εισοδήματα, ξεκινά το αμέσως επόμενο στάδιο όπως προέκυψε από τη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ. Πρόκειται για ένα σημαντικό στοίχημα, για το οποίο κυριολεκτικά ο χρόνος μετρά αντίστροφα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 11/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kardiageiakes-pathiseis-kardia_252863_128338.jpg
Κίνδυνος ξαφνικού θανάτου για τους πάσχοντες από μυοκαρδιοπάθειες
Στην Ελλάδα, η θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα παραμένει υψηλή, με τους άνδρες να καταγράφουν 485 θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού και τις...
Κίνδυνος ξαφνικού θανάτου για τους πάσχοντες από μυοκαρδιοπάθειες
anergia.jpg
Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος απασχόλησης στην Ελλάδα
Οι προσδοκίες απασχόλησης για το πρώτο τρίμηνο του 2025 παραμένουν θετικές, με το ποσοστό να διατηρείται στο 12%, αν και μειωμένο σε σχέση με το...
Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος απασχόλησης στην Ελλάδα
mathimatika
Πώς το Photomath μεταμορφώνει τα Μαθηματικά: Από «σκράπας» σε «σαΐνι» με λίγα κλικ
Ο λόγος για το Photomath, μια εφαρμογή που χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να επιλύσει μαθηματικά προβλήματα, από τα πιο απλά μέχρι τα πιο...
Πώς το Photomath μεταμορφώνει τα Μαθηματικά: Από «σκράπας» σε «σαΐνι» με λίγα κλικ