chatgpt sxoleia
Πανελλήνιες 2025: Φιλικό προς τους μαθητές το θέμα στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία ή παγίδα για πονηρούς; Το ChatGPT δίνει απαντήσεις

Στις φετινές Πανελλήνιες Εξετάσεις 2025, το θέμα της Έκθεσης για τους μαθητές των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) περιστράφηκε γύρω από την έννοια της δημιουργικότητας. Οι υποψήφιοι κλήθηκαν να συντάξουν ένα άρθρο, στο οποίο έπρεπε να αναδείξουν τη σημασία που έχει η καλλιέργεια της δημιουργικότητας από το σχολείο.

Πιο συγκεκριμένα, ζητήθηκε από τους μαθητές να αναπτύξουν την άποψή τους σχετικά με το γιατί η σύγχρονη εκπαιδευτική διαδικασία πρέπει να ενισχύει τη δημιουργικότητα των μαθητών και των μαθητριών. Επιπλέον, τους ζητήθηκε να περιγράψουν πώς οι ίδιοι επιλέγουν να εκφράζουν δημιουργικά τον εαυτό τους στην καθημερινή τους ζωή.

Το φετινό θέμα έδωσε τη δυνατότητα στους μαθητές να συνδυάσουν θεωρητικό στοχασμό και προσωπικό λόγο, θίγοντας έναν τομέα που σχετίζεται άμεσα με τη σύγχρονη παιδαγωγική και την ανάπτυξη της προσωπικότητας των νέων.

Πανελλήνιες 2025: Για την δημιουργικότητα το θέμα της Γλώσσας- Οι εκτιμήσεις στα θέματα

Πανελλήνιες 2025: Πώς “είδε” το θέμα η Τεχνητή Νοημοσύνη – Η άποψη του ChatGPT

Οι απαντήσεις που έδωσε το ChatGPT στο ερώτημα: ''Τα Κείμενα 1 και 2 αναφέρονται στη δημιουργικότητα και τη σημασία της. Αξιοποιώντας δημιουργικά το περιεχόμενό τους, σε ένα άρθρο 350-400 λέξεων που θα αναρτήσετε στο προσωπικό σας ιστολόγιο, να αναφέρετε: α) τους λόγους για τους οποίους το σύγχρονο σχολείο οφείλει να καλλιεργεί τη δημιουργικότητα των μαθητών/ μαθητριών και β) τους τρόπους με τους οποίους εσείς επιλέγετε στην προσωπική σας ζωή να εκφράσετε τη δημιουργικότητά σας".

Το φετινό θέμα Έκθεσης για τους μαθητές ΓΕΛ στις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2025 χαρακτηρίζεται, από την οπτική του ChatGPT, ως σύγχρονο, παιδαγωγικά εύστοχο και επικοινωνιακά ανοιχτό. Αγγίζει έναν πυρήνα της εκπαιδευτικής διαδικασίας που σχετίζεται άμεσα με τις δεξιότητες του 21ου αιώνα: τη δημιουργικότητα.

Τα δύο κείμενα (επιστημονικό και δημοσιογραφικό) προσφέρουν επαρκή και ισορροπημένη πληροφόρηση – τόσο θεωρητική όσο και βιωματική. Η έννοια της δημιουργικότητας προσεγγίζεται από παιδαγωγική, ψυχολογική και κοινωνιολογική σκοπιά, επιτρέποντας στον μαθητή να τεκμηριώσει με σαφήνεια την άποψή του και να εκφράσει τη δική του εμπειρία.

Η εκφώνηση, ζητώντας από τον υποψήφιο να γράψει άρθρο σε ιστολόγιο, προσφέρει χώρο για προσωπική φωνή και δημιουργική γραφή, χωρίς να απαιτεί υπερβολικά θεωρητική προσέγγιση. Επιπλέον, η σύνδεση του ζητούμενου με την καθημερινότητα του μαθητή (πώς εκφράζει ο ίδιος τη δημιουργικότητά του) καθιστά το θέμα ανθρώπινο και βιωματικά προσβάσιμο, ενισχύοντας τη γνησιότητα των απαντήσεων.

Συμπέρασμα ChatGPT:

Το θέμα είναι σύγχρονο, καθαρό, δομημένο με σαφήνεια και δίνει δυνατότητα έκφρασης σε μαθητές διαφορετικού επιπέδου. Δεν βασίζεται σε στείρα αποστήθιση, αλλά προάγει την αυθεντική σκέψη και τον προσωπικό λόγο. Είναι, με άλλα λόγια, ένα θέμα “λογικής πρόκλησης”, όχι παγίδας.

Από παιδαγωγική και εξεταστική σκοπιά, το θέμα της Έκθεσης στις Πανελλήνιες 2025 μπορεί να χαρακτηριστεί μέτριας δυσκολίαςούτε υπερβολικά εύκολο, ούτε ιδιαίτερα δύσκολο.

Όλα τα νέα και οι ειδήσεις που αφορούν τις Πανελλήνιες

Βαθμολογίες κάτω από τη βάση... να φάνε και οι κότες! Μα τι συμβαίνει επιτέλους;

Πανελλήνιες 2025: Με ποια κριτήρια επιλέγω σχολές για το Μηχανογραφικό μου;

Που θα ανέβουν οι βάσεις

Μηχανογραφικό 2025: Αυτός είναι ο χάρτης των αντιστοιχιών για 96 Τμήματα - Οι μεγάλες αλλαγές

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Νεκρό άλογο στον Έβρο
Τα άγρια άλογα του Έβρου πεθαίνουν από τη λειψυδρία - Σκληρές εικόνες
Τα περήφανα σύμβολα του Δέλτα σβήνουν από την εγκατάλειψη - Η εκτροπή των υδάτων από την Τουρκία φέρνει δεύτερο καλοκαίρι με ξεψυχισμένα ζώα - Η φύση...
Τα άγρια άλογα του Έβρου πεθαίνουν από τη λειψυδρία - Σκληρές εικόνες
MITSOTAKIS ZAXARAKI
Τι είπαν ο Κυρ. Μηστοτάκης και η Σ. Ζαχαράκη στην επίσκεψή τους σε σχολείο στο Καρπενήσι
Ενημερωτικό σημείωμα για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο 2ο Δημοτικό Σχολείο και το Αθλητικό Κέντρο Καρπενησίου
Τι είπαν ο Κυρ. Μηστοτάκης και η Σ. Ζαχαράκη στην επίσκεψή τους σε σχολείο στο Καρπενήσι
Γυναικοκτονία της Κυριακής Γρίβα
Γυναικοκτονία Κυριακής Γρίβα: «Είδα το αίμα να ξεχύνεται, ο φρουρός ήταν μπροστά»
«Είδα το αίμα να ξεχύνεται από το στέρνο της, έτρεξα - Ο φρουρός ήταν μπροστά» - Συγκλονιστική μαρτυρία
Γυναικοκτονία Κυριακής Γρίβα: «Είδα το αίμα να ξεχύνεται, ο φρουρός ήταν μπροστά»