Από αυτούς οι περίπου 6.000 (3.500 στη δευτεροβάθμια και 2.500 στην πρωτοβάθμια) θα συνταξιοδοτηθούν. Οι υπόλοιποι είναι αναπληρωτές που φέτος δεν θα προσληφθούν και υπολογίζονται κοντά στους 7.000.
Εκτός από τους εκπαιδευτικούς που θα μείνουν εκτός σχολείου, θα υπάρξουν και αρκετοί μόνιμοι, οι οποίοι θα μετατεθούν υποχρεωτικά -σύμφωνα με τον νέο νόμο- είτε σε σχολεία της ίδιας περιφέρειας είτε σε άλλες περιοχές της χώρας, όπου θα υπάρχει ανάγκη.
Νέος χάρτης για τους εκπαιδευτικούς
Σε αυτό το εξαιρετικά δύσκολο τοπίο που διαμορφώνεται εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς, θα πρέπει να προστεθούν και οι μηδαμινές προσλήψεις σε μόνιμο προσωπικό.
Αυτήν τη στιγμή το υπουργείο Παιδείας βρίσκεται στη διαδικασία υπολογισμού των κενών αλλά και των πλεονασμάτων, προκειμένου να προχωρήσει σε αναγκαστικές μεταθέσεις και επιβολή του μέτρου της αύξησης του διδακτικού ωραρίου για τους καθηγητές κατά δύο ώρες την εβδομάδα.
Ηδη το υπουργείο με την καταγραφή που κάνει αναμένεται να καταργήσει έναν σημαντικό αριθμό οργανικών θέσεων (με τη μέθοδο του πλεονάζοντος προσωπικού) που αυτό στην πράξη για τους καθηγητές σημαίνει απολύσεις.
Προχθές, πάντως, ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ανέφερε ότι η αύξηση του ωραρίου και οι μεταθέσεις εκπαιδευτικών έρχονται ακριβώς για να καλύψουν κενά και να μην υπάρξουν υπεραριθμίες, άρα να αποφύγουμε -όπως είπε- «διά ροπάλου όλα τα ενδεχόμενα απολύσεων».
Οσον αφορά στις υποχρεωτικές μεταθέσεις, είναι δύσκολο αυτήν τη στιγμή να υπολογιστεί ο αριθμός των εκπαιδευτικών που θα κληθεί να διδάξει σε ένα ή και παραπάνω σχολεία άλλης περιοχής.
Ομως οι υποχρεωτικές μεταθέσεις θα επιφέρουν απώλειες σε εκπαιδευτικό προσωπικό, καθώς, όπως εκτιμάται, αρκετοί δάσκαλοι και καθηγητές θα προτιμήσουν να παραιτηθούν, αφού δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές απαιτήσεις μακριά από τη μόνιμη κατοικία τους.
Aπό τη νέα χρονιά, το μεγαλύτερο πλήγμα θα υποστούν οι καθηγητές και λιγότερο οι δάσκαλοι, οι οποίοι δεν θα έχουν μεγάλες αλλαγές στο εργασιακό τους καθεστώς, καθώς δεν θα αυξηθεί το ωράριό τους και τα όποια κενά προκύψουν θα καλυφθούν με αναπληρωτές της δευτεροβάθμιας. Επίσης φέτος θα γίνουν και 900 μετατάξεις από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση προς την πρωτοβάθμια.
Σήμερα οι καθηγητές είναι 87.000. Τη νέα σχολική χρονιά υπολογίζεται ότι θα «κατέβουν» στις 80.000.
Οι εκτιμήσεις -από την πλευρά τους- είναι ότι το 2014-15 ο αριθμός των καθηγητών θα μειωθεί στους 67.000 (από 102.000 που ήταν το 2009) λόγω συνταξιοδοτήσεων και άλλων ρυθμίσεων.
Μεταθέσεις και κενά
Η ηγεσία του υπ. Παιδείας διαβεβαιώνει ότι θα είναι μικρός ο αριθμός των εκπαιδευτικών που θα μετατεθεί υποχρεωτικά, ωστόσο οι καθηγητές εκτιμούν ότι θα δημιουργηθούν τεχνητά κενά και πλεονάσματα. Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, με βάση την εγκύκλιο του υπ. Παιδείας χαρακτηρίζονται ως υπεράριθμοι εκατοντάδες εκπαιδευτικοί σε διάφορες διευθύνσεις εκπαίδευσης της χώρας.
Οι εκπαιδευτικοί, πάντως, ζητούν να καθοριστούν κενά και πλεονάσματα υπολογίζοντας τμήματα με 25 μαθητές κατ' ανώτατο όριο στα γυμνάσια και τα γενικά λύκεια, 20 μαθητές στα επαγγελματικά λύκεια και επαγγελματικές σχολές. Ακόμη, επιμένουν ο υπολογισμός να γίνει βάσει του διδακτικού ωραρίου που ισχύει τώρα, καθώς, όπως λένε, σε διαφορετική περίπτωση θα προκύψουν χιλιάδες υποχρεωτικές μεταθέσεις αλλά και απολύσεις. Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα των μεταθέσεων, αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ανακοινωθούν οι γενικές μεταθέσεις. Θα ακολουθήσουν οι αμοιβαίες μεταθέσεις, οι μετατάξεις από κλάδο σε κλάδο, οι μετατάξεις από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια, οι μετατάξεις σε διοικητικές θέσεις και οι αποσπάσεις συναδέλφων από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ.
Καθησυχάζει το υπουργείο Παιδείας
Στο θέμα των υποχρεωτικών μεταθέσεων, στην αύξηση του διδακτικού ωραρίου, στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών αλλά και στο μέτρο της επιστράτευσης αναφέρθηκε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.
Ο κ. Αρβανιτόπουλος, από το βήμα της Βουλής, υποστήριξε ότι η αύξηση του ωραρίου και οι μεταθέσεις εκπαιδευτικών έρχονται ακριβώς για να καλύψουν κενά και να μην υπάρξουν υπεραριθμίες. «Θέλουμε να αποφύγουμε διά ροπάλου όλα τα ενδεχόμενα απολύσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στην αύξηση του ωραρίου, ο υπουργός Παιδείας τόνισε ότι αυτό είχε ψηφιστεί τον Νοέμβριο και υπήρξαν αλλεπάλληλες συναντήσεις ακόμα και ανακοινώσεις της ΟΛΜΕ από τότε. Οσον αφορά στις υποχρεωτικές μεταθέσεις, δήλωσε ότι δεν έγινε κανένας αιφνιδιασμός. «Αυτό που έκανε το Προεδρικό Διάταγμα είναι ότι έβαλε κοινωνικά κριτήρια, ούτως ώστε να περιορίσει στο ελάχιστο τον αριθμό των αναγκαστικών μεταθέσεων, το οποίο είναι ένα έσχατο μέτρο, εάν χρειαστεί να γίνουν, μετά την εξάντληση όλων των προηγούμενων μέτρων (αποσπάσεις, εθελοντικές μετακινήσεις, μετατάξεις κ.ο.κ.)».
Σχετικά με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, ο υπουργός Παιδείας είπε πως «όλοι πρέπει να είμαστε υπέρμαχοι του συστήματος της αξιολόγησης και μάλιστα με τον τρόπο με τον οποίο θεσμοθετήθηκε και με την ανεξάρτητη αρχή, η οποία δίνει τη δυνατότητα της άρσης κάθε καχυποψίας για το αδιάβλητο της διαδικασίας».
Για την επιστράτευση των εκπαιδευτικών είπε ότι είναι αυτονόητο πως θα αρθεί με τη λήξη των Πανελλαδικών.
«Είμαι ο τελευταίος που θα ήθελα να εισηγηθώ ένα τέτοιο μέτρο, όντας ο ίδιος εκπαιδευτικός και προερχόμενος και από οικογένεια εκπαιδευτικών», τόνισε για να προσθέσει ότι ήταν ένα επιβεβλημένο μέτρο, διότι «δεν μπορεί κανείς να παίζει με την αγωνία των νέων ανθρώπων στην πρώτη πιο κρίσιμη εξέταση της ζωής τους για το αν θα γίνουν ή δεν θα γίνουν και πώς θα γίνουν οι εξετάσεις».
Φόβοι για κατάργηση θέσεων
Οι καθηγητές φοβούνται ότι η πολιτική που εφαρμόζεται προδιαγράφει την κατάργηση δεκάδων χιλιάδων οργανικών θέσεων σε όλη την Ελλάδα και προετοιμάζει τη δεξαμενή για την «κινητικότητα» (υποχρεωτικές μεταθέσεις αλλά και απολύσεις) χιλιάδων μόνιμων εκπαιδευτικών για τα έτη 2013-15. Επειδή μάλιστα οι εκπαιδευτικοί είναι η πολυπληθέστερη ομάδα εργαζομένων του δημόσιου τομέα, πιστεύουν ότι αυτοί μαζί με τους υπαλλήλους των δήμων θα υποστούν δραματικές μειώσεις προσωπικού. Στο πλαίσιο αυτό υπολογίζεται ότι μπορεί να καταργηθούν και οι οργανικές θέσεις 1.500 γυμναστών και 2.500 καθηγητών Πληροφορικής.
Παρά τις διαβεβαιώσεις από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, οι καθηγητές διατηρούν αμφιβολίες και ανησυχούν ότι πολλοί συνάδελφοί τους θα βρεθούν εκτός εκπαίδευσης.
Μάλιστα οι φήμες αυτές έχουν πάρει τεράστια έκταση. Γι' αυτόν τον λόγο άλλωστε ο τομέας Παιδείας του ΠΑΣΟΚ σε σχετική ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι «όσοι επισκέπτονται αυτές τις ημέρες τα σχολεία και ''διαβεβαιώνουν'' τους συναδέλφους τους ότι επίκεινται μαζικές απολύσεις στον χώρο της εκπαίδευσης, οφείλουν, αν μη τι άλλο, να το τεκμηριώνουν».
Ο τομέας Παιδείας ΠΑΣΟΚ εξέδωσε αυτή την ανακοίνωση μετά τη συνάντηση του Γραμματέα του Τομέα Παιδείας του κινήματος Δημήτρη Νικηφόρου με μέλη της ομάδας εργασίας του υπουργείου Παιδείας που επεξεργάστηκε το Σχέδιο ΠΔ για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις των εκπαιδευτικών.
Μάλιστα το ΠΑΣΟΚ ξεκαθαρίζει ότι «δεν συζητούμε ούτε πρόκειται να συζητήσουμε για απολύσεις εκπαιδευτικών, αν και εφόσον τεθεί τέτοιο θέμα».
Στη συνάντηση από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ εκφράστηκαν επιφυλάξεις για την αναγκαιότητα της συγκεκριμένης ρύθμισης, δεδομένου ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο είναι επαρκές και μπορεί να αντιμετωπίσει τα όποια προβλήματα προκύψουν.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, την ερχόμενη εβδομάδα τα αρμόδια υπηρεσιακά συμβούλια θα συνεδριάσουν και θα προτείνουν τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γενικής και Ειδικής Αγωγής για το 2013.
ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ
Τι προβλέπεται για τις υποχρεωτικές μετατάξεις
Ανατροπές στο εργασιακό καθεστώς δασκάλων και καθηγητών φέρνει το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά στις υποχρεωτικές μεταθέσεις εκπαιδευτικών. Σύμφωνα και με τις τελευταίες αλλαγές που έκανε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, οι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν συμπληρώσει 12 χρόνια προϋπηρεσίας και δεν συμπληρώνουν το 60% τουλάχιστον του υποχρεωτικού τους διδακτικού ωραρίου σε σχολική μονάδα ή σε ομάδα σχολικών μονάδων της ίδιας ή διαφορετικής βαθμίδας με μαθήματα πρώτης και δεύτερης ανάθεσης, της πρώτης και δεύτερης ειδικότητας, χαρακτηρίζονται εξολοκλήρου υπεράριθμοι.
Οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί θα κατατάσσονται σε πίνακες υποχρεωτικής μετάθεσης που συντάσσονται από τα υπηρεσιακά συμβούλια ανά περιοχή μετάθεσης, ανά κλάδο και ειδικότητα.
Για τη σύνταξη των πινάκων υποχρεωτικών μεταθέσεων σε περιοχές της ίδιας περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης, οι περιφερειακοί διευθυντές εκπαίδευσης θα καλούν τους εκπαιδευτικούς να υποβάλλουν δηλώσεις συναίνεσης. Οσοι εκπαιδευτικοί δηλώσουν ότι δεν συναινούν στην υποχρεωτική τους μετάθεση και όσοι δεν υποβάλουν δήλωση, κατατάσσονται αυτομάτως στους πίνακες υποχρεωτικών μεταθέσεων πανελλαδικής εμβέλειας, δηλαδή με απλά λόγια θα μπορούν να μετατεθούν σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας που υπάρχουν κενά.
Δηλώσεις προτίμησης
Επισημαίνεται ότι οι προτιμήσεις των εκπαιδευτικών δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν τα τρία σχολεία και τις δύο ομάδες σχολείων. Οσοι βέβαια δεν δηλώσουν καμία προτίμηση, λογίζεται ότι συναινούν στη μετακίνησή τους σε όλες της περιοχές μετάθεσης της οικείας περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης. Εάν πάντως εκπαιδευτικοί που επιθυμούν τη μετάθεσή τους στην ίδια θέση ισοβαθμούν, προηγούνται κατά σειρά προτεραιότητας, για συνυπηρέτηση συζύγων και για λόγους εντοπιότητας.
Ωστόσο, όσοι παραμένουν εξολοκλήρου υπεράριθμοι, καθώς και όσοι έχουν δηλώσει ότι δεν συναινούν στην υποχρεωτική τους μετάθεση σε οργανικά κενά περιοχών μετάθεσης της περιφερειακής διεύθυνσης στην οποία ανήκουν, κατατάσσονται σε πίνακες υποχρεωτικής μετάθεσης πανελλαδικής εμβέλειας, κατά φθίνουσα σειρά με βάση τις μονάδες που συγκεντρώνουν.
ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ - ΕΘΝΟΣ
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη